UHAPŠENE ČETIRI OSOBE U OKVIRU ISTRAGE O ZLOUPOTREBAMA EPS Prebacivali novac na račun Bauvezena

Autor:

Hronika

11.05.2023

13:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odgovorna lica nekoliko privrednih objekata prebacivalo novac na račun firme iz Lazarevca koja je sačinjavaloa lažne fakture i dokumentaciju o ovoj nabavci

UHAPŠENE ČETIRI OSOBE U OKVIRU ISTRAGE O ZLOUPOTREBAMA EPS  Prebacivali novac na račun Bauvezena

Foto: Promo foto

EPS

Po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Poreske policije Ministarstva finansija uhapsili su četiri lica osumnjičena za pranje novca i poreska krivična dela, u okviru proširenja istrage koja se već vodi protiv šest osumnjičenih da su zloupotrebama oštetili Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS).

Naredbom o proširenju istrage obuhvaćeno je ukupno šest lica, četiri lica koja su danas lišena slobode i dva lica protiv kojih se već vodi istraga i koji se nalaze u pritvoru. To su Bojan Vladimir S. odgovorno lice stranog privrednog društva “Italiana Construcioni” S.P.A ogranak u Beogradu i “Meta Balkan” doo Beograd, Nemanja T. direktor privrednog društva “Bauwasen” doo iz Lazarevca, koji se nalaze u pritvoru, kao i Velimir B. odgovorno lice privrednog društva “Profil Projekt doo Beograd, Dragan R. odgovorno lice privrednog društva “Nib Part” doo Beograd, Nikola L. odgovorno lice privrednog društva “Sbos Construction” doo Beograd i Siniša K. vlasnik preduzezničke radnje za autoprevoz iz Uba.

Naime, sumnja se da je Bojan Vladimir S. nakon izvršenih uplata novčanih iznosa od strane investitora JP EPS po osnovu ispostavljenih privremenih situacija u vezi sa ugovorom za izgradnju industrijskog koloseka od 18. aprila 2017. godine, novac u iznosu od 317.203.601,78 dinara koristio tako što je ga je prebacivao privrednim društvima “Profil projekt”, “Nib Part'” i “Sbos Construction” kao i preduzetničkoj radnji u vlasništvu Siniše K, za navodnu kupovinu šina, elektroopreme i drugog materijala za izgradnju industrijskog koloseka, po lažnim fakturama.

Potom su, kako se sumnja, odgovorna lica pomenutih privrednih društava novac prebacivala na račun PD “Bauwasen” doo iz Lazarevca, čije je odgovorno lice takodje sačinjavalo lažne fakture i dokumentaciju o ovoj nabavci, kao i o nabavci šina i drugog materijala od PD "Metal Balkan” doo Beograd. Nakon toga je Nemanja T. deo novca u iznosu od 92.853.739 dinara predao Bojanu Vladimiru S, dok je preostali deo novca je zadržao na računu PD "Bauwasen” doo iz Lazarevca.

Takođe, iz navedenih protivpravnih radnji proizlazi i osnov sumnje da su osumnjičeni izvršili i poresko krivično delo kojim je prouzrokovana šteta za budžet Srbije u iznosu od 76.445.260,00 dinara.

Osumnjičenima se na teret stavljaju krivična dela Pranje novca i Poreska utaja iz Krivičnog zakonika, kao i Neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit iz Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji. Osumnjičenima je odre]eno zadržavanje do 48 sati u kom roku će biti saslušani u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, a nakon čega će biti donete odluke o daljem postupanju.

U ovom predmetu je krajem februara pokrenuta istraga protiv šest lica zbog sumnje da su zloupotrebama oštetili JP EPS u iznosu od 7.458.050 američkih dolara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading