KINA I SAD NA IVICI SUKOBA! General NATO obelodanio: Amerika je spremna, ali Peking...; poznato kada će biti sledeći rat!


IZVOR: Republika - 29.12.2023 | 12:31


Penzionisani admiral američke mornarice, Džejms Stavridis, ističe da Kina neće biti spremna za potencijalni sukob sa Sjedinjenim Američkim Državama još oko 10 godina.

Foto: Shutterstock
KINA I SAD NA IVICI SUKOBA! General NATO obelodanio: Amerika je spremna, ali Peking...; poznato kada će biti sledeći rat!

U nedavnom intervjuu za jednu američku radio emisiju, Stavridis je naglasio da postoji desetogodišnji "grejs period" tokom kojeg SAD i njeni regionalni saveznici treba da se pripreme za mogući rat sa Kinom.

Tenzična situacija u Južnom kineskom moru, izazvana vojnim aktivnostima američkih i regionalnih saveznika u Tajvanskom moreuzu, dovela je do ozbiljnog narušavanja odnosa između SAD i Kine. Kina polaže suverenitet nad ovim područjem, a takve ambicije sukobljavaju se s međunarodnim pomorskim pravom i stavovima većine svetskih zemalja.

Penzionisani admiral Stavridis ističe da, iako Kina gradi veliku flotu i pokazuje agresivno ponašanje, još uvek nije spremna za sukob.

- Ako dođe do rata sa Kinom, to neće biti samo rat između SAD i Kine. Imamo saveznike poput Japana, Južne Koreje, Filipina, Australije i Novog Zelanda koji su spremni podržati vojnu kampanju - naglasio je Stavridis rekao je Stavridis, bivši vrhovni komandant NATO za Evropu, čije delove intervjua je preneo Njuzvik.

- Bilo bi mnogo vatrene moći uključeno - dodao je, ukazujući na podršku koju bi SAD dobile od svojih saveznika.

- Po mom mišljenju, Kina neće biti spremna za zreliji sukob sa Amerikom još oko 10 godina. Imamo vremena da ojačamo svoje vojne kapacitete, koristimo diplomatske napore i druge mehanizme kako bismo smanjili tenzije u odnosim - naglasio je Stavridis.

I penzionisani kontraadmiral kineske mornarice, Jang Ji, deli slično mišljenje, sugerišući da Kina trenutno nije spremna za rat sa SAD.

Tokom nedavnog događaja u Pekingu, Jang Ji je istakao važnost vojne moći kao sredstva odvraćanja, naglašavajući da snažna Kina može bolje zaštititi svoje nacionalne interese i odbiti potencijalne pretnje od strane Vašingtona.

BONUS VIDEO