OVO JE IDEALNA TEMPERATURA PROSTORIJE ZA DOBAR SAN: Stručnjaci došli do novih podataka, iznenadićete vas OVO (FOTO)


IZVOR: Republika - 12.11.2023 | 09:30


Američka nacionalna udruženja koja se bave kvalitetom spavanja otkrila su nove podatke.

Foto: shutterstock
OVO JE IDEALNA TEMPERATURA PROSTORIJE ZA DOBAR SAN: Stručnjaci došli do novih podataka, iznenadićete vas OVO (FOTO)

Mnoge stvari mogu uticati na to koliko dobro spavamo, a jedna od najvažnijih svakako je temperatura u spavaćoj sobi. Često se može čuti da su niže temperature povoljnije za dobar i kvalitetan odmor pa i američka nacionalna udruženja koja se bave kvalitetom sna preporučuju da temperatura u sobi bude između 15 i 19° C, no prema nedavnoj studiji objavljenoj u časopisu Science of The Total Environment, tako niska temperatura možda nije dobra za svakoga. 

Foto: shutterstock

Idealna temperatura prostorije za zdrav san

Ta studija kaže da starije odrasle osobe u pravilu bolje spavaju u nešto toplijem okruženju, tačnije dok je temperatura u sobi između 20 i 25° C, do čega su istraživači došli uz pomoć 50 učesnika starijih od 65 godina koji su tokom 12 meseci nosili monitore spavanja za praćenje trajanja i kvaliteta sna pri različitim temperaturama. Učesnici su praćeni ukupno 11.000 noći. 

- Mislim da su nalazi te studije, čak i uz tako mali uzorak, vredni pažnje - rekao je profesor kliničke psihologije pri bolnici u Pensilvaniji Fil German, dodavši ipak i da je za konačne zaključke potrebno provesti i studiju s većim uzorkom.

Foto: pexels.com

Oko 25 stepeni je idealna temperatura prostorije za miran i zdrav san

 

- Prema ovim rezultatima, kod starijih se odraslih osoba kvalitet sna poboljšava na nešto višim temperaturama, no bitno je i da smo svi različiti - rekao je Amir Baniasadi, vodeći istraživač studije. I dok se neki od nas, kaže, na 25° C znoje, drugima je to idealna temperatura, piše Večernji.

 

BONUS VIDEO: