TRAGEDIJA NA POLIGONU NAMENSKE! RAKETA UBILA "KRUŠIKOVOG" INŽENJERA

Autor:

Hronika

03.11.2020

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U nesreći koja se dogodila juče oko 11 časova na poligonu fabrike "Krušik" Begove vode kraj sela Zlatarić pored Valjeva poginuo je inženjer Miroslav J. (52) dok je teže povređen radnik Miroslav P.

RepublikaFoto: facebook.com
Miroslav J.

- Do eksplozije je došlo prilikom postavljanja kapisle na opitni protivoklopni projektil, ali u toku je istraga, koja će pokazati tačne uzroke ove nesreće - rečeno je nezvanično Srpskom telegrafu.

Policija i vojna policija su odmah blokirali sve prilaze poligonu dok istražni organi ne urade uviđaj i preduzmu sve potrebne radnje. Ranjeni radnik je prvo prebačen u zdravstveni centar u Valjevu.

- Odmah po prijemu pacijentu je pružena prva pomoć i on je hitno transportovan z Beograd, na Vojnomedicinsku akademiju na dalje lečenje. Ne mogu reći kakve povrede su u pitanju i kog stepena, poznato je samo da je zadobio opekotine - rečeno je Srpskom telegrafu iz tog zdravstvenog centra.

Kako nezvanično saznajemo, Miroslav P. nije u životnoj opasnosti.

 

 

 

Saopštenje Ministarstva odbrane

Tokom realizacije redovnih zadataka holding kompanije "Krušik" Valjevo na bojevoj glavi za protivoklopnu raketu oko 11 časova na poligonu Begove vode u selu Zlatarić kod Valjeva došlo je do eksplozije, od koje je poginuo radnik "Krušika" M. J., a povređen je radnik M. P., koji je učestvovao u realizaciji opitovanja, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Povređeni radnik M. P. odmah je prevezen u zdravstveni centar u Valjevu, gde je hospitalizovan i ukazana mu je medicinska pomoć.

RepublikaFoto: www.krusik.rs/printscreen

Jedan od najopasnijih poslova

Samo 2017. u pogonima namenske industrije poginulo je šestoro, a povređeno više od 30 radnika. U julu i avgustu te godine u fabrici "Milan Blagojević" u nesrećama su poginula dva radnika, a isto toliko ih je povređeno. U eksploziji u TRZ u Kragujevcu 28. februara 2017. poginule su četiri osobe, dok je 30 povređeno.

Opet u "Krušiku", u maju 2015. godine, povređeno je sedam radnika. Incident se dogodio prilikom testiranja upaljača za ručne bombe.

Ni 2014. nije bila bez žrtava za "Krušik" - poginuo je radnik na radnom mestu dok je radio na otključavanju košuljice mine.

Prema rečima Branislava Kapetanovića, bivšeg deminera, prerano je govoriti o tačnom uzroku ove eksplozije.

- Morate da znate da eksploziv, sam po sebi, ne može da eksplodira. Možete da ga bacate po putu i ništa se neće dogoditi. Ako je tačno da su u pitanju opitne kapisle ili upaljači, moguće je da je to zapravo uzrok. Ja sam siguran da su ljudi koji su bili na poligonu ispoštovali sve procedure i postupke - kaže za Srpski telegraf Kapetanović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je saučešće porodici poginulog radnika "Krušika" i najavio da se očekuje kompletan izveštaj nadležnih posle uviđaja.

- Uveren sam da će biti utvrđena konkretna odgovornost. Nismo u Vladi imali nikakvu novu informaciju. Čim sam čuo da se dogodila eksplozija, tražio sam izveštaj od nadležnih i za smrt inženjera, za teško stanje drugog i povrede trećeg radnika - naglasio je predsednik Vučić.

Predsednik je naveo da se radi o tehničkim stvarima, trebalo je privezati žice na maljutki, koje su, verovatno pogrešno bile spojene, ali, ističe, ipak treba sačekati izveštaj.

- To su stvari koje se dešavaju sa oružjem i uvek će se dešavati. Ali uveren sam da će ustanoviti konkretna odgovornost - rekao je predsednik Srbije.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading