RUSIJA ŽESTOKO UDARILA NA NATO, PUTIN ŠALJE 20 NOVIH VOJNIH FORMACIJA NA ZAPAD: Od Šojguove poruke šta ugrožava mir, zadrhtao čitav svet!


IZVOR: Republika - 31.05.2021 | 12:48


Rusko ministarstvo odbrane predvođeno Sergejom Šojguom saopštilo je kako će oštro odgovoriti na povećano NATO prisustvo duž zapadne granice Ruske Federacije, koje, kako je istakao, ugrožava svetski mir.

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin i Sergej Šojgu 

Ruska Federacija žestoko je reagovala na sve učestalije i sve masovnije NATO manevre dedaleko od granica njene teritorije, zbog čega je reagovao ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i najavio kako će njegova zemlja predvođena predsednikom Vladimirom Putinom na sve agresivnije akcije Alijanse odgovoriti izmeštanjem 20 novih vojnih formacija i jedinica ka Zapadu. 

- Vojna pretnja na zapadnom strateškom pravcu nastavlja da raste. Države NATO na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama povećavaju intenzitet letova strateške avijacije, prisustvo ratnih brodova sa krstarećim raketama i broj vojnih vežbi. Akcije naših zapadnih kolega ruše sistem bezbednosti u svetu i primoravaju nas da preduzimamo adekvatne protivmere - istakao je Šojgu i podsetio da Rusija neprekidno usavršava borbeni sastav vojske.

- U Zapadnom vojnom okrugu će do kraja godine biti formirano oko 20 novih vojnih formacija i jedinica - poručio je ministar, prenosi Sputnjik.   

Prema njegovim rečima, Oružane snage Rusije neprekidno poboljšavaju obuku vojnika i vojne komande.

- Intenzitet zadataka borbene obuke na brodovima Baltičke flote povećao se za 30 procenata. Izvedeno je više od 200 vežbi upotrebom različitih vrsta naoružanja. I naleti avijacije okruga porasli su za četiri procenta - izjavio je Šojgu i dodao kako je na zapadnom strateškom pravcu primećen porast vojnih pretnji i da je u poslednjih sedam godina 14 puta porastao intenzitet letova strateških bombardera američkog ratnog vazduhoplovstva u Evropi.  

- NATO brodovi sa raketnim naoružanjem sistematski ulaze u Baltičko more, a istovremeno se nastavlja i sa širenjem obima operativne i borbene obuke u blizini granica Rusije. Poslednjih godina je za jedan i po put povećan broj obuka. Trenutno je u toku najveća obuka za poslednjih 30 godina "Branilac Evrope-2021" , u kojoj učestvuje 40.000 vojnika. Njihov glavni cilj je prebacivanje celokupne divizije iz Sjedinjenih Američkih Država u Evropu - pojasnio je Šojgu.