OD NJIH SU ZAZIRALI I U BIVŠOJ JUGOSLAVIJI: Tokom turbulentnih vremena nestali su sa fudbalske mape - danas vode veliku borbu za povratak! (FOTO GALERIJA)


IZVOR: Vladimir Vorih - 25.01.2023 | 14:21


Kada se pomene čačanski fudbal, prva asocijacija je svakako Borac 1926, ali se mora postaviti pitanje, da li je to baš tako...

Foto: Facebook.com
OD NJIH SU ZAZIRALI I U BIVŠOJ JUGOSLAVIJI: Tokom turbulentnih vremena nestali su sa fudbalske mape - danas vode veliku borbu za povratak! (FOTO GALERIJA)

Nešto stariji ljubitelji fudbala dobro se sećaju čačanskog Remonta, kluba koji je još tokom jedinstvenog jugoslovenskog fudbalskog prostora, uglavnom egzistirao u trećem rangu takmičenja, a svoj rezultatski vrhunac doživeo je u novom milenijumu kada je dve uzastopne sezone bio deo drugoligaškog karavana SR Jugoslavije.

 

Fudbaslki klub Remont osnovan je 21. maja 1959. godine. Kao što je već rečeno, uglavnom je egzistirao u trećem stepenu takmičenja, ali je istovremeno bio poznat po svom stadionu "na Alvadžinici", stadionu koji je posedoao jedan od najboljih terena ondašnje Jugoslavije i koji je za svaku ekipu predstavljao veliki izazov na kojem se nije lako dolazilo do bodova.

Raspadom zajedničke države, klub je uspeo da stigne i do Druge lige takmičenja koje se igralo na prostoru Srbije i Crne Gore, a veliki problemi nastaju leta 2005. godine kada je svetska fudbalska orgenizacija FIFA protiv njih pokrenula postupak. Naime, nekadašnji fudbaler čačanskog Borca, novosadske Vojvodine i Crvene zvezde, Darko Anić, tokom prolećnog dela šampionata 2003/04 nosio je dres Remonta kao pozjamljeni fudbaler od strane turskog Sirtaspora. Turski klub je po osnovu šestomesečne pozajmice tražilo od Čačana neverovatnu sumu od 4,2 miliona dolara. S obnzirom da navedeno nije i isplaćeno, predstavnici Sirtaspora su pokrenuli postupak nakon kojeg je Remontu izrečena drakonska kazna.

Usled nagomilanih finansijskih poteškoća, FK Remont je 2007. godine i zvanično prestao da postoji.

Foto: Facebook.com

Prijateljski meč Remonta i Partizana - 1992. godina

 

Dobro poznati stadiona "na Alvadžinici" izvesno vreme predstavljao je alternativni stadion čačanskom Borcu. Uglavnom j služio za održavanje treninga seniorskog tima i organizaciju rada mlađih kategorija "zebri", a zatim je prešao u ruke Vojske Srbije.

Zahvaljujući prevashodno nekadašnjim fudbalerima Remonta, kao i čačanskim fudbalskim entuzijastima, klub je maja 2020. godine obnovio svoj rad, ovoga puta pod imenom OFK Remont 1959. U takmičenje su ušli iz najnižeg fudbalskog ranga, Gradske lige Čačak, a tokom prethodne jeseni ostvarili su skor od pet pobeda, tri remija i jednog poraza i sa 18 osvojenih bodova nalaze se na drugo poziciji sa dva boda menje u odnosu na čačanske Lugove.

Tokom predstojećeg proleća, sledi velika borba za plasman u viši rang takmičenja, Moravićku okružnu ligu - "grupa Sever", što bi svakako za ekipu Remonta značilo i povratak na nekadašnje staze uspeha. POGLEDAJ GALERIJU

 

Istovremeno sa obnovom kluba, traje i borba za povratak daleko poznatog stadiona pod okrilje fudbalskog kluba. U tom pravcu rukovodstvo grada Čačka je leta 2022. godine uputilo zahtev Ministarstvu odbrane i Republičkoj direkciji za imovinu, po kojem bi fudbaleri Remonta besplatno mogli da koriste svoj nekadašnji stadion, a da nakon tri godine grad otkupi navedeni stadion koji bi potpuno sređen, a istovremeno bi i okolina bila pretvorena u park od kojeg bi korist imali svi stanovnici nasrlj Alvadžinica.

Jedno je ipak potpuno jasno, Remont se vraća..., klub koji je iznedrio jednog Branislava Ivanovića.

 

 

 

BONUS VIDEO: