Bio u pritvoru, a sud ga vodio kao lice u bekstvu: Advokatica optuženog za pomaganje klanu u ubistvu Ljepoje moli sudiju da reaguje!

Autor:

Hronika

26.04.2023

19:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nastavljeno je suđenje Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i članovima njihovog klana za svirepa ubistva i ostala zlodela.

Bio u pritvoru, a sud ga vodio kao lice u bekstvu: Advokatica optuženog za pomaganje klanu u ubistvu Ljepoje moli sudiju da reaguje!

Foto: Starsport, e stock

Veljko Belivuk i Marko Miljković

Ispitivanjem svedoka okrivljenog Nikole Spasojevića Spaleta nastavlja se suđenje kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, optuženoj za sedam ubistava, otmice, silovanje, kao i nedozvoljenu trgovinu narkoticima i oružjem.

Branioci okrivljenih tražili su ukidanje pritvora ili njegovu zamenu blažom merom za obezbeđivanje prisustva na sudjenju za Milovana Tadića, Vladimira Greka, Aleksu Stošićа i Nemanju Lakićevića. 

 

- Neću da se ponavljam, pa ću istupiti  drugačije, ali se nadam da će te ispraviti rešenje za produženje pritvora Nemanji Lakićeviću - rekao je advokat Dalibor Katančević , kazavši da ga zabrinjava to koliko smo svi kao pojedinci nezaštićeni jer je tužilaštvo neprikosnoveni rukovodilac čitavog postupka.  

 

- Okrivljeni nije broj i mora se  sagledati njegova situacija. Sunovrat pravosudnog sistema je počeo 2013. uvođenjem tužilačke istrage i time im je data moć. U takvoj postavci stvari žrtvuje se osnovno ljudsko pravo, a to je pravo na slobodu. Sud bi trebalo da tako ceni i da mom klijentu ukine pritvor - rekao je advokat Dalibor Katančević. 
 

Mirjana Vasiljević, branilac Marka Andrića, tražila je urgenciju od sudije da se Andriću pritvor u ovom postupku uračuna u zatvorsku kaznu na koju ga je u drugom predmetu Osnovni sud u Nišu osudio na godinu i dva meseca zatvora, u drugom postupku.

 

- Bizarna je situacija da se Andrić vodio kao lice u bekstvu u ovom postupku, a čovek je sve vreme bio u pritvoru prvo u Nišu, pa je prebačen u CZ - istakla je Vasiljević. 
 

Kriminalna grupa Belivuk-Miljković koja broji više nego 30 članova, prema iskazima svedoka, planirala je i atentat na Aleksandra Vučića predsednika Srbije, kao i državni udar te u tu namenu prikupljala snajpere i drugo oružje. Suđenje je planirano da se održi tokom tri dana u ovoj nedelji. 

Spasojević je na ročištu krajem prve nedelje aprila, počeo da kroz slobodno izlaganje, svedoči o monstruoznim zločinima grupe u kojima je i sam učestvovao. Govorio je o kući smrti u Ritopeku gde su namamljivali žrtve, pa ih potom ubijali i mleli na industrijkoj mašini za mlevenje mesa, i njihove ostatke bacali u Dunav. Miljkovićev kum je detaljno opisao kako je mučen i ubijen Goran Mihajlović iz Resnika, pa prebačen u Surduk gde su ga Belivuk i Miljković sa saradnicima spalili na lomači.

Spasojević je pre dva dana govorio i o organizaciji ubistava u Atini i na Krfu, do detalja je opisao jezive zločine.

Nakon toga govorio je i o svirepom ubistvu Aleksandra Gligorijevića i Nikole Mitića.

Juče je Nikolu Spasojevića ispitivao njegov kum Marko Miljković, što je nastavljeno i danas.

Pošto završi sa slobodnim iskazom u kpojem je obavezan da kaže sve što zna o klanu i njegovim zlodelima, Spasojević će prema sporazumu na osnovu kojeg će biti osuđen na 14 godina zatvora, morati da odgovara na pitanje optuženih, kao i ostalih učesnika procesa.

Očekuje se da Belivuk, a posebno Miljković, provociraju Spaleta tokom ispitivanja kao što su i njegove prethodnike u istoj ulozi - Bojana Hrvatina i Srđana Lalića. Svedoci-okrivljeni su na zaprepašćenje javnosti osim o sedam ubistva i drugih zločina obuhvaćenih kroz dve optužnice, govorili još o najmanje 20 otmica, ubistva i planiranja ubistava u zemlji i inostranstvu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading