(18+) NIKAD OBJAVLJENE FOTOGRAFIJE UBIJENIH SRPSKIH MAFIJAŠA: Forenzičar Časlav Ristić u karijeri odradio više od 200 uviđaja

Autor:

Vesti

19.04.2018

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Penzionisani policajac Časlav Ristić 20 godina je radio kao uviđajac, a da je mogao da bira, ne bi mogao da izabere gore vreme da radi taj posao - devedesete godine prošlog veka. Srpska policija tada se suočila sa novom vrstom kriminalaca - nasilnim i bezobzirnim, koji su ubijali za pogled. Ristić je odradio u karijeri više od 200 uviđaja, a Srpski telegraf objavljuje ekskluzivne fotografije ubijenih mafijaša nastale neposredno nakon zločina.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Časlav Ristić, forenzičar

- Ni sam se ne sećam koliko sam uviđaja odradio, nisam vodio evidenciju, ali sigurno više od 200. Neki od najpoznatijih likova iz podzemlja stradali su u mojoj smeni. Uviđaj je pola istrage, pogotovo sada, jer su to dokazi koji završavaju na sudu. Dobar forenzičar mora da zna sve - i balistiku, i fotografisanje, i uzimanje bioloških tragova i otisaka prstiju. Ranije su nas starešine zvale "fotografi lica mesta", ali naš posao je mnogo važniji od pukog fotografisanja - kaže Ristić.

On je počeo da radi kao uviđajac u beogradskoj policiji 1989. godine i skoro 20 godina ostao je na tom mestu.

Ristić: Ma koliko uviđaja da uradite, na neke stvari se čovek nikada ne navikne, a to su stradanja dece i porodične tragedije

- Ovaj posao je težak jer morate da gledate te mrtve ljude, krv, pogotovo ako su žrtve eksplozije, to je užasno. Dešava se da su leševi ležali nekoliko dana, nedelja, pa i meseci, a onda vi morate da uđete u taj stan i taj miris vam se uvuče u nozdrve i ne možete danima da ga se otresete.

 2 decenije radio Ristić kao uviđajac u beogradskoj policiji

Ma koliko uviđaja da uradite, na neke stvari se čovek nikada ne navikne, a to su stradanja dece i porodične tragedije. Jedan jedini put nisam uradio uviđaj do kraja, bila je i pitanju smrt deteta na Novom Beogradu. Seo sam na krevet, samo što mi suze nisu krenule na oči i zamolio kolegu da dovrši uviđaj umesto mene - kaže Časlav Ristić.

FOTOGRAFIJE UBIJENIH MAFIJAŠA 

Mihajlo Divac

Mihajlo Divac ubijen je 12. februara 1995. godine ispred novobeogradskog hotela "Putnik". Pogođen je sa dva metka u leđa. Posle svađe u hotelu u njega je pucao bokser Radovan Radusinović.

RepublikaFoto: Lična arhiva

Rođen 1967. godine, Divac je važio za jednog od najžešćih momaka devedesetih koji se nije povlačio ni pred kim. Čuvena je priča o njegovom ranjavanju iz dokumentarca "Vidimo se u čitulji":

RepublikaFoto: Lična arhiva

- Reagovao sam kad je on mene pogledao - jebi ga - onako provokativno. Onda sam ustao i krenuo prema njemu. On je pucao u mene sa četiri-pet metara. Prvi metak me je pogodio u stomak - ja sam i dalje išao, drugi metak mi je prošao kroz ruku i stomak - i dalje sam išao prema njemu. Tada sam mu rekao: "Mali, nabiću ti tu utoku u dupe - razumeš."

Radoslav Trlajić - Bata Trlaja

Vlasnik Fudbalskog kluba Bežanija Radoslav Trlajić zvani Bata Trlaja ubijen je 25. februara 2000. godine nedaleko od zgrade u kojoj je živeo u Ulici Ivana Ribara u Novom Beogradu.

RepublikaFoto: Lična arhiva

Njega su napadači napali dok je bio u kolima. On je počeo da beži, ali je sleteo s puta i prevrnuo se. Uspeo je da izađe, ali su ga napadači ranili, sustigli i overili hicem u glavu.

Radoslav Trlajić je u beogradskom podzemlju bio poznat po rečenici: "Mala bara, puno krokodila", kojom je opisao ono što se dešavalo devedesetih godina u Srbiji.

Jusuf Jusa Bulić

Vlasnik Fudbalskog kluba Železnik Jusuf Jusa Bulić (46) ubijen je 4. maja 1998. godine u kafiću u Novom Beogradu.

Bio je jedan od prvih žestokih momaka koji su zanat pekli u zapadnoj Evropi zajedno sa Ljubomirom Magašom zvanim Ljuba Zemunac.

RepublikaFoto: Lična arhiva

Zajedno s njim ubijeni su i njegovi telohranitelji Petar Vujičić (41) i Nenad Raščanin (26). Pucala su dva napadača.

Predrag Ikač

Suvlasnik kazina "Fer plej" Predrag Ikač ubijen je 19. marta 1999. godine.

Ubica ga je sačekao na parkingu na Vidikovcu kada je Ikač seo u svoj audi A8. Ubica je iz neposredne blizine ispalio dva hica Ikaču u grudi i usmrtio ga na licu mesta.

Foto: Lična arhiva

Ikač je važio za strastvenog kockara i opasnog momka. Njegovo ubistvo nikada nije razrešeno.

Ivica Tasić

Još jedna žrtva devedesetih bio je Ivica Tasić, mladić koji je ubijen 1995. godine na Miljakovcu. On je sedeo u jednoj piceriji, popio piće sa poznanikom i zajedno su krenuli niz stepenice.

RepublikaFoto: Lična arhiva

U tom trenutku je čovek koji je sa njim popio piće, izvadio pištolj i ispalio mu nekoliko metaka u leđa. Za to ubistvo optužen je Ivan Cvetković, koji je oslobođen, ali su ga kasnije ubili "zemunci".

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (16)

Loading
sasa

19.04.2018 11:23

Strasno i jezivo....

Seka

19.04.2018 11:31

Veoma tezak posao Caslava Ristica.

Dara

19.04.2018 11:36

Zaista najtezi posao u najgore vreme. Zaista sve pohvale za posao koji je casno i hrabro obavljao Ristic.

Nikola

19.04.2018 11:39

Strava i uzas.