Najpoznatiji srpski robijaši mogli bi da se nađu na slobodi! Pišu peticiju za prevremeno otpuštanje zbog straha od korone

Autor:

Hronika

18.03.2020

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Po zatvorima u Srbiji robijaši su pokrenuli peticiju u kojoj će tražiti da zbog aktuelne pandemije onima koji ispunjavaju određene uslove kazna bude smanjena ili zamenjena kućnim zatvorom, saznaje Srpski telegraf.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto ilustracija

Ukoliko ovakav zahtev prođe, na slobodi bi se mogli naći neki od najpoznatijih srpskih robijaša, među kojima su Kristijan Golubović, Sreten Jocić Joca Amsterdam, vođa navijača Đorđe Prelić...

Ugledali se na Iran

- Peticiju je pokrenula grupa zatvorenika osuđena za lakša krivična dela, kao što su imovinski delikti ili izazivanje saobraćajnih nesreća. Kako bi sakupili dovoljan broj potpisa, pozvali su da im se pridruže svi osuđenici kojima je isteklo dve trećine kazne i koji su ispunili zakonske uslove da podnesu zahtev za uslovni otpust - kaže za naš list jedan poznati beogradski advokat čiji je klijent jedan od potpisnika peticije.

 

 

Kao podsticaj za ovakav postupak zatvorenika u Srbiji poslužili su primeri iz drugih zemalja koje su pogođene epidemijom koronavirusa. U Iranu su vlasti pustile na slobodu 55.000 ljudi koji su bili osuđeni za manja krivična dela, dok su u u italijanskim zatvorima izbili ozbiljni nemiri u kojima je poginulo šest zatvorenika, a sve zbog navodnog straha od korona virusa. Da li je u pitanju pokušaj srpskih zatvorenika da iskoriste situaciju i vanredno stanje u zemlji da se domognu slobode pre vremena ili je u pitanju stvarni strah od bolesti, nemoguće je utvrditi.

- Iako su osuđeni, oni su građani, kao i svi drugi i imaju svoja prava. Da li će njihova peticija biti usvojena, ako uopšte uspeju da sakupe potpise i dostave ih nekoj instituciji, to je potpuno druga stvar. Zasad sudovi postupaju kao i dosad, nadležni sud o svakoj molbi za uslovni otpust odlučuje pojedinačno - kaže izvor Srpskog telegrafa.

Iskoristili i pad Miloševića

Ovo nije prvi put da zatvorenici u Srbiji pokušavaju da iskoriste krizne situacije u svoju korist. Jedna od najvećih pobuna u srpskim kazamatima dogodila se u novembru 2000.

Slobodan Milošević

Mesec dana posle pada režima Slobodana Miloševića izbilo je niz pobuna, od kojih je najveća bila u KPZ Zabela kod Požarevca. Zatvorenici su tražili niz pogodnosti, među kojima i skraćivanje kazni i prevremeno puštanje, pod parolom: "JUL unutra, mi napolje".

Uslovni otpust

Među ljudima koji bi se, ukoliko peticija uspe, mogli ranije naći na slobodi nalaze se i neka imena koja su poznata široj javnosti poput Kristijana Golubovića, kome kazna ističe polovinom aprila. Tu je i Đorđe Prelić, jedan od vođa navijača Partizana osuđen na deset godina zbog ubistva Brisa Tatona, ali je odležao više od trećine. Svoju šansu mogao bi da vidi i Joca Amsterdam, koji je na robiji od 2012. godine jer je 1995. naložio i platio ubistvo Gorana Marjanovića Goksija Bombaša i stekao je pravo da zatraži uslovni otpust.

Poseta skraćena na 15 minuta

U srpskim zatvorima su već polovinom februara preduzete prve mere kako bi se sprečilo širenje zaraze. Trajanje poseta ograničeno je na 15 minuta, a na ulazu se posetiocima meri temperatura. Takođe, posetioci moraju da nose maske, a onemogućen je i fizički kontakt jer se posete obavljaju u prostorijama gde postoji staklo između zatvorenika i "gostiju" koje onemogućava svaki fizički kontakt.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading