RASVETLJENA VELIKA PLJAČKA U VRANJSKOJ EPARHIJI: Vladikin rođak ukrao milione i ostavio ih u Škodi!

Autor:

Hronika

21.05.2023

10:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uhapšeni M. I. (42) najveći deo od 5,2 miliona dinara ostavio u automobilu parkiranom u dvorištu svoje kuće.

RASVETLJENA VELIKA PLJAČKA U VRANJSKOJ EPARHIJI: Vladikin rođak ukrao milione i ostavio ih u Škodi!

Foto: Gradska uprava, E-stock

 

Muškarac M. I. (42) iz Vranja uhapšen je pod sumnjom da je opljačkao Pravoslavnu eparhiju vranjsku tako što je, po prijavi iz same ustanove, iz sefa ukrao 5,2 miliona dinara.


Pljačku je policiji prijavio blagajnik eparhije 15. maja ujutru, kada je video da u sefu nedostaje novac koji je poslednji put video četiri dana ranije, a istragom je brzo ustanovljeno da je glavni osumnjičeni blizak rođak vladike Pahomija, koji nije službenik eparhije, ali koji dugi niz godina radi na izgradnji objekata koji njoj pripadaju.

Počela je potraga za njim i odmah je pronađeno 4,8 miliona dinara u njegovim kolima.

- Osumnjičeni se tereti da je 14. maja ove godine, u ranim jutarnjim časovima, iz sefa Eparhije vranjske ukrao novac u iznosu od oko 5,2 miliona dinara. Policija je pregledom automobila škoda koji je bio parkiran u dvorištu porodične kuće osumnjičenog M. I. pronašla 4,8 miliona dinara i novac je vraćen Eparhiji vranjskoj - naveli su iz policije.

Protiv M. I. doneto je rešenje o zadržavanju do 48 sati i, uz krivičnu prijavu, biće priveden tužiocu Osnovnog javnog tužilaštva u Vranju, gde će biti saslušan vezano za sve okolnosti krađe, kako je izvedena i da li je imao saučesnike.

O krađi je obavešten vladika Pahomije i njega su navodno uznemirile te vesti, ali je istražnim organima rečeno da je u to vreme bio na saboru SPC u Beogradu i da striktno po zakonu sprovode istragu.

- Ko bi se nadao da porodičan čovek, koji je muž i otac i koji je angažovan u vezi s izgradnjom delova eparhije i obnovom konaka, može da nas opljačka?! On je imao odrešene ruke i pristup svemu, pa i kasi, jer mu se verovalo. Moguće je da je od 12. do 15. maja ujutru u više navrata iznosio novac iz kase, a to će policija sigurno razotkriti - rekao je službenik eparhije za Republiku.rs.

Iako je kazao da je šokiran time da je Pahomijev rođak opljačkao glavnu kasu eparhije, naveo je da se u crkvi dešavaju mnogo gore stvari i da uopšte nije iznenađen.

- I veće krađe smo imali u eparhiji. Svi mi među sobom znamo šta se od koga može očekivati, a ja sam i ranije čuo priče o vladikinom rođaku, tako da nisam iznenađen. On živi blizu eparhije i stalno se muvao kao neki nadzorni organ gde god ima para. Verovatno je imao i on ključ od kancelarije blagajnika, kao i vladika, ili ga je ukrao nekom od njih dvojice. Svakako treba ispitati da li je imao saučesnike, a sve je moguće - izjavio je jedan od sveštenika vranjskog kraja.


Uznemireni vladika zatražio da se se istraga sprovede striktno po zakonu


Eparhija vranjska u ranijem periodu podnela je krivičnu prijavu protiv jednog magacionera zbog pronevere i zloupotrebe službenog položaja, kao i protiv bivšeg starešine Crkve Svete Petke na Šapranačkom groblju u Vranju, zbog pronevere i falsifikovanja službene isprave. I tada je, kao sada, novac nestao, a da nije bilo obijanja ni kancelarije ni sefa u kojem se nalazio novac.


Isključio kamere dok je operisao


U nadležnom tužilaštvu kažu da istraga traje i da se pregledaju snimci sigurnosnih kamera, da su otisci izuzeti s lica mesta poslati na analizu, kao i da su četvorica sveštenika ispitana na poligrafu i da je odmah otklonjena sumnja da je blagajnik đakon počinilac dela. Spekuliše se da je pljačkaš isključio kamere u vreme krađe jer se snimci prekidaju na dva mesta, u nedelju u zoru i u petak po podne.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading