ZLOČIN JE IZREŽIRAN DA NAS RAZORUŽAJU: Sumanuta teorija zavere koja se razvila nakon masakra koji je potresao Srbiju - na internetu svako može da piše

Autor:

Hronika

28.05.2023

11:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ova teorija zavere predstavljena je na sajtu takozvane Razvojne akademije Srba.

ZLOČIN JE IZREŽIRAN DA NAS RAZORUŽAJU: Sumanuta teorija zavere koja se razvila nakon masakra koji je potresao Srbiju - na internetu svako može da piše

Foto: MUP

Kosta Kecmanović

Na internetu svako može da piše kao na tarabi, pa se tako, osim drugih neverovatnih stvari, pojavila i sumanuta teorija zavere da je masakr režiran da bi poslužio kao povod i opravdanje da se oduzme, pre svega, nelegalno oružje, ali i oružje za koje je neopravdano izdata dozvola.

Ova besmislica, ako nije i krivično delo, predstavljena je na sajtu Razvojne akademije Srba (šta god to bilo), s naslovom "Da li je tragedija u školi na Vračaru srpski 11. septembar", a preneli su i neki sajtovi u odeljku pisma čitalaca.

Već na samom početku jasno je da autorka zna šta je tog dana 2001. bilo u glavi bivšeg američkog predsednika Džordža Buša Mlađeg.

- Analogija sa 11. septembrom 2001. (kada su se pripadnici Al Kaide zaleteli avionima u Kule bliznakinje Svetskog trgovinskog centra) jeste u tome što je tog dana, na dan Svetog Jovana Krstitelja, svet s užasom posmatrao teroristički napad u Njujorku i Pentagonu, u kom je živote izgubilo gotovo 3.000 ljudi. Kada su ovu vest javili predsedniku Bušu, on se nije uzbudio jer je očito znao da je to inscenirano, a upotrebljeno je kasnije kao povod za borbu protiv terorizma. Ne znamo da li postoji sličnost sa stradanjima u školi, ali se već nazire namera onih koji su na vlasti da se narodu oduzima oružje - navodi se u tekstu uz koji stoji potpis dr Milice Tomašević.

U konfuznom nabacivanju nečega što je pisano s ambicijom da bude analiza objedinjene su sve zablude i teorije zavere koje su mogle da se zamisle, a svaka činjenica postala je žrtva

- Jasno vam je da je planirano da se Srbi razoružaju, a da bi se to desilo, bilo je potrebno neko krvoproliće i neka teška tragedija, kao okidač - piše ona.

Evo šta je istina

U Srbiji je narod već rekao svoje masovnim odzivom u akciji predaje nelegalnog oružja. Ali treba da se zna da je ograničenje posedovanja oružja česta mera u svetu posle masovnih ubistava, a modeli su različiti. Kada nas autorka zaista neverovatne tvrdnje upućuje na Ameriku, onda bi trebalo da znamo, na primer, da je predsednik Džozef Bajden pozvao Kongres da usvoji predlog zakona o kontroli oružja nakon masakra u Teksasu kada je u tržnom centru ubijeno devet osoba. Bajden je zatražio zabranu jurišnog oružja i šaržere velikog kapaciteta. Takođe da se uvede univerzalna provera vlasnika i ukine imunitet za proizvođače oružja korišćenog u zločinu.

Koliko je ova inicijativa važna, pokazuje činjenica da je Konektikat posle zločina s 26 mrtvih i Njutaunu spremio niz mera koje ograničavaju posedovanje oružja.

I Novi Zeland je primenio ovu meru 2019, kada je ta zemlja zabranila upotrebu poluatomatskog oružja i jurišnih pušaka kao odgovor na teroristički napad u džamijama u Krajstčerču, kada je ubijeno 50 ljudi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading