LAŽNA TRUDNICA PLJAČKALA NOVOSAĐANE: Ulazila ljudima u stanove "zbog čaše vode", pa krala novac i zlato

Autor:

Hronika

02.03.2023

14:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lažna trudnica će biti optužena za pljačke i prevaru Novosađana.

LAŽNA TRUDNICA PLJAČKALA NOVOSAĐANE: Ulazila ljudima u stanove "zbog čaše vode", pa krala novac i zlato

Foto: Shutterstock

Uhapšena žena

Policija u Novom Sadu rasvetlila je devet krivičnih dela, pet krađa, tri teške krađe i prevaru, za koja je osumnjičena četrdesetdevetogodišnja Novosađanka.

Sumnja se, da je ona, lažno se predstavljajući kao trudnica, kojoj treba čaša vode, ulazila u stanove Novosađana i, koristeći njihovo odsustvo, krala novac i zlatni nakit.

Policija je, operativnim radom, identifikovala i pronašla osumnjičenu, protiv koje će biti podneta krivična prijava, zbog postojanja osnova sumnje da je učinila pomenuta krivična dela.

Da pojasnimo, krađa spada u krivična dela protiv imovine. Krađa je oduzimanje tuđe pokretne stvari od drugog u nameri da njenim prisvajanjem učinilac za sebe ili drugog pribavi protivupravnu imovinsku korist. Subjekt krivičnog dela može biti svako lice koje je počinilo krivično delo. Osnovna obeležja ovog krivičnog dela su:

- radnja - oduzimanje tuđe pokretne stvari u nameri da se prisvajanjem iste za učinioca ili drugo lice pribavi protivpravna imovinska koris

- objekt dela – tuđa pokretna stvar

- namera učinioca – da za sebe ili drugog pribavi, prisvajanjem stvari, protivpravnu imovinsku korist.

Izvršenje krađe može, međutim, biti praćeno i nekim drugim, posebnim okolnostima, kao što su veća ili manja vrednost stvari koja je predmet krađe, način na koji se krađa vrši i okolnosti pod kojima se vrši, vreme izvršenja dela i drugo. Ove okolnosti utiču da se krivično delo krađe može pojaviti u lakšim i težim oblicima. Oni su osnov i za zakonsko razlikovanje krađe na:

- običnu ili prostu

- tešku - ako se krađa vrši na način koji se čini opasnom ili ako se pri njenom izvršenju koriste posebna stanja i nevolje drugih ili ako se vrši u odnosu na kulturna dobra. Npr. pod teškom krađom smatra se krađa za vreme poplave, požara

- sitnu - tretira se kao prekršaj, odnosno lakše kažnjivo delo kao i nepropisno ponašanje ili manje povrede etičkih kodeksa, uglavnom se rešava pojavljivanjem kod sudije za prekršaje umesto u krivičnom postupku, uz kaznu koja je po pravilu novčana ili kraća kazna zatvora.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading