Zelenski uputio novi zahtev Savetu bezbednosti UN! Rusija mu poručila da prestane da se reklamira!


IZVOR: Republika - 29.06.2022 | 06:14


Pozivam vas da delegaciji terorističke države oduzmete ovlašćenja, rekao je Zelenski.

Foto: printskrin
Zelenski uputio novi zahtev Savetu bezbednosti UN! Rusija mu poručila da prestane da se reklamira!

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski optužio je u utorak pred UN-om Rusiju da je "teroristička država", a ona mu je odgovorila da je iskoristio obraćanje Savetu bezbednosti za ''PR kampanju na daljinu'' u pokušaju da dobije još zapadnog oružja.

Zelenski je zahtevao da Savet bezbednosti izbaci Moskvu iz UN-a i da uspostavi sud za istragu delovanja ruske vojske u Ukrajini, koja je izvršila invaziju 24. februara. Međutim, Rusija ima pravo veta u Savetu bezbednosti i može da se zaštiti od svake takve akcije.

- Rusija nema pravo da učestvuje u raspravama i glasanju o ratu u Ukrajini, koji je ničim izazvan i jednostavno kolonijalistički - rekao je Zelenski u svom obraćanju Savetu bezbednosti putem video poziva.

- Pozivam vas da delegaciji terorističke države oduzmete ovlašćenja - dodao je.

Moskva svoju invaziju naziva "specijalnom vojnom operacijom" za oslobađanje Ukrajine od fašista, dok vlada u Kijevu i zapadni saveznici kažu da je to neutemeljen izgovor za ničim izazvan rat.

Foto: Printscreen

Dmitrij Poljanski

 

Svih 15 članova Saveta bezbednosti, uključujući Rusiju, ustali su zbog minuta ćutanja nakon što ih je Zelenski zamolio da "odaju počast svim Ukrajincima koji su poginuli u ovom ratu".

Zamenik ruskog ambasadora pri UN-u Dmitrij Poljanski rekao je SB da je pojavljivanje Zelenskog putem video poziva narušilo autoritet tela koje je zaduženo za održavanje međunarodnog mira i bezbednosti.

- Savet bezbednosti UN-a ne bi trebalo da se pretvara u platformu za daljinsku PR kampanju predsednika Zelenskog kako bi dobio više oružja od učesnika NATO samita - rekao je Poljanski.

SB UN se sastalo nakon što je Ukrajina rekla da je u ruskom raketnom napadu namerno gađan tržni centar u ponedeljak te da je u napadu ubijeno 18 ljudi.

Rusija je negirala da je pogodila tržni centar raketama, rekavši da je pogodila obližnje skladište američkog i evropskog oružja, izazvavši eksploziju koja je prouzrokovala požar u tržnom centru. Takođe je utvrdila da taj tržni centar nije u funkciji.

Bonus video: