EU ŽELI DA CENZURIŠE ILONA MASKA: Zatražili mu da skine "nezakonti sadržaj i dezinformacije" o sukobu u Izraelu, MILIJARDERI H ODUVAO ODGOVOROM


IZVOR: Republika - 11.10.2023 | 09:45


Evropski komesar za unutrašnje tržište Tjeri Breton uputio je apel Ilonu Masku, vlasniku društvene mreže X, da preduzme mere protiv širenja dezinformacija o sukobu Izraela i palestinske militantne grupe Hamas na njegovoj platformi.

Foto: www.profimedia.rs
EU ŽELI DA CENZURIŠE ILONA MASKA: Zatražili mu da skine "nezakonti sadržaj i dezinformacije" o sukobu u Izraelu, MILIJARDERI H ODUVAO ODGOVOROM

Breton je pozvao Maska da deluje u skladu sa novim pravilima EU o onlajn sadržajima.

 

Breton je izjavio da postoje indikacije da se X koristi za širenje nelegalnog sadržaja i dezinformacija u EU. “Pozivam vas da hitno osigurate da vaši sistemi budu efikasni i obavestite moj tim o preduzetim kriznim merama”, napisao je Breton u pismu Masku. Međutim, nije precizirao o kakvim dezinformacijama je reč.

 

Pravila o onlajn sadržaju, poznata kao Zakon o digitalnim uslugama (DSA), zahtevaju od X i drugih velikih onlajn platformi da uklone nelegalni sadržaj i preduzmu mere za suočavanje sa rizicima po javnu bezbednost i javni govor. Breton je dodao da će njegov tim takođe razgovarati sa Maskom o brojnim drugim neposrednim pitanjima vezanim za usklađenost sa DSA.

Američki milijarder Ilon Mask odgovorio je evropskom komesaru za unutrašnje tržište Tijeriju Bretonu na njegovo pismo o „nezakonitim sadržajima i dezinformacijama“ o izraelsko-palestinskom sukobu, koje navodno distribuira društvena mreža X.

 

„Naša politika je da je sve otvorenog koda i transparentno, pristup za koji razumem da ga EU podržava. Molimo Vas da navedete kršenja na koja se pozivate na platformi X kako bi javnost mogla da ih vidi“, napisao je Mask sa svog zvaničnog naloga na X, komentarišući pismo evropskog komesara.

 

BONUS VIDEO: