I PACIJENTI I "LEKARI"! Neverovatno čime Srbi "leče" koronu! PIJU ČAK LEKOVE ZA STOKU!


IZVOR: Republika - 16.03.2021 | 22:47


Pojedini građani Srbije oboleli od koronavirusa lečili su se na svoju ruku ili po preporuci lekara lekom "ivermektin", koji se, između ostalog, koristi za lečenje šuge, a koji se ne nalazi u protokolu lečenja kovid pacijenata.

Foto: printskrin

Stručnjaci kažu da ovaj medikament nije dovoljno ispitan u lečenju kovida te da, iako postoje istraživanja koja upućuju da bi mogao biti efikasan, još uvek nisu dovoljno poznati njegovi potencijalni štetni efekti po organizam.

- Osećao sam se malaksalo i dobio sam temperaturu 37,2. Otišao sam za svaki slučaj da se testiram i ispostavilo se da sam pozitivan na koronavirus. Rođaka mi je doktorka i ona mi je rekla da uzmem lek "ivermektin". Dala mi je recept i napravili su mi tablete u apoteci. Šokirao sam se kada sam tamo saznao da je to lek za šugu i da se uglavnom koristi kod životinja. Ipak, ja sam to pio i za nekoliko dana nisam imao nikakve simptome - priča za Kurir N. M. iz Beograda.

Da ovo nije jedinstven slučaj potvrđuje za Kurir i prof. Srđan Pešić, klinički farmakolog koji je, takođe, čuo za slične primere.

- "Ivermektin" je antiparazitni lek koji se u Srbiji koristi pre svega u veterinarskoj medicini, ali je registrovan i za humanu medicinu. Koristi se kod problema sa određenim vrstama parazita, a kod ljudi se prepisuje za šugu. Postoje preparati u obliku kreme ili masti, a mogu se koristiti i kapsule. Oni koji su uzimali "ivermektin" zbog kovida uzimali su u obliku kapsula - objašnjava naš sagovornik.

Prof. Pešić objašnjava da se "ivermektin ne može kupiti u slobodnoj prodaji, već pacijenti moraju imati recept ili izveštaj lekara specijaliste, na kojem je kao dijagnoza navedena šuga.

- Grupa američkih istraživača, u pretkliničkim istraživanjima u laboratorijskim uslovima, došla je do zaključka da ovaj lek 5.000 puta može smanjiti replikaciju Sars Cov 2 virusa, odnosno potpuno zaustaviti razmnožavanje virusa. Koristi se u petnaestak bolnica u SAD, a u protokolima je lečenja kovida u nekoliko evropskih zemalja. Međutim, važno je napomenuti da za sada ne postoji čudotvorni lek i da su još uvek u toku istraživanja kojima se meri da li je korist veća od potencijalnih neželjenih efekata kao na, primer, na digestivni trakt i nervni sistem - priča doktor Pešić.

Da već više meseci vlada pomama za ovim lekom čula je, kako kaže za Kurir, i prim. dr Tatjana Radosavljević, pulmolog i pneumoftiziolog.

- Još u septembru, oktobru sam čula da pacijenti koriste ovaj lek za lečenje kovida, iako se ne nalazi u protokolu. Postoje istraživanja koja pokazuju njegovu efikasnost kod najtežih pacijenata i u nekim američkim bolnicama se daje pacijentima u jedinicama intenzivne nege. Međutim, on se ne koristi kod pacijenata sa lakšim oblicima bolesti. Takvim pacijentima se, prema našem protokolu, daje aspirin da bi se sprečio rast D dimera, probiotik, vitamini u visokim dozama i eventualno kortikosteroidi - naglašava ona.