REDITELJ NOVE PREDSTAVE ATELJEA 212: DOK MI DREMAMO, ZLO UZIMA MAHA!


IZVOR: Aleksandra MALUŠEV - 28.03.2018 | 19:00


"Noćna straža" Fedora Šilija je nova predstava Ateljea 212 koja se večeras premijerno igra na Velikoj sceni. Velika glumačka ekipa posmatra nas u stilizovanim i malo smešnim kostimima koji podsećaju na Rembrantovu "Noćnu stražu", a Šili ne krije da je dodao dozu vodvilja, ali da iz vida nije gubio ni Pajtonovce ni Simpsonove. Reditelj Boris Liješević ističe da je, radeći u teatru, shvatio da je komedija kraljica žanrova, pa u skladu sa time i plakat najavljuje: "Sve je lažno, samo je komedija stvarna".

Foto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ

Boris Liješević

- Radnja se odvija tridesetih godina prošlog veka u Beogradu, u procvatu dizajna, arhitekture, književnosti i mira, ekspanzije naprednih društvenih ideja... Ali ipak znamo šta je donelo vreme, i to za samo nekoliko godina. Lažni grofovi žive svoje poslednje dane u raskoši, a maske neminovno padaju. Ovo je komad o ljudima koji nisu navikli da žive od svog rada i koji se ne snalaze u novim okolnostima - počinje Liješević razgovor za Srpski telegraf.

  •  Kažete, to je vreme lažnog sjaja i maski. Ima li ovo naše makar osnovne pristojnosti?

- Veza između vremena iz komada i u kojem živimo je više savet - princip da se dobro snađeš. Nije važno na koji način i kojim sredstvima ćeš to učiniti. To je osnovno u ovom komadu, svi se snalaze kako da dođu do uspeha i kako da se domognu toga da budu dobro situirani.

Što bi rekao Stiv Džobs, sliku možemo da vidimo tek kad se kockice slože

 

  •  Ako je to ipak bilo neko vreme intelektualnog procvata, postoji li kontinuitet do danas?

- Kako ne, intelektualna elita postoji, snažna! Pričamo o tome kao zlatnom dobu ovih prostora. Sve se dešava pre smrti kralja Aleksandra. Postoji onaj pogled na svet po kojem se sve dešava ciklično i sve se smenjuje. Tako se i dobri i loši periodi smenjuju. Nakon vrhunca, kroz dekadenciju se ide ka propasti. Mi ove ljude zatičemo u dubokoj dekadenciji, ali to neće da priznaju. Pokušavaju da se vrate starom sjaju jednim potezom. A svaki potez ih dublje vodi u ponor.

Foto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ

Boris Liješević
  •  Smenjuju li se kod nas ti periodi češće?

- O tome možemo da pričamo samo kad se izmaknemo u odnosu na neki period. Ne možemo o svom vremenu da diskutujemo. Što bi rekao Stiv Džobs, sliku možemo da vidimo tek kad se kockice slože. Ko zna da li je došlo do smene našeg vremena?

  •  Predstava se zove "Noćna straža". Ko je budan dok ostali tonu u propast?

- Budno je vreme u kojem se sve to dešava, koje ih čeka i neumitno vodi u ono što znamo da se desilo.

  •  Svetska javnost se zabavljala filozofskim raspravama, nečineći ništa da rat spreči?

- To je mislio i Berthold Breht, verujući da je ranije napisao "Majku hrabrost" da bi rat bio izbegnut.