ARHIVA HELMUTA KOLA OTKRILA GLAVNE AKTERE CEPANJA JUGOSLAVIJE: Najveća podvala Vatikana Srbima! Dokumenti svedoče o zaveri u korist Hrvata

Autor:

Vesti

13.02.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemački kancelar zahtevao je da i druge zemlje budu uvučene u udar na SFRJ da ne bi sve ličilo na 1941.

ARHIVA HELMUTA KOLA OTKRILA GLAVNE AKTERE CEPANJA JUGOSLAVIJE: Najveća podvala Vatikana Srbima! Dokumenti svedoče o zaveri u korist Hrvata

Foto: wikipedia, AP Michael Probst,AP Alessandra Tarantino, printscreen

Raspad Jugoslavije doneo je katastrofu Srbima koji su početkom 1992. ostali rascepkani u nekoliko novih, tek priznatih država, a ključna uloga u ovoj zaveri pripala je Vatikanu, kad je papa bio Jovan Pavle Drugi. O tome crno na belo svedoče dokumenti iz kabineta Helmuta Kola, koji je bio nemački kancelar od 1982. do 1998.


PONAVLJANJE ISTORIJE


Nekoliko stotina ovih dokumenata objavio je Vilsonov digitalni centar iz Vašingtona pošto je istekao rok od 30 godina, posle čega su ona postala dostupna javnosti. Tako su se na uvidu našli i transkripti razgovora kancelara Kola. Među njima je i telefonski razgovor Kola s tadašnjim italijanskim premijerom Đulijom Andreotijem.


- Kancelar naglašava da se odluka o priznanju nezavisnosti Slovenije i Hrvatske možda može doneti s pet ili šest drugih država. Ključno je da ta grupa ne sme da podseća na koaliciju iz 1941. (Nemačke i Italije). Važno je iznad svega imati Francusku uz sebe, možda i Španiju. Vatikan intenzivno radi u cilju priznanja nezavisnosti - rekao je Kol.
Italijanski premijer Andreoti odgovorio je da to zna.


- Premijer Andreoti kaže da Vatikan ne želi da bude prvi, već da pogura drugoga da to učini. Kancelar dodaje da ne bi bilo dobro da Nemačka, Italija, Austrija ili Mađarska prvi priznaju nezavisnost - navodi se u transkriptu.

 

 

Među dokumentima je i transkript razgovora Helmuta Kola i Milana Kučana, gde nemački kancelar kaže da nema potrebe da objašnjava na čijoj strani su simpatije nemačke vlade.
- Istorija ponovo sustiže narode Evrope i opet su pred nama stari računi s početka veka. Mi Nemci smo ujedinjeni već godinu dana, a to nije bilo lako za naše susede na istoku i zapadu. Za nas je važno da ne budemo izolovani u našem stavu o nezavisnosti Slovenije i Hrvatske. Predsednik Kučan zna da se nedeljama govori o starim frontovima iz 1941. - rekao je Kol.


PRLJAVA USLUGA


Prljavu uslugu Vatikanu i Berlinu učinio je Island, koji je 19. decembra 1991. prvi priznao Hrvatsku, ali i Litvaniju, Letoniju i Estoniju, 10 dana pre zvaničnog raspada SSSR. Istog dana je i Berlin doneo odluku o priznanju koje je stupilo na snagu 15. januara. Stara koalicija iz 1941. prikrivena je tako što je Vatikan objavio priznanje Hrvatske 13. januara 1992, San Marino 14, a dan kasnije to je učinilo svih 12 država EU. Amerika, koja još nije bila uvučena u ratove za jugoslovensko nasleđe, to je učinila tek u aprilu.


VATIKAN NIJE ŽELEO PRVI DA PRIZNA HRVATSKU I SLOVENIJU, PA JE TO UČINIO ISLAND

Branko Radun: Hteli su još katoličkih država


Politički analitičar Branko Radun kaže za Srpski telegraf da su ovi dokumenti jasna potvrda saveza Nemačke i Vatikana oko raspada Jugoslavije.


- Germansko-vatikanski blok radio je na razgradnji celog istočnog komunističkog bloka, pa i Jugoslavije. A sve u cilju stvaranja što većeg broja katoličkih država. U slučaju Jugoslavije, to se odnosilo na stvaranje nezavisne Slovenije i Hrvatske. Sugestija Kola da bi bilo poželjno da se tom projektu pridruže još neke države, ali da se izbegne ponavljanje 1941, zapravo je značilo da bi trebalo voditi računa da se izbegne asocijacija na nacizam i utisak da se opet primenjuje politika na štetu interesa Srbije - naglašava Radun.

Vladislav Jovanović: Ucenili su Evropu da ih sledi


Vladislav Jovanović, bivši šef diplomatije SRJ, ističe za Srpski telegraf da Vatikan nije skrivao svoje namere.


- Vatikanski šef diplomatije pozvao je sve velike zapadne sile da ubrzano priznaju nezavisnost Hrvatske i Slovenije. Prvi korak učinila je baš Nemačka, a Kol je onda postavio ultimatum tadašnjoj Evropskoj zajednici, preteči EU, da urade isto što i oni, inače će se taj savez raspasti. Ta ucena je uspela i svi su, kao po komandi, priznali Hrvatsku i Sloveniju. A taj proces vam je kao i cepanje džempera, jednom kad krene, ne prestaje, pa su se ubrzo odvojile i BiH, Makedonija i Crna Gora - kaže Jovanović.

Kolova devojčica Angela Merkel


1. Brat Helmuta Kola (1930-2017) poginuo je u Drugom svetskom ratu. Mladi Kol se zakleo 20. aprila 1945. Hitlerovoj omladini, posle čega je pozvan na služenje vojnog roka, ali nije stigao da učestvuje u borbama.
2. Najzaslužniji za brzo ujedinjenje Zapadne i Istočne Nemačke bio je upravo Kol. On je dobio saglasnost država pobednica u Drugom svetskom ratu da se sprovede ujedinjenje. Istočna Nemačke time je usisana u NATO.
3. Kol je funkciju kancelara obavljao je najduže u nemačkoj istoriji, 16 godina i 25 dana. Na drugom mestu je Angela Merkel, koja je bila na vlasti samo devet dana manje. Ona je u poslednjih sedam godina Kolove vlade dva puta bila ministar i zvali su je Kolova Devojčica.


KLJUČNI DOGOVOR PAO 26. NOVEMBRA 1991.


Papa sve dogovorio s nacistom Genšerom

I prema drugim izvorima, Jovan Pavle Drugi (papa rimski 1978-2005) imao je ključnu ulogu u raspadu Jugoslavije. On je u Tokiju aprila 1991. rekao da su neophodne političke promene u Jugoslaviji jer su njeni narodi različiti po kulturi, veri, istoriji i jeziku.
A na Vidovdan iste godine izjavio je da je pogrešno gušiti legitimna prava i aspiracije naroda (Hrvata i Slovenaca). Međutim, iz tih prava je isključio Srbe rečima da je za osudu svaki "mikronacionalizam". Dva meseca kasnije, kad je rat već besneo, poručio je hrvatskim biskupima da je blizak njihovim aspiracijama.
Jovan Pavle je ovlastio svog državnog sekretara da 26. novembra 1991. zemljama članicama OEBS uputi memorandum sa zahtevom za priznavanje Slovenije i Hrvatske u avnojevskim granicama. Samo tri dana kasnije kancelar Helmut Kol poslao je u Vatikan ministra spoljnih poslova nemačke Hansa Ditriha Genšera, koji je bio nešto stariji, pa je stigao da bude i član Hitlerove Nacionalsocijalističke partije. Papa i Genšer dogovorili su se da se konačno razbijanje Jugoslavije obavi do katoličkog Božića 25. decembra 1991.
Tim povodom patrijarh srpski Pavle uputio je papi pismo u kom je naveo da će tom odlukom blagosloviti sredstva koja su upotrebili naslednici nacističkog zločinca Ante Pavelića, uz učešće katoličkih sveštenika.
- Nepromišljenom odlukom o priznavanju Hrvatske u avnojevskim granicama postali ste krivac za svaku suzu svakog srpskog i hrvatskog deteta koje je u tragičnom ratu u Jugoslaviji ostalo bez doma, detinjstva, a veoma često i bez oba roditelja - pisao je patrijarh srpski Pavle.

PATRIJARH PAVLE PAPI: POSTALI STE KRIVAC ZA SVAKU SUZU HRVATSKE I SRPSKE DECE

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading