Hapšenje zbog Bikovićevog "Južnog vetra": Frka zbog zloupotrebe, zakazano ročište

Autor:

Hronika

13.06.2022

10:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu donelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv glumca i producenta Gorana Šušljika zbog sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica i pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 5.840.021 dinara producentskoj kući - privrednom društvu “Eye to Eye”doo, čiji je on direktor i odgovorno lice.

Hapšenje zbog Bikovićevog "Južnog vetra": Frka zbog zloupotrebe, zakazano ročište

Foto: ST/D. Kadić

Jovana Stojiljković i Miloš Biković na premijeri filma "Južni vetar ubrzanje"

Postoje osnovi sumnje da je producent Goran Šušljik, kao odgovorno lice “Eye to eye”, koja je bila producent filma “Južni vetar” iskorišćavanjem i prekoračenjem granica svog ovlašćenja upotrebio falsifikovane račune i dokumentaciju za pravdanje dela sredstava kojima je Filmski centar Srbije (FCS) finansirao deo proizvodnje pomenutog filma.

Foto: ST/V.LUKIĆ

Goran Šušljik

Prema ugovoru, između FCS i producentske kuće “Eye to eye”, sredstva za prozivodnju filma u ukupnom iznosu od 19.250.000 dinara, FCS isplaćuje “Eye to Eye” u ugovorenim tranšama, po završetku određene faze proizvodnje filma “Južni vetar”, a trošenje sredstava dobijenih u svakoj tranši Šušljik, kao odgovorno lice dobitnika sredstava, mora da opravda radi dobijanja sledeće tranše novca od FCS.

Šušljik je, kako se sumnja, 13. januara 2017. godine u prostorijama FCS, dostavio račune neistinite sadržine zajedno sa dokumentom pod nazivom “Pravdanje sredstava za film Južni vetar” koji predstavlja specifikaciju troškova za do tada utrošena sredstva od 9.625.000 dinara.

Foto: Instagram.com

Južni Vetar

On je zapravo ispravne račune o izvršenim uslugama više privrednih društava, koji su bili su izdati 2015. godine za potrebe proizvodnje serije “Čizmaši”, čiji je takođe bio jedan od producenata, upotrebio za sačinjavanje falsifikovanih računa, prilikom pravdanja sredstava za “Južni vetar”, radi dobijanja sledeće tranše.

Na taj način je, kako se sumnja, stvorio prividan pravni osnov za pravdanje dobijenih sredstava od FCS, a deo utrošenih sredstava od 5.840.021 dinara iskoristio je za potrebe svoje firme, umesto za produkciju filma Južni vetar , u kom iznosu je pribavio protivpravnu imovinsku korist navedenom privrednom društvu.

Saslušanje osumnjičenog zakazano za početak sledećeg meseca u prostorijama Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Krivičnu prijavu protiv osumnjičenog tužilaštvu je podnela je Uprava kriminalističke policije, Odeljenje za borbu protiv korupcije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading