INSPEKCIJA UPALA U "BALANS MEDIKU"! Dr Đurđević koji je polomio kičmu pacijentu NIJE imao dozvolu za bavljenje hiropraksom, u prostorijama pronađeno OVO!

Autor:

Hronika

14.08.2022

17:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Nakon što je inspekcija Ministarstva zdravlja upala u Centar za alternativnu medicinu "Balans medika" u Beogradu, zatekla je stolove za masažu i paravane, kao i model kičmenog stuba od plastike i spravu za istezanje.

INSPEKCIJA UPALA U "BALANS MEDIKU"! Dr Đurđević koji je polomio kičmu pacijentu NIJE imao dozvolu za bavljenje hiropraksom, u prostorijama pronađeno OVO!

Foto: ST/ N. Mutić

Nije zatečena medicinska oprema, nlekovi, ali ni medicinska dokumentacija, otkriva "Blic".

Naime, krajem marta, sada već pokojni Milan Đurić, uputio se u "Balans mediku" u Beogradu kod kiropraktičara radi nameštanja prvog vratnog pršljena ("atlasa"). Nakon tretmana, iz pomenutog Centra za alternativnu medicinu, kolima Hitne pomoći prebačen je na Institut Banjica, zbog frakture prvog vratnog pršljena usled čega je ostao nepokretan i odmah je uveden u veštačku komu.

Inspektori Ministarstva zdravlja otkrili su da "Balans medika" nema licencu za rad, a lekar koji je predstavljen kao stručnjak za nameštanje atlasa, dr Slaviša Đurđević poseduje važeću licencu specijaliste fizikalne medicine i rehabilitacije, ali ne poseduje dozvolu za obavljanje metoda komplementarne medicine, odnosno hiroprakse.

Kada su inspektori Ministarstva zdravlja ušli u Centar, na uvid im je dat zaključen ugovor o radu do 30 odsto punog radnog vremena počev od 01.07.2020. godine, koji je zaključen između "Balans Medike" i dr Slaviše Đurđevića, specijaliste fizikalne medicine i rehabilitacije, kao i njegovi dokazi o stručnoj spremi.

- Na osnovu utvrđenih činjenica, zdravstveni inspektori preduzeli su i izrekli mere, zabrane preduzeću za unutrašnju i spoljnu trgovinu i usluge Кim Extrade doo, Beograd, Ogranku Balans Medika, obavljanje zdravstvene delatnosti. Zabranu oglašavanja zdravstvenih usluga na web stranici subjekta. Pokrenut je zahtev za prekršajni postupak protiv subjekta "Balans Medika", kao pravnog lica i odgovornog lica subjekta. Zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv zdravstvenih radnika koju su pružali zdravstvenu zaštitu u nadziranom subjektu "Balans Medika" - piše, između ostalog, u krivičnoj prijavi koju je Ministarstvo zdravlja dostavilo Višem javnom tužilaštvu, saznaje „Blic“.

Takođe, inspektori su poslali i dopis Poreskoj upravi, Sektoru za kontrolu, radi eventualnog preduzimanja mera iz svoje nadležnosti, kao i dopis nadležnoj Кomori radi preduzimanja mera iz svoje nadležnosti.

- U neregistrovanim subjektima zakonom nije predviđeno sprovođenje unutrašnje provere kvaliteta stručnog rada. U pogledu statusa dr Slaviše Đurđevića zdravstveni inspektori utvrdili su da poseduje važeću licencu, specijaliste fizikalne medicine i rehabilitacije, prema podacima Sektora za organizaciju zdravstvene službe, ali ne poseduje dozvolu za obavljanje metoda komplementarne medicine, odnosno hiroprakse, shodno važećim podzakonskim aktima koji definišu ovu oblast - navedeno je, između ostalog, u prijavi, saznaje "Blic".

Foto: Printscreen/Youtube/Glas javnosti

Dr Slaviša Đurđević

Prema zaključku inspektora, Slaviša Đurđević može obavljati zdravstvenu delatnost samo u subjektu koji poseduje rešenje Ministarstva zdravlja o ispunjenosti uslova za obavljanje zdravstvene delatnosti, koji je kao takav upisan u registar APR-a, i to samo iz oblasti fizikalne medicine i rehabilitacije, alu ne i iz oblasti tradicionalne medicine, odnosno hiroprakse.

Krivična prijava

Nakon saznanja šta se dogodilo u Centru "Balans medika" koji se odnosi na smrtni ishod lečenja pacijenta, sada pokojnog Milana Đurića, zdravstveni inspektori izvršili su inspekcijske nadzore u kako u prostoru "Balans Medika", tako i u Gradskom zavodu za urgentnu medicinu Beograd i u Institutu za ortopediju "Banjica", Beograd.

Nakon što je 24.marta ove godine u prostorijama „Balans Medike“ nakon tretmana kod hiropraktičara dr Slaviše Đurđevića došlo do pogoršanja zdravstvenog stanja sada pokojnog Đurića, iz pomenutog Centra je pozvana ekipa Gradskog zavoda za urgentnu medicinu, koja je primarno zbrinula pacijenta. Nakon zbrinjavanja na licu mesta, ekipa je pacijenta prevezla u Institut za ortopediju "Banjica" istog dana u 15.28 časova.

Lekari na Institutu „Banjica“ primili su nesrećnog Đurića u izuzetno teškom stanju,“ zbog razvoja kvadriplegije i inkontinencije i suspektne frakture vratnog pršljena“. Istog dana, nešto kasnije u 19.47 zbog pogoršanja opšteg stanja pacijent je intubiran.

Uprkos nadljudskim naporima lekara na Institutu Banjica, da spasu nesrećnog čoveka, 9. jula došlo je do pogoršanja zdravstvenog stanja, odnosno srčanog zastoja, po protokolu primenjene su mere kardiopulmonalne reanimacije, ali nažalost bez pozitivnog odgovora, te je u večernjim satima u 21.15 pacijent preminuo.

Inspektori su nakon utvrđivanja zatečenog stanja, zatražili da Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrene krivični postupak zbog osnovane sumnje da je počinjen teži oblik krivičnog dela nanošenja telesne povrede usled čega je nastupila smrt.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (1)

Loading
Podesen

14.08.2022 19:00

Biće pojeo vuk magarca,zemlja Somalija.