''SLOBODNA PALESTINA!'' Hiljade Marokanaca protestvuje ulicama Rabata, oni hitno zahtevaju SAMO jedno! (FOTO)


IZVOR: Republika - 24.12.2023 | 15:26


Danas je Rabat bio poprište najvećeg propalestinskog marša od početka rata u Pojasu Gaze, okupljajući nekoliko hiljada demonstranata koji su snažno izrazili svoj zahtev za prekidom odnosa između Maroka i Izraela.

Foto: Tanjug/AP Photo/STR
''SLOBODNA PALESTINA!'' Hiljade Marokanaca protestvuje ulicama Rabata, oni hitno zahtevaju SAMO jedno! (FOTO)

Ovaj masovni skup označava još jedan izraz podrške palestinskom narodu koji traje već više od dva meseca od početka konflikta.

Rojters izveštava da su se protesti često odvijali u Maroku, okupljajući hiljade ljudi, a organizovali su ih pretežno pan-arapske islamističke grupe. Međutim, današnji skup imao je poseban karakter, budući da su ga podržale i levičarske grupe, kao i zabranjene islamističke grupe poput Al-Adl val-Ihsan, kojima su tolerisani slični skupovi. POGLEDAJ GALERIJU

Većina demonstranata, kako izveštava britanska novinska agencija, bili su islamisti koji su marširali odvojeno od žena, mahajući palestinskim zastavama i izražavajući svoj protest kroz transparente poput "Otpor do pobede", "Marokanska vlada da prekine normalizaciju odnosa sa Izraelom" i "Slobodna Palestina".

Pored izražavanja nezadovoljstva politikom normalizacije odnosa sa Izraelom, demonstranti su pozvali i na bojkot brendova koje smatraju podržavaocima Izraela.

Treba napomenuti da je Maroko pristao na jačanje odnosa sa Izraelom 2020. godine, nakon sporazuma postignutog pod vodstvom tadašnje američke administracije, na čelu s Donaldom Trampom. Ovaj sporazum je uključivao priznavanje marokanskog suvereniteta nad spornom teritorijom Zapadna Sahara.

Kako navodi Rojters, iako Marokanska vlada podržava stvaranje palestinske države i apeluje na prekid vatre u Pojasu Gaze, kao i na zaštitu civila, odnosi između Maroka i Izraela još uvek nisu dostigli pun diplomatski nivo. Ipak, zemlje su potpisale zajednički pakt o saradnji, približavajući se uspostavljanju kompletnih ambasadorskih odnosa.

BONUS VIDEO