STIŽE LEDENI TALAS IZ RUSIJE NA BALKAN: Meteorolog najavljuje drastičan pad temperature!

Autor:

Vesti

03.01.2024

20:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ivan Ristić ističe da će hladan vazduh iz Rusije stići u nedelju kroz "bečka vrata", donoseći sneg i ledene dane.

STIŽE LEDENI TALAS IZ RUSIJE NA BALKAN: Meteorolog najavljuje drastičan pad temperature!

Foto: shutterstock, youtube/Novo jutro

Posle nekoliko nedelja prolećnih temperatura, meteorolozi najavljuju dolazak prave zime u Srbiju. Prema rečima meteorologa Ivana Ristića, naredna sedmica donosi ledeni talas poznat kao Burjan, koji stiže iz Rusije i doneće pad temperature ispod nule.

Ristić ističe da će hladan vazduh iz Rusije stići u nedelju kroz "bečka vrata", donoseći sneg i ledene dane.


Burjan je ledeni vetar sa severoistoka ili istoka-severoistoka koji dolazi iz dalekih ruskih zemalja i može da donese sneg, ledene dane i temperature ispod -20, -30 stepeni. Ovaj fenomen često prati snežne oluje i snažno duvanje vetra, što može dovesti do drastičnog smanjenja vidljivosti usled nanošenja snega.

Ristić objašnjava da se Burjan formira u specifičnim vremenskim okolnostima i može da se proteže od sibirskih stepa do srca Evrope, donoseći mraz na veliki deo kontinenta.

- U nedelju 7. januara kroz “bečka vrata” hladan vazduh će doći do Hrvatske, tamo će temperature pasti ispod nule, kiša će preći u sneg, i onda će hladan vazduh polako početi da se premešta ka nama. Očekujem oko 21 sat da bude na našoj granici. Počeće u Vojvodini sneg, u Beogradu isto do ponoći, ali možda i ranije – kaže Ristić za Blic.

Meteorolog Ivan Ristić objašnjava da se formiranje Burjana često povezuje sa fenomenom "Vajkov most". Ova atmosferska konfiguracija nastaje kada se visoki pritisak Azora podigne ka Skandinaviji, pridružujući se ruskim termalnim anticiklonima i stvarajući veliki anticiklonalni most koji se proteže od jugozapada ka severoistoku. Ovaj fenomen favorizuje povlačenje veoma hladnih vazdušnih masa koje potiču iz sibirskih smrznutih zemalja, uzrokujući pad temperature i formiranje Burjana.

- U tehničkom smislu, ova epidemija hladnog talasa se definiše kao Burijan. Termin označava ledeni vetar sa severoistoka ili sa istoka-severoistoka koji tokom zimske sezone duva preko beskrajnih sibirskih zemalja i kazahstanskih stepa prema Uralu i sarmatskim ravnicama evropske Rusije. Termin Burijan ili Buran potiče iz ruskog jezika i često se povezuje sa snežnim mećavama koje su zimi pogodile veliki deo teritorija evropske Rusije i Sibira. Može da duva velikom silinom i praćen je snežnim olujama, obično je praćen malim smrznutim pahuljicama praškastog snega, i padom temperatura ispod -20, -30 stepeni - objašnjava Ristić.

Prema prognozi, od ponedeljka se očekuje sneg u svim delovima Srbije, praćen mrazom i temperaturama koje će se spuštati i do -10 stepeni. Utorak će biti oblačan sa mogućim snegom, dok se blago otopljenje očekuje oko 13. januara.

- To se posebno dešava u onim zimama u kojima se formira specifičan konfiguracioni obrazac, poznat evropskim meteorolozima kao „Vajkov most“. Ova atmosferska konfiguracija nastaje tek kada se visoki pritisak Azora podigne prema Skandinaviji, da bi se pridružio najzapadnijim ograncima ruskog termalnog anticiklona, koji je sa Urala okrenut ka evropskoj Rusiji i Baltičkom moru - objašnjava meteorolog.

Dakle, izvesno je da nas čeka prava zimska idila sa snežnim pejzažima i niskim temperaturama, a sve zahvaljujući Burjanu koji stiže iz Rusije. Srbija se sprema da dočeka pravu zimu, omotanu u snežni pokrivač i ledene dane.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading