Šta raditi ako neko vaš nestane? Milica je pronađena nakon 30 sati, ali od nekih ljudi nema ni traga ni glasa nedeljama, mesecima pa čak i godinama

Autor: blic.rs, republika.rs

Hronika

11.10.2020

06:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nestanak Beograđanke Milice Grbić (25) za kojom se tragalo oko 30 sati nakon što je poslednji put viđena u Batajnici, ponovo je digao Srbiju na noge i potresao veliki broj građana. Iako je ovaj slučaj dobio pozitivan epilog i devojka je pronađena bez povreda, za mnoge slučajeve nestanka u Srbiji to se, nažalost, ne može reći.

Foto: privatanaarhiva/nestalisrbija/printescreen
Foto: Ilustracija

Društvene mreže proteklih dana brujale su o nestanku mlade Beograđanke, a objava sa njenom fotografijom i okolnostima nestanka, deljena je na stotinu puta kako bi stigla do nekoga ko eventualno ima informacije o tada još nestaloj devojci, a koje bi mogle da dovedu do njenog pronalaska...

Šta se tačno dešavalo tokom 30 sati dok je Miličina porodica strepela u neznanju, kuda se kretala i sa kim, zasad nije najjasnije mada je njena sestra za "Blic" ispričala da je obilazila manastire razmišljajući o samoubistvu, a zatim odlučila da potraži pomoć lekara Urgentnog centra i sa njima pokuša da reši problem koji je mori... Tu je i pronađena.

Foto: Privatna arhiva
Milica Grbić

Prva 24 časa od trenutka nestanka ključna u pronalasku nestalih osoba i naša postupanja u toku tih sati možda su krucijalna za razrešenje ovakvih slučajeva. Ali šta tačno treba uraditi kada neko vama blizak nestane bez traga?

Šta učiniti?

Povodom nedavnog obeležavanja Međunarodnih dana nestalih osoba, Fondacija "Tijana Jurić" koja se između ostalog bavi sudbinama nestalih, objavila je brošuru sa kratkim uputstvima šta uraditi kada shvatite da ne znate gde je vaš bližnji.

Prva i najvažnija stvar, kako navode, jeste prijava nestanka policiji. Kako bi to učinili što efikasnije, potrebno je pripremiti ime i prezime nestale osobe, opis pod koji spadaju podaci poput visine, težine i godine i slično, zatim fotografiju što boljeg kvaliteta i što noviju. Policiji treba priložiti i spisak prijatelja i poznanika koji bi mogli imati informacije gde se nalazi nestala osoba. Korisno bi bilo i prisetiti se ukoliko je nestala osoba u proteklom periodu imala promene u ponašanju, lične, zdravstvene ili emotivne.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Igor Jurić

Organizovanje potrage

Zabrinuti članovi porodice i prijatelji nestale osobe neretko sami organizuju potrage. U brošuri Fondacije navedeno je da treba proveriti mesta na kojima nestala osoba ima naviku da boravi, osobe sa kojima se druži, ako je osoba nestajala ranije nije zgoreg prisetiti se mesta na kom je pronađena. Uz to treba proveriti obližnje vodene površine, poljane i šume.

Važno je takođe proveriti da li je osoba ostvila pismo u kom možda navodi šta se dogodilo, a ukoliko imate pristup dobro bi bilo proveriti poruke, mejlove i društvene mreže nestale osobe. Iz Fondacije navode da nijedan trag nije nebitan!

Milica je srećom pronađena, ali za ovim ljudima se još traga:

Milan Mišković - nestao pre 7 meseci

Porodica i prijatelji Milana Miškovića već sedam meseci nemaju nekikakvu informaciju o njemu. On je nestao kada je 26. marta sa kolegom Ilijom Đokićem kod Starog Slankamena isplovio na Dunav. Kako se duže vreme nisu javljali na telefone, a uveče se nisu vratili kućama, porodice su odlučile da obaveste policiju o njihovom nestanku i daju se u potragu...

Informacije na koje su nalazili prilikom potrage vodile su ih na različite strane, ali su njihovi prijatelji proverili svaki trag. Sve je bilo bezuspešno dok sredinom aprila Đokićevo telo nije pronađeno u Dunavu kod Zemuna.

RepublikaFoto: facebook.com/printscreen
Milan Mišković i Ilija Đokić

- Po svemu sudeći uzrok smrti je utapanje, a na telu nije bilo vidljivih tragova naslja, zbog čega se veruje da je reč o nesrećnom slučaju. Drugi mladić još nije pronađen - rekli su tada iz policije za naš portal.

Drugi mladić, Milan Mišković, nije pronađen do danas. Njegov otac Dejan smatra da se za njim više i ne traga, ali takođe ne krije sumnju da bi ovaj slučaj mogao imati neku drugu pozadinu. Više puta je u javnosti isticao pojedine nelogičnosti - poslednji put da je Milan razgovarao sa nekim telefonom nakon što je izašao na Dunav - tvrdeći da policija ne radi svoj posao dovoljno predano.

Sumnjivo mu je i što njegovo telo nije isplivalo više od 200 dana, za razliku od Ilijinog, što je Ilija imao dosije u policiji i nije bio čist pred zakonom... Zbog svega ovoga, sada razmišlja da unajmi privatnog detektiva koji će se pozabaviti pronalaskom njegovog deteta.

Goran Veličković - nestao pre 2 meseca

Beograđanin Goran Veličković Goksi nestao je u Beogradu 3. avgusta i od tada mu se gubi svaki trag oko 16.30. Dva dana kasnije, videvši da se ne vraća kući, njegova supruga je prijavila nestanak.

Inače, Veličković je u srpskoj javnosti poznat kao nekadašnji vođa navijača jedne Partizanove navijačke grupe. Kako su beogradski mediji ranije pisali, on se sa Milošem Kimijem Radosavljevićem povukao sa južne tribine i osnovao novu navijačku grupu koja se u međuvremenu povukla i sa istočne tribine.

Foto: nestalisrbija.rs/osobe
Goran Veličković Goksi

Pre nestanka, kako je pisao Kurir, Veličković se nalazio u Centralom zatvoru jer je protiv njega vođen istražni postupak ali je iz pritvora izašao u martu.

- Poslednji put je viđen u Višegradskoj ulici, a te večeri se nije vratio kući, niti se javljao porodici i prijateljima. Oni su se zabrinuli pošto ni dva dana kasnije nisu mogli da ga dobiju na telefon, a primetili su i da je neaktivan na društvenim mrežama - kazao je izvor Kurira upoznat sa slučajem.

Strahinja Beloševac - nestao pre 4 meseca

Strahinja Beloševac još jedan je od mladića za kojim se mesecima traga. On je nestao 12. jula u 7.30 u blizini svoje kuće u naselju Seničani u Aranđelovcu. Kako je njegova vanbračna supruga ispričala, on je izašao s namerom da kupi cigarete.

- Obukao se, ja sam ostala kod kuće, otišao je i odjednom isključio telefon i odjednom ga više nema. Gubi mu se svaki trag, glas. Kad god bi imao neke obaveze u gradu, ostao bi pola sata, sat, ovo je prvi put da ga nema - priča Jelena i dodaje da Strahinja nije poneo ništa sa sobom, samo telefon.

- Posle nekog vremena pogledala sam rančeve i videla da fali jedan stariji ranac. Moja je pretpostavka da ga je on sklonio tokom noći. Nije poneo ništa od stvari. Nismo imali problema i svađa - dodaje Jelena.

RepublikaFoto: nestalisrbija.rs
Strahinja Belošević

Porodica se nadala da je Strahinja otišao kod prijatelja, da mu je "iscurela" baterija, da nije poneo punjač... Sve ove pretpostavke motivisale su ih da se nadaju da njegov nestanak nije izrežiran, da je reč o nesporazumu...

Strahinjin otac Svetomir ispričao je da je Strahinja s njim živeo, odrastao, da ga je podigao od rođenja. Majka mu, dodaje, živi u Topoli.

- Bio je u suicidu, jednom sam ga spasao od toga - priča Strahinjin otac, dodajući da je to bilo pre 5-6 godina.

- Ništa nije poneo, nije se spremio da ide kod nekoga. Novca nije imao, dokumenta nije poneo, ni pasoš ni ličnu kartu. Isključio je broj telefona i od tada više ni sekundu nije uključen - kaže Strahinjin otac.

Ivan Nikolin - nestao pre 25 godina

Pored slučajeva višemesečnih potraga, ima porodica koje čak decenijama nemaju apsolutno nikakve informacije o svojim bližnjima koji su nestali. Takav je slučaj Ivana Nikolinog. Njegova majka Ankica ni danas, posle 25 godina duge potrage, ne gubi nadu da će ga još jednom videti, ili da će, kako kaže, pronaći njegove kosti.

Ankica je o nestanku sina bila obaveštena tek tri dana kasnije i jedino što zna je da je na dan nestanka po dolasku sa treninga ćerki i još jednoj devojčici dao “cipiripi” čokoladice. Složio je račune, nahranio svinje i otišao kod komšije. Drugi komšija ga je video i rekao je da je stajao na vratima komšijske kuće.

Foto: nestalisrbija.rs/osobe
Ivan Nikolin

- Više se nije vratio kući. Od tada kao da je u zemlju propao - kazala je baka Ankica za "Blic". Nijednu informaciju o sinu, a bilo ih je mnogo, nije prepustila slučaju, ali je uvek ostajalo sve nedorečeno i nejasno.

Od pre nekoliko godina u životu baka Ankice je i čovek koga voli kao rođeno dete i u kome vidi svog Ivana, a to je Igor Jurić, osnivač Fondacije “Tijana Jurić” i registra nestalih lica. Jurićev tim i advokatica Maja Atanasković, čine da istragu, u kojoj su uvideli propuste, vrate na početnu tačku.

- Slučaj Ivana Nikolina je kao i mnogi drugi pokazao koliko je važna brza reakcija policije i celog društva kada se desi neatanak. Svakim danom smo sve dalji od istine i pronalaska nestalih i ovaj slučaj koji se desio pre 25 godina, kao i slučajevi koji su se desili u bliskoj prošlosti su nam pokazatelji da se odnos prema nestalima i način potrage mora promeniti - kazao je Jurić ranije za "Blic".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading