ČAČKAJU MEČKU: ŠTA ĆE NA OVO REĆI MOSKVA?! Nemačka prvi put šalje trupe van granica: U ovu zemlju trajno raspoređuju 4.800 vojnika! (FOTO)


IZVOR: Republika - 18.12.2023 | 16:46


Litvanski ministar odbrane Arvidas Anusauskase je na današnjoj konferenciji za novinare da je glavni deo nemačke vojne jedinice koja će biti raspoređena u Litvaniji počeće da pristiže 2025. godine, a da će punu borbenu gotovost dostići do 2027. godine.

Foto: shutterstock
ČAČKAJU MEČKU: ŠTA ĆE NA OVO REĆI MOSKVA?! Nemačka prvi put šalje trupe van granica: U ovu zemlju trajno raspoređuju 4.800 vojnika! (FOTO)

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je danas da je sporazum o trajnom razmeštanju nemačke brigade u Litvaniji "istorijski trenutak" istakavši da je to prvi put da Nemačka dugoročno stacionira svoje trupe van svojih granica, prenosi Rojters.

- Hoćemo i spremni smo da branimo teritoriju NATO - rekao je Pistorijus na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim litvanskim kolegom Arvidasom Anusauskasom.

Jedinica Bundesvera koja će biti razmeštena u Litvaniji trebalo bi da bude u potpunosti raspoređena u punom sastavu do 2027. godine, precizirao je Pistorijus.

On je objasnio da je "nakon ruske invazije na Ukrajinu" odlučeno da se u koordinaciji sa NATO u Litvaniji dugoročno rasporedi jedinica u čijem sastavu će biti 4.800 vojnika i oko 200 civila. POGLEDAJ GALERIJU

Ova odluka države članice Alijanse je zbunjujuća i kontradiktorna imajući u vidu nedavnu izjavu generalnog inspektora nemačkog Bundesvera generala Karsten Breuera koju je dao za „Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung“, te podigao popriličnu prašinu u zemlji i u NATO da Nemačka kopnena vojska nije u poziciji da brani sopstvenu državu ili svoje saveznike.

Sada vidimo Bundesver koji još nije adekvatno pozicioniran za ovo - rekao je Breuer za „Frankfurter algemajne zontagscajtung“.

On je naglasio da vojske pate od „struktura koje čine brze i ciljane odluke gotovo nemogućim - prenoela je TV Front.

- Godinama se Bundesver fokusirao na međunarodno upravljanje krizama („Balkan, Avganistan ili Mali“) - rekao je Breuer.

O ne dodao da ovo uzima svoj danak sada kada su savez i nacionalna odbrana ponovo u fokusu.

S obzirom na masovno prenaoružavanje ruske vojske pod Vladimirom Putinom, ne samo Bundesver, već i društvo u celini moraju raditi na tome da ponovo postanu spremni za rat, upozorio je Breuer.

BONUS VIDEO: