UŽAS! PARAPOLICIJSKA GRUPA LEVIJATAN POČELA DA HAPSI PO SRBIJI

Autor:

Hronika

04.11.2020

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pripadnici pokreta Levijatan ponovo samoinicijativno "zavode red" po beogradskim ulicama, sudeći po snimku koji se pojavio na društvenim mrežama. Tamo se vidi kako momci u crnim fajerkama presreću, legitimišu, a potom i fotografišu lične karte građana koji su im, po nekoj osnovi, sumnjivi. Oni su očigledno ponosni na to što rade jer se na Instagram profilu vođe ovog pokreta Pavla Bihalija vidi snimak patroliranja na delu.

RepublikaFoto: printscreen
Pripadnici Levijatana

Kako Bihali sam navodi, to se dešava već dvadesetak dana. Na meti im se uglavnom nalaze migranti, ali se oni ne libe da presretnu i druge ljude, pa su tako javno objavili sledeće "upozorenje":

- U patroli koju organizujemo već dvadeseti dan zaredom naišli smo i na leglo narkomana i lopova duboko u zidinama Kalemegdana. Upozoreni su da ne ugrožavaju decu i žene i da se udalje sa lokacije - navodi se u objavi Levijatana.

Ovo nije prvi put da se članovi ovog pokreta, koji se navodno bavi zaštitom životinja, vezuju za činove nasilja i da na sebe preuzimaju ulogu policije, tužioca i sudije. S vremena na vreme pojavljuju se i snimci na Jutjub kanalu u kome se "zlostavljači životinja" skrušeno kaju i žale zbog svojih postupaka, po svemu sudeći, ne svojom voljom. Ipak, tu se nisu zaustavili.

 

 

 

OVAKO JE TEKLO "PRIVOĐENJE"

RepublikaFoto: facebook.com/Pokret "Levijatan" - STOP nasilju nad životinjama

Na objavljenom video-snimku čuje se razgovor između dvojice presretnutih muškaraca i pripadnika Levijatana na Kalemegdanu.

Bihali: Imaš neki metal kod sebe?

Nepoznato lice: Samo ključ. Sa policijom sam imao problem, ukrao sam nešto u radnji.

Bihali: Znači da si lopovčina. Je l' se drogiraš?

Nepoznato lice: Ne drogiram se.

Nakon toga su mu pripadnici Levijatana zatražili ličnu kartu i potom mu tražili na uvid izveštaj od policije, koji je imao kod sebe.

Bihali: Mi nismo tu nikog da bijemo. Lopovi, narkomani, prevaranti i migranti, sve što ne valja ne treba da se kreće po Beogradu. Ti sad treba da se pokupiš sa svojim ljudima i da se više ne vraćate ovde. Puštam te jer nije moje da te bijem, već da te naučim šta da radiš. Ti si lopuža i lopov, tebi nije mesto ovde!

U oktobru je uhapšeno šest pripadnika Levijatana zbog sumnje da su u Beogradu presreli, maltretirali i tukli M. B. zbog komentara o toj organizaciji na Fejsbuku. Uhapšeni su K. B., S. N., P. M., T. Z., B. M. i L. U. Oni se terete za nasilničko ponašanje, a K. B. se tereti i za ugrožavanje sigurnosti. Oni su svi, osim jednog, relativno brzo pušteni iz pritvora.

Pre toga su u javnost dospeli pošto su oduzeli psa porodici na Dorćolu u aprilu ove godine. Oni su upali u dom romske porodice Garip na Dorćolu i uz psovke i pretnje oduzeli im psa, za koga su tvrdili da je puštan u borbu pasa. Upad se dogodio kada su u kući bila tri dečaka od 14 do 17 godina, koji su, kako su kasnije rekli, "doživeli veliku traumu" kada je dvadesetak momaka obučenih u crnu i maslinastozelenu odeću, upalo u njihove dvorište.

Bihali: Samo ih upućujemo

Novinari Srpskog telegrafa pokušali su da stupe u kontakt sa Pavlom Bihalijem, vođom pokreta Levijatan, ali nam to nije uspelo. Ipak, on se ovim povodom oglasio preko Instagram naloga:

- Mi nikoga ne legitimišemo, nikoga ne pretresamo, mi se time ne bavimo. Upućujemo ih da se vrate u svoje centre, kulturno i vaspitano, kao što možete videti na svakom snimku, a u isto vreme vodeći računa o svojoj bezbednosti...

Pašalić zatražio informacije od policije

Zaštitnik građana Zoran Pašalić je, posle saznanja iz medija da članovi Levijatana uz nošenje palica i vodeći staford terijere i uz pretnje presreću migrante u Beogradu i pozivaju na širenje ksenofobije, rasne i verske diskriminacije, zatražio od Ministarstva unutrašnjih poslova detaljne informacije o aktivnostima koje je preduzelo tim povodom.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Pašalić

Mediji su objavili i da je organizacija Narodne patrole 25. oktobra 2020. organizovala akciju, kako su je nazvali, "čišćenja" parka kod Ekonomskog fakulteta u kome se nalaze migranti.

Zaštitnik građana traži od MUP Srbije da u roku od 15 dana dostavi detaljne informacije o aktivnostima koje je preduzelo i koje planira da preduzme povodom delovanja pomenutih organizacija, a u cilju prevencije kriminala i unapređenja bezbednosti u zajednici. Pašalić je takođe od policije zatražio i informacije šta će uraditi u budućnosti i sa kojim institucijama će sarađivati u suzbijanju kriminaliteta.

 

 

 

Jedan od njihovih članova Marko Cvetićanin (34) izboden je krajem prošle godine nožem ispred kluba u Savamali. On je tada izjavio da je verovatno u pitanju greška, da se sve dogodilo u gužvi. Inače, on je tamo radio kao obezbeđenje.

Advokat i bivši koministar policije Božo Prelević kaže da je možda došlo vreme da tužilaštvo razmisli o zabrani pokreta Levijatan.

- Njihove metode i ikonografija potsećaju na nešto što je Srbiji i Srbima strano. Mi smo se tradicionalno borili protiv fašizma, a onda vidite kratko ošišane momke u crnom kako u grupama sprovode neku svoju pravdu. Tu ima krivičnih dela, ali ne treba prema njima sprovoditi drakonske kazne, pre je to za neke uslovne kazne - smatra Prelević.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Oki nbg...

26.12.2021 13:16

Ma ovog treba utamniciti pod hitno.. Upravo je ovaj pavle bihali gavrin kancer ovog drustva... A o njegovim sledbenicima da ne govorim....