OVO ZNAČI RAT?! Bajdenova bomba na Kinu, svet u strahu od novog potencijalnog sukoba velesila, potez predsednika Amerike šokirao Peking!


IZVOR: Republika - 08.02.2022 | 14:09


Kinesko ministarstvo spoljnih poslova već je reagovalo na ozbiljno provokativan potez američke administracije predvođene Bajdenom.

Foto: Tanjug/AP
OVO ZNAČI RAT?! Bajdenova bomba na Kinu, svet u strahu od novog potencijalnog sukoba velesila, potez predsednika Amerike šokirao Peking!

Sjedinjene Američke Države predvođene Džoom Bajdenom odobrile su potencijalnu prodaju 100 miliona dolara vredne opreme i usluga Tajvanu za održavanje i nadogradnju raketnog sistema Patriot, što se smatra ozbiljnim presedanom u politici Vašingtona prema ostrvskoj zemlji na čiju teritoriju pravo polaže Kina

Dosad je, podsetimo, Amerika garantovala zvaničnom Pekingu da će uvek poštovati politiku jedne Kine, koja podrazumeva da je u njenom sastavu i Tajvan, međutim, najnoviji potezi Bajdenove administracije pokazuju da to ne znači u svim sferama i da se Tajpeju i te kako daje vetar u leđa kada su u pitanju njegove separatističke težnje. Upravo iz tog razloga se strahuje od potencijalnog žestokog odgovora SAD kineskog lidera Si Đinpinga. 

Vest o vojnoj pomoći Tajvanu potvrdio je i Pentagon, dok u saopštenju američke Agencije za odbrambenu saradnju (DSCA) stoji kako je ta institucija predala potrebnu dokumentaciju Kongresu nakon odobrenja Stejt Departmenta za prodaju koju je zatražila instituacija koja u Vašingtonu obavlja funkciju tajvanske ambasade.

Naime, SAD nemaju službene diplomatske odnose s Tajvanom, ali zapadni mediji podsećaju kako se ta zemlja više puta obavezala da će biti najveći saveznik Tajpeja i da je pravno zadužena za njegovu odbranu.

- Nadogradnja Patriota poboljšala bi sigurnost i pomogla u održavanju političke i vojne stabilnosti Tajvana i napretka u regionu - saopštila je DSCA.

Inače, Ministarstvo odbrane ostrvske države objavilo je da je odluka donesena tokom susreta iz 2019. s predstavnicima vlade bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

 

 

S druge strane, kinesko ministarstvo spoljnih poslova u utorak je osudilo potencijalnu prodaju, naglasivši kako ona ozbiljno ugrožava sigurnost i suverenitet Kine, najavivši mere za održavanje svojih interesa.

Tajvan duže od godinu dana upozorava na prelete kineskih ratnih aviona u svojoj blizin. Kina se pak žali na prolazak zapadnih ratnih brodova kroz Tajvanski moreuz.

Podsetimo, ostrvo su 1949. preuzeli kineski nacionalisti Čang Kaj-šeka nakon poraza od Mao Cedungovih komunista u centralnoj Kini. Odtad ono ima nezavisnu vladu, međutim,  Peking ga i dalje smatra delom svoje teritorije i protivi se bilo kakvom službenom kontaktu Tajpeja i međunarodne zajednice. Peking ne odbacuje mogućnost ni da će ga vojno osvojiti.