Istina incidenta u kafiću Manila još uvek nije ugledala svetlost dana: Ranio četvoro iz kalašnjikova zbog piva a jedini svedok izgubio pamćenje

Autor: telegraf.rs, republika.rs

Hronika

06.11.2020

16:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Saslušanjem svedoka Alekse Živića, danas je pred Višim sudom u Nišu nastavljeno suđenje Ivanu Pavloviću (34) koji se tereti da je 17. juna 2018. godine na Trgu kralja Milana u Nišu, pucajući iz "kalašnjikova", ranio četiri osobe od kojih su trojica policajci.

RepublikaFoto: googlemaps.com/printscreen
Kafić ispred kog se desio okršaj

Pavloviću se sudi u ponovljenom postupku jer je Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu kojom mu je izrečena robija od 20 godina zbog pokušaja teškog ubistva i nedozvoljenog držanja oružja.

Živić je u sud doveden iz Kazneno-popravnog zavoda gde izdržava kaznu zatvora od dve godine i deset meseci i novčanu kaznu od 120.000 dinara zbog nasilničkog ponašanja i nedozvoljenog držanja oružja jer je učestvovao u istom događaju, ali se nagodio sa Višim javnim tužilaštvom i izbegao suđenje. Na isti način postupio je i treći učesnik obračuna koji je kulminirao potezanjem automatske puške, Martin Zonjić koji je osuđen na dve godine zatvora i 150.000 dinara novčane kazne, a on će biti saslušan u svojstvu svedoka na sledećem glavnom pretresu.

 

Prema navodima optužnice, Pavlović je hicima iz vatrenog oružja ranio radnika obezbeđenja kafića "Manila" Aleksandra Đorića, a zatim i policijskog sužbenika Miloša Miloševića koji ga je razoružao, dok su od rikošetiranih hitaca povrede zadobili i policajci Jovan Savić i Ivan Đorđević. Pucnjavi je prethodio sukob Pavlovića i njegovih drugova sa obezbeđenjem kafića, a povod je bio što se gostima nije dopalo što je nestalo određene vrste piva, zbog čega su izbačeni. Međutim, ubrzo su se vratili, Pavlović sa automatskim oružjem, a Živić i Zonjić sa noževima.

Slabo se seća događaja

Iskaz Alekse Živića trebalo je da rasvetli okolnosti pod kojima je došlo do sukoba, a posebno nameru Ivana Pavlovića da ubije više osoba, zbog čega je i osuđen za pokušaj teškog ubistva. Međutim, sud od njegovog svedočenja nije imao mnogo koristi jer je on tvrdio da se zbog protoka vremena, vrlo slabo seća događaja čiji je bio učesnik.

- Znam da smo nakon što smo napustili kafić otišli do Ivanove kuće da uzme jaknu, nisam primetio da je ispod nje imao pušku. Vratili smo se, pokušali smo da uđemo u kafić, ali nismo mogli. Izašao je radnik obezbeđenja, rvao sam se sa njim. Video sam kad je pao, pretpostavljam da je Ivan pucao, ali to nisam video jer su on i Martin bili iza mene. Kada je pao naneo sam mu pet ubodnih rana nožem koji sam imao kod sebe. Zatim sam počeo da bežim, nisam video kada je pucano na policiju, ali sam čuo rafal dok sam se udaljavao – rekao je Živić.

Tvrdio je da puška kojom je napad izvršen nije njegova, da je samo čuvao, te da nije ranije učestvovao u ovakvim događajima.

"Ja sam psihopata, a oni devojčice"

Na njegovu izjavu reagovao je optuženi Pavlović i predočio mu da je već jednom učestvovao u tuči u "Manili", te ga pitao da li je i u kafiću „Troj“ automatskom puškom pretio radnicima obezbeđenja. Živić je negirao njegove navode, što je Pavlović prokomentarisao rečima:

 

- Pa da, ja sam budala, psihopata, a oni su devojčice... – aludirajući na Živićevo minimiziranje njegove i Zonjićeve uloge u ovom obračunu.

Pavlovićev branilac Saša Knežević je stavio primedbu na Živićevo svedočenje ukazujući da se ono razlikuje od izjave date u tužilaštvu, posebno na okolnost da je u prethodnom iskazu naveo da je bio prisutan kada je stigla policija.

On je izrazio sumnju u verodostojnost njegovog svedočenja s obzirom na to da je sklopio sporazum sa Višim javnim tužilaštvom te osuđen samo za nasilničko ponašanje, iako je radniku obezbeđenja naneo pet uboda, što je Knežević smatrao da je pokušaj ubistva. Takođe, Knežević je sugerisao sudu da zatraži od uprave Kazneno-popravnog zavoda da spreči kontakte Živića i Zonjića do njegovog saslušanja, kako bi se sprečilo da "namontiraju" svedočenje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading