Mesto na groblju ili u zamrzivaču? Ako roditelji neće da sahrane mrtvu bebu - ko će?

Autor: telegraf.rs, Republika

Hronika

18.01.2019

08:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na vest da su u zamrzivaču bolnice u Kraljevu pronađena tela 13 beba mnogi su se, i ne znajući pozadinu, zapitali da li je reč o "nekom protokolu za čuvanje tela beba koje su preminule, a još se nije uradila obdukcija ili je u pitanju trgovina bebama" i "umrle bebe su čuvali da podmetnu za zdravu". Tekst je podeljen nekoliko puta i u Fejsbuk grupi Beogradska grupa roditelja nestalih beba.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ/fotomontaža
Foto: Ilustracija

Zamenik direktora Opšte bolnice u Kraljevu, Dragan Kaljević objasnio je za Tanjug da se radi o bebama koje roditelji nisu hteli da preuzmu i sami sahrane, što po zakonu nisu ni dužni da urade. On je dodao i da je u toku formiranje komisije koja će odlučivati o mestu gde će se mrtvorođene bebe u budućnosti sahranjivati u Kraljevu.

Kako je za Telegraf rekao prof. dr Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS, u slučajevima mrtvorođenih beba, roditelji imaju mogućnost da ih sahrane sami, ukoliko to žele.

- U suprotnom, oni potpisuju odluku da ne žele sami da ih sahranjuju i u tom slučaju Klinika za ginekologiju i akušerstvo KCS poziva JKP Pogrebne usluge - RJ Kapela koja preuzima leš čim se završe sve procedure, administrativne ili obdukcija ili neke druge analize ukoliko su potrebne - navodi prof. Stefanović.

On dodaje da sama Klinika ne sahranjuje bebe već ili roditelji ako to žele ili u suprotnom RJ Kapela koja preuzima dalje postupke sahranjivanja u skladu sa svojim procedurama.

Prema rečima direktora JKP "Pogrebne usluge", Dragana Baltovskog, mrtvorođene bebe sahranjuju se uz dokumentaciju bolnice, uz potpunu angažovanost roditelja. Sahranjivanje zavisi od lokalnih propisa, naveo je on.

BEBI VRT

Na zahtev i uz pismenu saglasnost roditelja, živorođene, pa umrle bebe, uz obaveznu medicinsku dokumentaciju, preuzimaju radnici "Pogrebnih usluga" i prevoze ih u kapelu u Deligradskoj ulici, radi pripreme za sahranu ili kremiranje. Dozvoljeno je sahranjivanje živorođene odojčadi na posebno grobno mesto, u porodični grob ili grobnicu, dok se pepeo kremirane odojčadi rasipa po Bebi vrtu, na groblju Lešće. 

Dakle, bez pismene saglasnosti roditelja i prateće dokumentacije, radnici "Pogrebnih usluga" ne mogu da preuzmu bebu. Živorođene, pa umrle bebe, prema zakonu, imaju isti tretman u sahranjivanju kao i odrasli.

ZAJEDNIČKA GROBNICA

S druge strane, mrtvorođenčad se poistovećuju sa odstranjenim delovima tela prilikom operacija, odnosno patološkim otpadom, tako da se ne mogu sahraniti u grobnim mestima ili u porodičnim grobnicama. Te bebe se smeštaju u zajedničku grobnicu na groblju Orlovača i to u plastičnim kesama, koje je bolnica dužna da obezbedi.

U praksi se događalo i da se roditelji koji su odbili da vide mrtvorođenu bebu, posle 10 godina interesuju gde je ona sahranjena.

Po članu 14. Zakona o sahranjivanju, postoji pravilo da ako osobe koje su dužne da sahrane preminulu bebu to odbiju, treba to da uradi nadležni organ opštine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading