"OPROSTIO SAM BATI ŠAMAR"

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Film "Ko to tamo peva" proglašen je filmom veka naše kinematografije, a antologijske nisu samo scene, već i pesma "Sviće zora". Harmonikaš Miodrag Kostić, poznatiji kao Lepi Mića, kaže da mu i dan-danas svakodnevno traže da zapeva čuvene stihove "Za Beograd, za Beograd..."

RepublikaFoto: e-stock
Za Beograd, za Beograd... Miodrag Kostić

- Ko god me je pitao za tu pesmu, ja sam mu je pevao. Radim to sa zadovoljstvom - kaže Kostić.

Kada je 1980. dobio poziv da snima za reditelja Slobodana Šijana, poznati harmonikaš nije baš rado prihvatio ponudu, ali kako je poziv stigao od prijatelja iz Vojske, odluka je doneta, a ostalo je istorija.

Jurili me zbog uloge

- Prihvatio sam ulogu iz radoznalosti, ali i zbog toga što su bili navalentni da je prihvatim. Dolazili su mi u kuću da me ubeđuju, pa sam na kraju popustio. Ali ja sam po profesiji muzičar, bavim se muzikom od svoje 14 godine i evo, skoro ću obeležiti jubilej - 50 godina rada - kaže Kostić.

Lepi Mića navodi da mu je uloga donela popularnost, toliku da ga čak i danas na ulici prepoznaju po kultnom ostvarenju.

- Ne zaboravite da ja nisam glumac. Video sam tada kada smo snimali da je glumački život težak, a moja profesija kao muzičara je mnogo lepša i uvek sam nasmejan. Nikada je u životu ne bih napustio - ističe Mića.

Za ulogu je još teže bilo privoleti tada 11-godišnjeg Nenada, Mićinog bratanca, jednog od glavnih aktera scene zbog koje je Šijan umalo ostao bez muzičara u filmu.

RepublikaFoto: Promo foto
Foto: Ilustracija

Govorili su da nas Kusturica traži za "Dom za vešanje", ali se on nije javio

- O neprijatnim scenama sa snimanja ne volim da pričam jer ne želim da se sećam loših stvari. Znate, pokojni Bata Stojković je bio agresivan čovek, posebno kad popije i van kamera. Kada smo snimali scenu u kojoj mi udara dete, Bata je to učinio toliko jako da su Nenadu suze same krenule i ja više nisam želeo da učestvujem u snimanju. Mislim da ga je još jednom udario malo jače po ruci tokom druge scene, ali posle mu je doneo najveću bombonjeru da se iskupi. Nisam zapravo mogao da zamerim Bati jer je bio veliki umetnik i velikan srpske kinematografije - priča Mića.

Glumački život je težak, moja je profesija mnogo lepša

Sve ispalo kako treba

Na kraju, dodaje, ostaju samo lepa sećanja i na mnoga druženja i odlaske na festivale sa ekipom kultnog filma.

- Imao sam kasnije dosta ponuda, ali nisam hteo da prihvatam ni veće uloge. Bilo je reči i da će nas Emir Kusturica slušati da bismo učestvovali u njegovom "Domu za vešanje". Ali nije se ni pojavio u tom restoranu. Kasnije, svirao sam u restoranu gde su gosti bili i Kusturica i Duško Kovačević, koji je najavio da sam dobio ulogu u filmu "Podzemlje". Međutim, nakon godinu dana čujem da su na snimanju u Bugarskoj. Mene niko nije zvao i srećan sam zbog toga jer sam svakako imao dosta posla i sve je dobro ispalo - zaključuje legendarni harmonikaš.

 

 

Glumački život je težak, moja je profesija mnogo lepša

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading