Detalji istrage: Kokain sa Principom pripadao ruskoj mafiji

Autor:

Hronika

04.09.2019

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Skoro 800 kilograma kokaina koji su španske vlasti zaplenile na jedrilici u blizini Azorskih ostrva na Atlantskom okeanu pripadalo je ruskoj mafiji koja je preko srpskih narko-dilera pokušala da je prošvercuje u Evropu, saznaje Srpski telegraf! Droga je zbog toga bila oblepljena slikom Gavrila Principa i natpisom T-26, oznakom za ruski tenk koji je vatreno krštenje imao tokom Španskog građanskog rata!

Foto: Republika
Zaplenjena droga

Bliski s "škaljarcima"

U spektakularnoj akciji srpske, španske i britanske policije uhapšena su trojica mornara Meksikanac Emanuel Kuevas (24), Rus Sergej Rasohin (48) i Srbin Vladislav Funštajn (44) iz Erdevika. Izvori bliski istrazi za naš list navode da je droga najverovatnije nabavljena od meksičkih kartela, a potom prepakovana.

- Kokain vredan oko 25 miliona evra platila je ruska mafija koja tesno sarađuje sa kriminalcima sa ovih prostora, pre svega sa "škaljarskim klanom", koji je preko Luke Bojovića i njegove desne ruke Filipa Koraća ostvario kontakte sa kartelima u Južnoj Americi. Srpska mafija zadužena je za transport droge. Zato su paketi bili oblepljeni likom Gavrila Principa i oznakom za ruski tenk - kaže naš izvor.

Ko je Funštajn

RepublikaFoto: facebook.com/Vladislav Funstajn
Vladislav Funštajn

- profesionalni jedriličar

- hapšen u Hrvatskoj zbog šverca 100 kilograma marihuane

- ima krivične prijave za pronevere i iznudu

Prema njegovim rečima, srpska mafija je potom platila Funštajnu i Rusu Rasohinu da prokrijumčare drogu. Trebao im je i profesionalni ronilac ukoliko dođe do nekih nepredviđenih problema tokom plovidbe, pa su unajmili i Meksikanca. U sklopu iste akcije u Srbiji su lisice na ruke stavljene ocu i sinu Mirku (66) i Draganu Đankoviću (39) iz Šida, dok se za B. I. traga. Oni su im pružali logističku podršku.

Ko su Đankovići

RepublikaFoto: facebook.com/Dragan Djankovic
Dragan Đanković

- Dragan upoznao Funštajna preko jedriličarstva

- ima krivičnu prijavu za proganjanje

- njegov otac Mirko već privođen zbog nanošenja povreda i posedovanja oružja

Radili kao skiperi

- Sem Funštajna, i Đanković je radio kao skiper. Pretpostavlja se da su se njih dvojica tako i upoznala, te da su ranije zajedno jedrila po Evropi i to uglavnom po Turskoj i Grčkoj. Đanković je čak pre nekoliko meseci išao u Meksiko kako bi na pomenutoj jedrilici napravili specijalne bunkere u kojima su kasnije sakrili drogu. Da se radi o saradnji rusko-srpskih kriminalaca, govori i to što je Rus koji je uhapšen sa Funštajnom na jedrilici u nekoliko navrata dolazio u Šid kod Đankovića - kaže izvor Srpskog telegrafa.

Nagrađeni policajci

RepublikaFoto: MUP Srbije
Nebojšta Stefanović sa pripadnicima kriminalističke policije

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović nagradio je juče novčano službenike Uprave kriminalističke policije koji su došli do informacija na osnovu kojih je španska policija zaplenila 800 kilograma kokaina.

- Drago mi je da su naši operativci bili ti koji su došli do ključnih informacija, nakon čega je realizovana ova akcija, čime je sprečeno da kokain dođe na naše, ali i na ulice drugih država Evrope - rekao je Stefanović.

Porodica: Funštajn smestio ocu i sinu

Bliska rođaka uhapšenih Mirka i Dragana Đankovića brani oca i sina koji su uhapšeni u Šidu i tvrdi da im je sve smestio Funštajn!

- Dragan se družio sa tim Funštajnom, ali su se on i moj Dragan poslednji put videli u aprilu. Radili su zajedno na kruzeru. Onda ga je Funštajn pozvao i rekao mu da ima dobar posao za njega u Meksiku, da na jedrilici voze turiste. Moj Dragan je bio tamo, ali je posle dve nedelje odustao i vratio se kući. Rekao je da su talasi na Atlantiku veliki i da je opasno. Pre nego što je otišao u Meksiko, Funštajn je ostavio neke pare mom mužu Mirku, ali smo te pare dali njegovoj sestri, a deo mu poslali "Vestern junionom", o čemu postoje potvrde. Svi smo u šoku - kaže ova rođaka.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading