POLICAJAC OPTUŽEN ZA UBISTVO DŽORDŽA FLOJDA IZBODEN U ZATVORU! Ima teške povrede, hitno prebačen u bolnicu!


IZVOR: Republika/J.B. - 25.11.2023 | 07:17


Derek Šovin, bivši policajac iz Mineapolisa osuđen za ubistvo crnca Džordža Flojda, izboden je nožem u saveznom zatvoru i teško je povređen, javio je danas Asošiejted pres.

Foto: shutterstock, Minnesota Department
POLICAJAC OPTUŽEN ZA UBISTVO DŽORDŽA FLOJDA IZBODEN U ZATVORU! Ima teške povrede, hitno prebačen u bolnicu!

Derek Šovin, beli policajac, snimljen je kako kleči na vratu Džordža Flojda više od devet minuta 25. maja 2020. Na snimku se može videti kako Flojd više puta govori: „Ne mogu da dišem“. Šovina je nožem izbo još jedan zatvorenik u saveznom zatvoru u Tusonu, javila je agencija, pozivajući se na upućeni izvor.

Američki biro za zatvore potvrdio je da je jedan zatvorenik napadnut u Federalnom popravnom zavodu u Tusonu juče oko 12.30 po lokalnom vremenu. Kancelarija je saopštila da je zatvorsko osoblje preduzelo "mere spasavanja" pre nego što je zatvorenik, čije ime nije navedeno, odveden u bolnicu na dalje lečenje i procenu.

Foto: Tanjug/AP

Džordž Flojd

Ubistvo snimio prolaznik

FBI je saopštio da je upoznat sa napadom na zatvor - iako takođe nije imenovao nikoga ko je umešan u incident. Ovo je drugi veliki incident u saveznom zatvoru u Tusonu za nešto više od godinu dana. U novembru 2022. jedan zatvorenik je izvadio pištolj i pokušao da puca u glavu posetiocu. Oružje, koje zatvorenik nije smeo da ima, je opalilo, ali niko nije povređen.

Šovin služi 21 godinu zatvora zbog kršenja Flojdovih građanskih prava i još 22,5 godine za ubistvo. Šovinov advokat, Erik Nelson, tvrdio je da njegovog klijenta treba držati podalje od opšte populacije i drugih zatvorenika, predviđajući da će on biti meta. U Minesoti, Šovin je uglavnom držan u samici „radi sopstvene zaštite“, napisao je Nelson u sudskim dokumentima prošle godine.

Ukupno četiri policajca osuđena su za ubistvo Flojda, za kojeg policija sumnja da je platio lažnom novčanicom od 20 dolara u obližnjoj prodavnici. Ubistvo, koje je slučajni prolaznik snimio mobilnim telefonom, izazvalo je proteste protiv rasizma i policijske brutalnosti širom sveta.

BONUS VIDEO: