KRIMINALAC S 24 USLOVNE KAZNE!: Prokupčanina baš neće da pošalju na robiju

Autor: Republika

Hronika

05.07.2022

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Iako bi prema zakonu Prokupčanin morao da ide u zatvor već posle druge uslovne presude, on je i dalje na slobodi i čeka sudski postupak za jubilarno 25. krivično delo

KRIMINALAC S 24 USLOVNE KAZNE!: Prokupčanina baš neće da pošalju na robiju

Foto: Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Prokuplje ima rekordera u izbegavanju zatvorske kazne. Reč je o M. R. (34), koji je za pet godina uspeo da počini 24 dela i da za svako izbegne robiju. Njemu je Osnovni sud u Prokuplju za svaku kriminalnu radnju dao uslovnu slobodu iako bi prema zakonu morao da ide u zatvor već posle druge uslovne presude. Umesto toga, on je na slobodi počinio i 25. delo, koje ga, prema našim saznanjima, najverovatnije i sada neće koštati slobode. U pitanju su teška krivična dela poput nasilja u porodici, krađa, posedovanja narkotika, nasilničkog ponašanja...

Prokupački rekorder veoma je poznat u svom gradu, a naši izvori nemaju objašnjenje kako je on uspeo da bude jedini u našoj zemlji s neverovatnim nizom od 24 uslovne presude.

Foto: pk.os.sud.rs

Osnovni sud u Prokuplju

- To je jedinstven slučaj u srpskom pravosuđu. Postavlja se pitanje kako je uopšte moguće da neko bude 24 puta uslovno osuđen u periodu od pet godina. Kada se pročita da su u pitanju teška krivična dela vezana za narkotike, tuče, nasilničko ponašanje, razbojništvo... enigma je još veća. Odgovor na to pitanje znaju samo čelni ljudi prokupačkog osnovnog suda, Osnovnog javnog tužilaštva i policijske uprave. Napominjem da u ove 24 uslovne presude nije uračunat broj sporazuma o odlaganju gonjenja koji je sklopio s tužilaštvom - ističe naš pouzdani izvor, upućen u slučaj.

On otkriva da "begunac" M.R. ima i 25. krivično delo, za koje još čeka presudu.

- Celo Prokuplje zna da je sada u toku sudski postupak za njegovo 25. delo i biće zanimljivo da se sazna da li će mu sada konačno biti izrečena zatvorska kazna ili će morati da nosi nanogicu, tačnije, da li će mu ovo ipak biti 25. jubilarna uslovna presuda. Sve ukazuje na to da je u pitanju zloupotreba službenog položaja u prokupačkom sudu i da njega neko štiti - zaključuje naš sagovornik.

Advokat Nebojša Perović objašnjava za naš list da M. R, prema samim odredbama zakona, nije mogao da dobije više od dve uslovne presude.

Foto: youtube.com/Novo jutro - Dea i Sarapa

Nebojša Perović

- Prema Krivičnom zakoniku iz 2019, uveden je institut višestrukog povrata, koji određuje da, ukoliko je neko lice najmanje dva puta uslovno osuđeno za krivična dela i zatvorom od najmanje godinu dana, sud će mu za novo delo izreći kaznu zatvora iznad polovine raspona propisane kazne. Naravno, ako su dela počinjena s umišljajem. U prevodu, ako neko ima dve uslovne presude, ako izvrši delo za koje je zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora, sud je dužan da mu izrekne zatvorsku kaznu od četiri ili više godina - naglasio je advokat Perović za Srpski telegraf.

Advokat: Prokuplje izgleda ima svoj zakon

Advokat Biljana Borovčanin kao jedino objašnjenje za rekordera iz Prokuplja navodi mogućnost da taj grad ima neki "svoj zakon".

Foto: Privatna arhiva

Biljana Borovčanin

- Recimo da je tom muškarcu iz Prokuplja bila izrečena neka uslovna osuda od godinu dana s rokom provere od dve godine. Znači, on u tom roku od dve godine ne sme da počini novo delo, ni istovrsno ni istorodno. U njegovom slučaju, nakon kršenja prve uslovne presude automatski bi trebalo da mu se opozove uslovna osuda, a onaj ko uspe da naniže 24 uslovne osude... pa to je za razrešenje sudije i Ginisovu knjigu rekorda. Ne mogu da poverujem da se to negde desilo. Ako je taj Prokupčanin imao samo dve uslovne presude, treća kazna je mogla da mu bude samo zatvorska kazna, a nakon zatvora pet godina ne može da dobije uslovnu osudu. Ja ne znam da li možda u Prokuplju imaju neki svoj zakon - kaže naša sagovornica.

Nadležni nisu odgovorili na naša pitanja

Odgovore na pitanja o Prokupčaninu koji je nanizao 24 uslovne presude potražili smo u nadležnim institucijama, međutim, na telefon Policijske uprave Prokuplje niko nije dizao slušalicu ceo dan, a za predsednicu Osnovnog suda juče su nam rekli da ima slobodan dan i da možemo danas da kontaktiramo s njom. Na kraju, naši novinari poslali su mejl i rukovodiocu Osnovnog javnog tužilaštva Milanu Pantoviću, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor. Pantovića smo pitali da li je upoznat sa slučajem M.R. i da li će pokrenuti istragu o tome ko mu je sve omogućio da dobije 24 uslovne presude, mimo zakona.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading