MIGOVI I GARDA ZA BRATA SIJA! Sutra počinje dvodnevna istorijska poseta kineskog predsednika Srbiji!

Autor:

Vesti

06.05.2024

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan od najmoćnijih svetskih državnika stiže s delegacijom od čak 400 ljudi

MIGOVI I GARDA ZA BRATA SIJA! Sutra počinje dvodnevna istorijska poseta kineskog predsednika Srbiji!

Foto: Tanjug Zoran Zestic

Si Đinping, predsednik Kine, stiže sutra u Beograd u pratnji delegacije od 400 ljudi, a tokom dvodnevne posete biće potpisano oko tridesetak bilateralnih sporazuma. Jedan od najmoćnijih svetskih državnika biće dočekan uz najviše državne počasti, a o njegovoj bezbednosti brinuće čak oko 3.400 pripadnika naših bezbednosnih snaga.

Foto: Tanjug Slobodan Miljevic

Si Đinping i Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je na sastanku s kineskim ambasadorom Li Mingom, održanom da bi obavili poslednje pripreme za dolazak uvaženog gosta, kazao da je Srbija ponosna na čelično partnerstvo sa Kinom.

kako će biti dočekan

- folklor uz dekoraciju sa cvećem

- kinesko-srpske zastavice i poruke na nadvožnjacima
- srpska jela na meniju
- predsednik Vučić će ga lično poslužiti vinom
- muzički program na kineskom

TRIDESETAK SPORAZUMA

- Poseta predsednika Si Đinpinga za Srbiju je od najvećeg značaja u svakom smislu. Čast koju svojim dolaskom čini našoj zemlji, nemerljiva je za sve nas, pogotovo imajući u vidu planove Srbije za snažno ubrzanje sveopšteg razvoja, kao i globalni geopolitički kontekst. S nestrpljenjem čekamo posetu predsednika Sija, uvereni da će naše gostoprimstvo pokazati koliko Srbija ceni partnerstvo s ovom velikom zemljom - naveo je predsednik na svom Instagram nalogu.

 

 

Sija će, inače, dočekati srpski migovi, koji će dopratiti njegov predsednički avion od granice, odnosno ulaska u vazdušni prostor naše države do Aerodroma "Nikola Tesla", gde će ga dočekati garda Vojske Srbije. Tokom svečanog dočeka biće upriličen i folklor uz dekoraciju s cvećem, s porukom dobrodošlice na velikom zidu. Na putevima u Beogradu biće postavljene kinesko-srpske zastavice i ispisane poruke na nadvožnjacima.

Svečani doček biće organizovan i sutra ispred Palate Srbija, gde će uz razgovore predsednika Vučića i Sija biti održani i sastanci delegacija dve države. Tom prilikom biće potpisano i tridesetak sporazuma o bilateralnoj saradnji u oblasti infrastukture, energetike, bezbednosti...

Đurić: Ostavština i za unuke

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić podsetio je da je tada ekonomija Kine bila otprilike iste veličine kao i EU, dok je danas 15 odsto veća od ekonomije kompletne Unije. Ukazao je da se mnoge evropske zemlje zadužuju kod Kine, koja je postala prvi trgovinski partner SAD, te da je Srbiji u interesu da razvija saradnju sa Kinom, koja je postala naš drugi trgovinski partner:

- Poseta je za nas velika čast. To što je kineski lider odlučio da poseti samo tri evropske države, među kojima je Srbija, govori da naša država vodi samostalnu politiku i predstavlja centar odlučivanja. A sporazum o slobodnoj trgovini, koji stupa na snagu ove godine, zadužbina je, ne samo za ovu, već i generaciju naših unuka.

DRUGA POSETA ZA OSAM GODINA

Predviđen je i svečani ručak na kom će se služiti srpska jela, a predsednik Vučić će kineskom kolegi lično služiti srpska vina - od penušavca do desertnog vina koje je najvećim delom autohtona srpska sorta.

Za predsednika Kine biće upriličen i muzički program, a pevaće devojka iz Srbije pesmu "Moja domovina i ja" na kineskom, dok će hor "Čarolija" pesmu "Prelepi cvet jasmina" izvesti, takođe, na kineskom. Program će biti završen pesmom "Ovo je Srbija".

Ovo je drugi dolazak Sija u Beograd za osam godina, što se tumači kao veliko priznanje. Prethodno je bio juna 2016, što je bila prva poseta kineskog predsednika Srbiji posle 32 godine.

Vesić: Mnogo prostora za unapređenje saradnje

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da je poseta velika diplomatska pobeda Srbije i dokaz ugleda predsednika Vučića jer kineski predsednik drugi put za osam godina dolazi u Beograd.

- Srbija i Kina odlično sarađuju u oblasti infrastrukture, budući da kineske kompanije rade na čak osam projekata u drumskom i nekoliko u železničkom saobraćaju, kao i na projektu "Čista Srbija". Uz to, Srbija je kupila i pet kineskih brzih vozova, od kojih je prvi stigao u zemlju. Ali postoji i dalje prostor za unapređenje saradnje, posebno u domenu inovativnih rešenja za upravljanje velikim saobraćajnim sistemima u Srbiji, kao i na prelazak na model visokokvalitetnog razvoja infrastrukture. To podrazumeva pametne auto-puteve, upravljanje transportnim sistemima, kao i u oblasti veštačke inteligencije, inovativnih rešenja, električnih automobila.


Jelena Žarić Kovačević, ministarka državne uprave i lokalne samouprave

- Poseta kineskog predsednika značajna je za razvoj Srbije

Foto: SNS

Jelena Žarić Kovačević

Vladislav Jovanović, bivši šef diplomatije SRJ

- Kineski političari su prilično ekonomični i u diplomatske posete idu sa određenim ciljevima, a cilj ove posete je da Kina spreči "zaprečavanje" međunarodnih ekonomskih odnosa. Kina investicijama u Srbiji još više se usidruje na Balkanu, što je njen dugoročni interes. Usput, Kina to čini na način koji nije uvredljiv za osećanja manjih zemalja, stavljajući time velike sile koje uslovljavaju investicije političkim stvarima u nezgodan položaj.

Foto: Tanjug/Sava Radovanovic/STR/Video, Dragan Kadic, Printscreen/Instagram, AP/Kemal Softic

Vladislav Jovanović

Vučićev intervju hit: Videlo ga 300 miliona

Intervju predsednika Vučića, koji je nedavno dao za kineski TV kanal CCTV, imao je rekordnu gledanost. Gledalo ga je, kako se procenjuje, oko 300 miliona ljudi. U tom intervjuu Vučić je istakao da Srbija može i treba da nauči, kako je naveo, "na hiljade stvari od svojih kineskih prijatelja", kao i da Đinping uvek ispunjava ono što je rekao - ne obećava mnogo, ali da kada obeća, onda sve i ispuni.

Dejan Miletić, Centar za proučavanje globalizacije

Foto: Tanjug/TANJA VALIČ

Dejan Miletić

- U delikatnom trenutku, kada su pritisci pojedinih zemalja na Srbiju kulminirali, dolazi predsednik zemlje koja je u trgovinskom smislu najveća sila sveta, u ekonomskom druga sila sveta. Tako da kada ti takav predsednik dođe, a posećuje samo tri zemlje u Evropi, to je kompliment sam po sebi. On na ravnopravnoj osnovi sa nama razgovara, ne pravi nikakve dodatne kombinacije na štetu drugog. Naprotiv, gleda vin-vin, gleda da obe strane dobiju

Dragana Mitrović, profesorka FPN

Foto: printscreen/pink.rs

Dragana Mitrović

- Poseta pokazuje da je za zvanični Peking Srbija i dalje ključna država regiona, pouzdani partner i prijatelj, ali pokazuje i kinesku nameru da i dalje razvija, podržava i produbljuje odnose s našom zemljom. U trenutku kada Srbija trpi snažne pritiske na različitim frontovima, ova poseta dolazi kao podrška moćnog i važnog prijatelja, ali i predstavlja potvrdu visokog nivoa bilateralnih odnosa

5,6 milijardi evra bila lane spoljnotrgovinska razmena Srbije i Kine
1,1 milijardu evra izvoz
4,5 milijardi evra uvoz

Bojan Lalić, direktor Instituta za Pojas i put

- Ključni je kontinuitet u svakom obliku saradnje, a za Srbiju je izuzetno značajno prijateljstvo tako velikog igrača na globalnoj i ekonomskoj i političkoj sceni

Bojan Stanić, PKS

- Poseta Sija je još jedan korak u razvoju strateškog partnerstva dveju zemalja. Sporazum o slobodnoj trgovini, koji stupa na snagu od jula ove godine, trebalo bi da doprinese da se dodatno pozicionira privreda Srbije na kineskom tržištu, baš zbog toga što mi u Kinu najviše izvozimo sirovine, i to industrijske metale, kao što su bakar i čelik, kao i drvnu građu

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading