POLICIJA POKRENULA AKCIJU POTRAGE ZA "KAVČANINOM": Veljin "DEDA" glavni diler u Srbiji!

Autor:

Hronika

16.07.2021

19:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska policija je pokrenula opsežnu potragu za Nenadom S. zvanim Deda, koji bi Tužilaštvu za organizovani kriminal mogao da otkrije kako je funkcionisala kokainska hobotnica Velje Nevolje i njegovog klana, saznaje Srpski telegraf.

RepublikaFoto: Starsport
Veljko Belivuk

On je, naime, glavni narko-diler u Srbiji preko koga su išli svi kanali droge i čovek od najvećeg Belivukovog poverenja. Uspeo je da izbegne hapšenje, ali MUP, kako se nezvanično saznaje, steže obruč oko njega i biće pitanje dana kada će se naći iza rešetaka.

KUZMAN SE IZLANUO

- Prvi trag ka njemu je dao Marko Andrić Kuzman, koji je o svojim poslovima pričao devojci i neoprezno se hvalio. Preslušavanjem snimljenih razgovora posle dekodiranja njegovog zaštićenog skaj telefona operativci su došli do bitne informacije: da je Kuzmanu glavna veza za drogu u Beogradu izvesni Deda. Daljim operativnim radom je utvrđeno da se radi o Nenadu S., ali kada su mu pokucali na vrata, on je već bio van domašaja državnih organa - priča izvor iz istrage.

Opravdano se pretpostavlja da se kod Dede nalaze sve šeme po kojima je kokain ulazio u zemlju i gde je potom dalje rasturan. U svesci koju je uredno vodio da bi Nevolja imao uvid u svoje poslove morali bi da se nalaze precizni podaci koliko je droge prošlo kroz njegove ruke.

RepublikaFoto: Tanjug

Principove slike na kokainu

Belivukov klan je doživeo težak udarac 2019, kada je španska policija na jedrilici u Atlantskom okeanu zaplenila 800 kilograma kokaina, vrednog 50 miliona evra.

Na paketima droge nalazila se slika Gavrila Principa, što je istragu odmah usmerilo ka Velji Nevolji i njegovoj navijačkoj grupi "Principi". Na jedrilici je uhapšen i Srbin Vladislav Funštajn (46), a u Šidu otac i sin Mirko (68) i Dragan (41) Đanković, koji se sumnjiče da su s Funštajnom držali celu logistiku za prekookeanski šverc droge namenjen tržištu Evrope.

- Belivuk je brzo s njima stupio u kontakt da bi mu prevozili drogu, a da bi se znalo čija je, a ujedno bio garantovan kvalitet, na pakete su lepili Principovu sliku - kažu izvori iz istrage.

- On je s Belivukom dogovarao gde se i kolika količina distribuira vojnicima na nižim položajima, koliki deo novca ide svakom od njih i kolika je zarada vođe klana. Među tim dilerima je bio i Marko Andrić, koji je bio dovoljno neoprezan, da ne kažem glup, da o takvim stvarima govori svojoj devojci, i to telefonom. Da toga nije bilo, pitanje je koliko bi istraga potrajala - otkrivaju izvori iz policije.

MENJALI ORUŽJE ZA DROGU

Nedavno se saznalo i da je slovenačka ćelija "kavačkog klana" u Slovačkoj kupovala oružje koje je preprodavala pripadnicima drugih mafijaških grupa i naplaćivala ga u kokainu ili heroinu. Sva ta droga slivala se u Srbiju, a odatle širom zemlje, a stizala je, kako se saznaje, čak i do Albanije i Ukrajine. Nenad S. bi, kada padne u ruke policiji, trebalo i da otkrije imena najbližih saradnika zaduženih za distribuciju.

Bivši šef specijalnog tima Službe državne bezbednosti Božidar Boža Spasić je uveren da će Deda uskoro biti uhapšen, ma gde da se krije.

- On je jedan od petnaestak "kavčana" koji su uspeli da umaknu policiji i izbegnu hapšenje s Belivukom i sada se kriju u graničnim zemljama, u Republici Srpskoj, Hrvatskoj, na teritoriji Kosova ili Crne Gore. Njegovo hapšenje je izuzetno bitno s obzirom na to da je bio visokopozicioniran u Belivukovom klanu i mnogo zna: odakle je droga stizala i od koga i kakvi su dalje bili njeni putevi, kao i kolike sume su bile u igri. Kod Dede su upravo šeme po kojima se s Nevoljom na čelu radilo i rasturali se narkotici - ispričao je Spasić za Srpski telegraf.

RepublikaFoto: MUP

Otkrio detalje Ljepojine likvidacije

Na jednom od snimaka razgovora, a koji su procurili u javnost čuje se jasno kako Marko Andrić Kuzman priča da je s Belivukom planirao likvidaciju svog sugrađanina Milana Ljepoje, za kojeg se veruje da je samleven u mlinu u kući strave u Ritopeku.

Belivuk je tada, prema Kuzmanovim navodima, rekao:

- Moram da ti prenesem da budeš upoznat. Ona sisa Mance iz Niša, glavni pink panter, okuplja neke momke, hoće da bude glavni dole u Nišu i da će da te se reši i preuzme grad. Gde da ga oderemo, pa neka skuplja koga hoće na onom svetu.

U kasnijem razgovoru potvrđeno je da je Ljepoja ubijen.

"Kavčani" hteli da zapale Spuž!

Pripadnici "kavačkog klana" planirali su da u četvrtak, na dan saslušanja Belivuka u Beogradu, zapale zatvor u Spužu!

Navodno, to su planirali da učine zbog instaliranih ometača za signal mobilnih telefona, čije korišćenje im je i inače zabranjeno. Nadležni u zatvoru su bili spremni da spreče akciju "kavčana", pa je uveče ispred bilo vozilo Službe zaštite i spasavanja, a na ulazu u zgradu pojačan broj čuvara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading