CENA MESA SVAKODNEVNO SKAČE I PADA! Velike oscilacije na tržištu - EVO koliko ćemo plaćati jagnjetinu i prasetinu za praznike!

Biznis

18.10.2025

10:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poseban problem i dalje predstavlja afrička kuga svinja, koja je u prethodnoj godini znatno smanjila broj grla.

CENA MESA SVAKODNEVNO SKAČE I PADA! Velike oscilacije na tržištu - EVO koliko ćemo plaćati jagnjetinu i prasetinu za praznike!

Foto: Shutterstock/Bits And Splits

Cena prasića u poslednjih nekoliko nedelja znatno je opala, dok tržište jagnjadi beleži velike oscilacije, što ukazuje na ponovni disbalans na tržištu mesa i stočarskih proizvoda u Srbiji. Sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije Nenad Budimović ističe da oscilacije u cenama postoje, ali da u poslednjih mesec dana nije bilo značajnijih odstupanja.

Poseban problem i dalje predstavlja afrička kuga svinja, koja je u prethodnoj godini znatno smanjila broj grla. Od kraja jula bolest je aktivna u tri upravna okruga - Podunavskom, Mačvanskom i Zapadnobačkom, što dodatno utiče na snabdevanje i stabilnost tržišta svinjskog mesa.

Nenad Budimović kaže da živa stoka ima velike oscilacije u ceni, međutim, analize koje rade poslednjih mesec dana govore da nije bilo velikih odstupanja u ceni.

- Razlika je u odnosu na početak godine april, maj, kada je cena bila u tim regionima negde oko 180 dinara po kilogramu. Treba naglasiti da je došlo do smanjenja potrošnje svinjskog mesa po stanovniku, da je to mesto zauzelo pileće meso - objasnio je Budimović za RTS.

Foto: printscreen/RTS

Cena mesa u Srbiji

Kako kaže, najintenzivnija je proizvodnja svinja, junadi i živine, dok je jagnjeće i ovčije meso u ekstenzivnom načinu proizvodnje.

- U istočnoj Srbiji je cena poslednjih mesec dana, i za prasad i za tovljenike, bila mnogo više nego u Mačvi. Ali to zavisi i od količine koja je u ponudi i ono što je potrebno. Nadam se da neće biti velikih oscilacija pred nastupajuće praznike - rekao je Budimović.

Naveo je da je juneće meso predmet koji bi mogao da bude interesantan za domaće uzgajivače.

- Poslednjih godinu dana imamo povećanje broja grla koji ulazi u tov. Znamo da je odluka Evropske unije od pre nekoliko godina bila da se smanjuje govedarska proizvodnja, kako mlečno, tako i tovno govedarstvo - objasnio je Budimović.

Istakao je da se kod goveda javljaju bolesti poput kravljeg ludila, koje su, prema njegovom mišljenju, izazvane klimatskim promenama.

- To su parametri koji dosta utiču na odluku o uzgoju goveda. Mi imamo zaista dovoljne količine junećeg mesa, treba naći način da se realizuje izvoz, kao što smo nekada izvozili, znamo da su Italija i Grčka bila naši glavni kupci. Sada je to region - kaže Budimović.

Objasnio je da treba razmišljati i o uvozu u zemlje Saudijske Arabije i o međunarodnim trgovinskim ugovorima s Kinom, Turskom, Egiptom.

- Za farmere je bitno da znaju otkupnu cenu, da znaju da će biti otkupljena količina životinja koje se gaje i jednostavno mislim da bi to bilo jednako uspešno - rekao je Budimović. 

Kako kaže, za one koji ulaze u proces svinjokolja važan je obavezan pregled na trihinelu.

Važno je i da se izbegavaju, da kažem, običaji da komšija komšiji nosi svoje ponude zbog afričke kuge svinja jer je to jedan od načina da se prenese virus. Jednostavno za sopstvene potrebe - zaključio je Budimović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading