ITALIJA I ŠVAJCARSKA NA NOGAMA: Srbin krao američke obveznice vredne 188,3 milijarde!

Autor:

Hronika

29.11.2017

21:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Misteriozni srpski državljanin sa nadimkom General mozak je operacije prevare koja je povezana s krađom starih američkih obveznica vrednosti vrtoglavih 188,3 milijarde dolara, koje su federalne rezerve odštampale davne 1934. godine.

Foto: youtube.com/TeleSondrioNews
Italijanska i švajcarska policija tragaju za srpksim državljaninom

Njih su u sklopu zajedničke akcije "Fort Knox" zaplenile snage švajcarske i italijanske policije, i to u privatnim kućama u kantonu Lucerna i Ciriha u Švajcarskoj, a veruje se da je cilj kriminalne organizacije koja stoji iza krađe obveznica bio da se njihova vrednost reciklira kako bi opet mogle da budu u opticaju. Time bi se, kako su ocenile italijanske vlasti, nanela ogromna šteta međunarodnim tokovima novca.

Stotinama starih hartija od vrednosti policija na severu Italije ušla je u trag nakon što je na njihovom tlu nađen određen broj obveznica, čija je ukupna vrednost procenjena na 1,4 milijarde dolara. Racijama u Švajcarskoj otkriven je i ostatak hartija, koje su, pritom, bile pažljivo zamotane u plastičnim kesama i položene u originalne metalne kutije. Analizom je utvrđeno da je njihovo poreklo identično onima iz Italije, te je povezano da iza njih stoji ista kriminalna grupa.

- Ispostavilo se da je centralna figura tog udruženja jedan državljanin Srbije sa nadimkom General, koji ima jake interese u Švajcarskoj - istakli su švajcarski mediji, priznajući da su to jedine informacije koje njihove policijske službe imaju o kreatorima jedne od dosad najvećih prevara sa obveznicama.

Uz to je naglašeno da se General pobrinuo da hartije od vrednosti ne stoje kod njega, već ih je rasporedio osobama od poverenja, zbog čega su one i nađene na više lokacija.

- On je čuvanje hartija poverio većoj grupi ljudi koji su verovatno imali zadatak da nabavljaju potencijalne kupce, lažiraju vlasništvo obveznica i njihovu vrednost.

Za policiju najveći izazovi nalaženje Srbina i otkrivanje gde je nestala 261 obveznica, koja fali u paketima

Međutim, osim identiteta Generala, za švajcarske i italijanske službe najveći izazov sada predstavlja to da otkriju gde je nestala još 261 hartija od vrednosti, za koju se zna da je bila u paketima sa onim nađenim u Švajcarskoj. Vrednost nestalih obveznica je 85,2 milijarde dolara.

Inače, švajcarske i italijanske vlasti veruju da su članovi kriminalne grupe nameravali da falsifikovanjem starih obveznica koje su povečene iz upotrebe njih ponovo stave u opticaj i koriste ih kao garanciju za dobijanje raznih pozajmica, uključujući i kredite.

Mogli da poremete međunarodne tokove novca

Italijanske vlasti su saopštile da bi recikliranje američkih hartija od vrednosti moglo da poremeti međunarodne tokove novca jer bi se u opticaj pustila ogromna količina nezakonitog kapitala.

- On bi imao uticaj na nesmetano funkcionisanje međunarodnog finansijskog i ekonomskog sistema - navodi švajcarski portal Tio.ch i dodaje da je kriminalna organizacija imala kontakt s pojedinim bankarskim finansijskim savetnicima koji su ih savetovali da lažne obveznice koriste kao garancije za dobijanje kredita.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading