"NIJEDNA VRSTA NE UMIRE SAMA": Nova kampanja Telekoma Srbija! Čuvajmo najvažniju od svih mreža - MREŽU ŽIVOTA


IZVOR: Republika - 13.09.2021 | 11:17


Kompanija Telekom Srbija pokrenula je kampanju "Nijedna vrsta ne umire sama" koja ukazuje na važnost zaštite biološke raznovrsnosti kao jednog od ključnih uslova za očuvanje ekološke ravnoteže.

Foto: Promo

Nova kampanja Telekoma Srbija

Prva faza kampanje posvećena je zaštiti ptica, jer su one najbolji pokazatelj kvaliteta životne sredine. Njihova rasprostranjenost i brojnost jasno oslikavaju uslove staništa u kojima žive one, ali i ljudi. Ptice doprinose kvalitetu zemljišta, vode, hrane, time i zdravlju ljudi, a mnoge od njih sprečavaju i širenje mogućih zaraza.

Kampanja je rezultat  višegodišnje podrške Telekoma Srbija udruženjima i stručnjacima koji kroz aktivne mere zaštite i uz primenu savremenih tehnologija mobilnih telekomunikacija u monitoringu ugroženih vrsta ptica, rade na poboljšavanju uslova života za njih, ali i za sve nas.

- Osnovna delatnost kompanije Telekom Srbija je da razvija telekomunikacionu mrežu. Kao društveno odgovorna kompanija svesni smo da je potrebno da vodimo računa i o najvažnijoj mreži – mreži života, u kojoj svako živo biće ima jedinstveno i nezamenljivo mesto. Ova decenija posvećena je očuvanju biološke raznovrsnosti i obnovi ekosistema. To je još jedan od razloga zašto smo odlučili da baš u ovom momentu pokrenemo kampanju 'Nijedna vrsta ne umire sama' iako već godinama dajemo svoj doprinos u zaštiti prirodnih vrednosti Srbije. Iskustvo i stručnost naših partnera, koji u merama zaštite koriste i savremene tehnologije mobilnih telekomunikacija, omogućavaju da se efikasnije radi na stvaranju povoljnijih uslova za opstanak životinjskih vrsta bez kojih se i naše postojanje dovodi u pitanje - izjavila je direktorka Sektora za odnose s javnošću Telekoma Srbija Marija Bošković. POGLEDAJ GALERIJU

Kompanija Telekom Srbija je u ovom slučaju privilegovana, jer u redovima svojih zaposlenih ima i inženjera Zorana Karića koji je ujedno i stručni saradnik Fondacije za zaštitu ptica grabljivica. Njegov doprinos je ključan u realizaciji kampanje "Nijedna vrsta ne umire sama".

- Dva najvažnija pravna instrumenta Evropske unije koji se koriste za zaštitu prirode i životne sredine su – Direktiva o staništima i Direktiva o pticama. U prvoj se nalazi čitav niz različitih vrsta i staništa, dok su ptice izdvojene u posebnu direktivu, upravo zbog njihovog izuzetnog značaja za očuvanje prirode. Ptice su prvi i pravi pokazatelj narušavanja stanja u prirodi. Ako je poremećena ravnoteža u svetu ptica, poremećeno je i prirodno okruženje čoveka. Korišćenje savremene tehnologije, poput satelitske i radio telemetrije u monitoringu ugroženih vrsta ptica, otvara nam mogućnost da ostvarimo veliku efikasnost u primeni mera njihove aktivne zaštite i zaštite životne sredine uopšte - rekao je Zoran Karić.

"Zaštitna lica" kampanje: beloglavi sup, modrovrana, orao zmijar i sova strogo su zaštićene i ugrožene vrste ptica čijoj aktivnoj zaštiti kompanija doprinosi kroz saradnju sa Fondacijom za zaštitu ptica grabljivica, Udruženjem građana "Jadovnik – Oaza netaknute prirode", "Geom – prirodnjačkim društvom" i "Ripariom – udruženjem ljubitelja prirode". Kompaniji su se za podršku obratili navedeni zaštitari prirode, pa su ove četiri vrste ptica odabrane kao simboli zaštite i ostalih retkih i ugroženih vrsta.