SKANDALOZNA PRESUDA ZA ODAVANJE SLUŽBENE TAJNE: Sudija izmislio zakonsku odredbu da oslobodi policajce uoči izbora

Autor:

Hronika

02.04.2022

10:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zoran Božović u obrazloženju naveo da nije bilo štetnih posledica po službu, mada takva odredba ne postoji u zakonu.

SKANDALOZNA PRESUDA ZA ODAVANJE SLUŽBENE TAJNE: Sudija izmislio zakonsku odredbu da oslobodi policajce uoči izbora

Foto: www.profimedia.rs

Samo dva dana uoči izbora u Srbiji, sudija Višeg suda u Beogradu Zoran Božović (57) oslobodio je dvojicu bivših policajaca optužbi za odavanje službene tajne.

Podsetimo, policajci Mladen Trbović i Milan Dumanović su Al Džaziri Balkans 11. oktobra 2016. godine rekli da su po usmenom naređenju starešina, bez službenih legitimacija i naoružanja, poslati na tajni zadatak u Potočare 11. jula 2015. kada se dogodio napad na tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića.

Bez obzira što su se njihove tvrdnje svele na rekla-kazala i bez ikakvih dokaza, oberučke ih je prihvatila opozicija i obilato ih zloupotrebljavala u javnim nastupima kao navodni dokaz da vlast mešetari u zemljama u regionu, konkretno u Bosni i Hercegovini.

KAŽNJIVO I IZ NEHATA

Ono što je čudno je obrazloženje oslobađajuće presude, odnosno da "tužilaštvo nije dokazalo da je nastupila štetna posledica po službu, odnosno Ministarstvo unutrašnjih poslova, što je bitan uslov za ovo krivično delo".

Očigledno je da je sudija Božović ovu odredbu o štetnim posledicama izmislio, jer je nema u zakonu, koji u  članu 369, stav 1 izričito kaže: - Službeno lice koje drugom neovlašćeno saopšti, preda ili na neki drugi način učini dostupnim podatke koji predstavljaju službenu tajnu, ili koje pribavlja takve podatke u nameri da ih preda nepozvanom licu kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.

Šta su mediji pisali o Božoviću?

- nestalo mu 13 predmeta iz Drugog opštinskog suda
- uslovno osudio i pustio na slobodu Bojana Zarubicu, koji je odmah po izlasku silovao i opljačkao devojku. Žalba je bila nemoguća, jer je predmet nestao
- kumu ubijenog "kavčanina" Davorina Baltića zbog nedozvoljenog držanja oružja osudio na godinu dana kućnog zatvora, upola manje nego što zakon predviđa
 

Ko je branio optužene?

Dvojicu policajaca su na suđenju zastupali advokati Vladimir Todorić i Sead Spahović.
Todorić je, inače, istaknuti opozicionar, dok Spahović često daje zapaljive političke intervjue, ne štedeći kritike na račun vlasti.

Trbović i Dumanović su uhapšeni 31. decembra 2016, a od 7. februara 2017. godine su se branili sa slobode.

Zakon takođe naglašava da je ovo delo kažnjivo čak i ako je izvršeno iz nehata, a u ovom slučaju je postojala očigledna namera. Advokat Svetozar Vujačić za Republiku kaže da su dvojica policajaca, po njegovom mišljenju, morala da budu osuđena.

- Oni su odali službenu tajnu, a zašto su oslobođeni to ne znam, to je slobodno sudijsko uverenje koje je neprikosnoveno. Posledica nema zato što je Vučić taj oštećeni objekat, on nije fizički povređen ni pipnut, ali postoje objektivne posledice, po političke i međunarodne odnose, napadnut je ipak predsednik jedne države. Zato smatram da presuda nije dobra, trebalo je da bude drugačija zbog generalne prevencije, da to utiče na ostala službena lica da ne vrše takvo delo - ocenjuje Vujačić.

NESTALI MU PREDMETI

Ovo nije prva sporna presuda sudije Zorana Božovića, o čemu su svojevremeno pisali mediji. Naime, protiv njega je bila podneta prijava zbog nestanka čak 13 predmeta iz Drugog opštinskog suda, vođena je istraga, ali je obustavljena, jer tužilaštvo nije imalo dokaze da ih je on ukrao.

- Jedan od tih predmeta je i slučaj Bojana Zarubice, optuženog za dve pljačke, koga je Božović 2009. godine osudio na uslovnu kaznu i pustio kući. Tužilac nije mogao da se žali na presudu jer je predmet misteriozno nestao. Čim je pušten, Zarubica je silovao jednu devojku i opljačkao je. Na duši ima tri silovanja, najmanje 13 pljački, protiv njega je vođena istraga zbog pokušaja ubistva policajca u penziji... Tek 2013. godine je ponovo dospeo na sud i dobio 20 godina od drugog sudije - naveli su beogradski mediji.

Karan: Ne verujem u slučajnosti

Ljuban Karan, penzionisani pukovnik Kontraobaveštajne službe, kaže da spada u one koji veruju da slučajnosti ne postoje.

Republika

Foto: youtube.com/TV Pink

Ljuban Karan

 

- Ni ovo se nije slučajno desilo baš uoči izbora. Svi dobronamerni ljudi se trude da svojim odlukama i izjavama ne utiču na sam tok izbora, ali da posledice nema za ovo delo loša je poruka. Optužba za odavanje službene tajne nije mala stvar, naročito kad se odnosi na predsednika, na koga su već dva puta planirani atentati. Tako nešto se ne radi iz nehata i trebaju da postoje posledice za to - smatra Karan.

Takođe, Božović je policajku Mariju Nikolić, koja se nalazila u kolima sa svojim kumom, "kavčaninom" Davorinom Baltićem kada je ubijen u garaži u Beogradu osudio na samo godinu dana kućnog zatvora, upola manje nego što predviđa zakon. Ona je nakon ubistva Baltićev pištolj bacila u obližnji kontejnere i sudilo joj se za nedozvoljeno držanje oružja.

 


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Crni

02.04.2022 11:27

Oduvek sam govorio da je Sudstvo apsolutno nezavisno od Zakona i bice tako dokle god ne odgovaraju za svoje postupke i placaju greske. Posle poslednje promene ce tek biti da kazemo nezavisni odnosno zavisni od interesa....

Rasa

02.04.2022 15:07

Nadam se da je promena koju smo izglasali učiniti dobro,i ovakve ljude skloniti zauvek. Kada cujete EU i uslovima uvek krene sudstvo ,medicina korupcija!