NI NE PRETPOSTAVLJATE! Evo koje IME su naši stari najčešće davali SINOVIMA da bi bili večno mladi, razdragani i srećni!


IZVOR: D.B. - 14.01.2024 | 13:00


Možda ćete bas vašem sinu dati ovo ime!

Foto: Shutterstock
NI NE PRETPOSTAVLJATE! Evo koje IME su naši stari najčešće davali SINOVIMA da bi bili večno mladi, razdragani i srećni!

Ime Mladen se smatra imenom "domaćeg" porekla, spadajući u stara slovenska imena. Prema etimološkim hipotezama, ime Mladen je "izvedenica" od slovenske reči tj. prideva "mlad", sa "bukvalnim" značenjem - mladolik, vitalan, večno mlad. Prema takozvanom "stablu porekla" imena Mladen, ono potiče od staro-slovenskog ličnog imena Mladu, od koga su dalje izvedena imena Mladen i Mladenka (u srpskom, hrvatskom, bugarskom, makedonskom i slovenačkom jeziku).

Značenje i varijacije imena Mladen

Značenje imena Mladen je "onaj koji je večno mlad", "osoba koja je mlada duhom i telom", "onaj koji je uvek veseo, razdragan, vitalan i čio", "mladić", "mladoženja", "onaj koji nikada nije sklon bolestima", "mlad mesec", "mlad kao dete", "duša kao u deteta", "veseljak". Nadimci ili deminutivne forme od imena Mladen, nisu poznate ili popularne (osim eventualnog nadimka Mlađa ili Mladenčić), dok su pak ona imena koja su "izvedena" od imena Mladen, koja su i najviše popularna – Mladenko, Mlađan, Mladiša, Miladin ili Milanko.

Utisak u književnosti

Borisav Stanković je svojim romanom "Gazda Mladen" proslavio ovo ime, a sve je više pripadnika mladih generacija koji nastavljaju njegovu tradiciju.

Ime Mladen nosi sa sobom bogatu istoriju i duboko ukorenjeno značenje, što ga čini jednim od omiljenih izbora u srpskoj kulturi.

BONUS VIDEO: