TAKER KARLSON: CENIM VUČIĆA, STIŽEM U SRBIJU! Premijerka Ana Brnabić razgovarala s poznatim novinarom

Autor:

Vesti

12.02.2024

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Medijska zvezda i biznismen dugo se poznaju i pažljivo usklađuju u biznisu i politici

TAKER KARLSON: CENIM VUČIĆA, STIŽEM U SRBIJU! Premijerka Ana Brnabić razgovarala s poznatim novinarom

Foto: Tanjug/AP Photo/Richard Drew, File

Premijerka Srbije Ana Brnabić na Svetskom samitu vlada 2024. u Dubaiju srela se s Takerom Karlsonom, trenutno najpopularnijim novinarom na planeti, čiji intervju s Vladimirom Putinom je videlo već nekoliko stotina miliona ljudi. Karlson joj je rekao da poštuje predsednika Aleksandra Vučića i da planira ove godine da dođe u Srbiju, što bi mogao da bude uvod i u posetu Ilona Maska, vlasnika "Spejseksa", "Tesle" i "Tvitera", i to s veoma konkretnim predlozima za saradnju.


Premijerka Ana Brnabić sedela je pored Karlsona, koji je izrazio divljenje prema Srbiji.


STARI PRIJATELJI


- Nisam znala da će Taker Karlson biti u Dubaiju, a sad je to svakako razgovor za koji su svi najviše zainteresovani. On zna dosta toga o Srbiji, rekao je da planira dolazak u našu zemlju sredinom ove godine. Takođe je rekao da izuzetno poštuje i ceni predsednika Aleksandra Vučića. Rekla sam se da se radujem što ćemo se videti u Srbiji - kazala je premijerka Brnabić.

Republika

Foto: Peđa Vučkković

Ana Brnabić sa Takerom Karlsonom

 

Karlson i Mask se dugo poznaju pošto je supermilijarder gostovao kod njega u emisiji još dok je radio na TV Foks njuz. U to vreme Karlson je bio proteran s Tvitera zbog političkih stavova koji se nisu dopadali Beloj kući, Demokratskoj partiji, ni krupnom kapitalu. Međutim, Mask je potom kupio Tviter za 44 milijarde dolara i prvi poželeo dobrodošlicu Karlsonu kad je njegov nalog odblokiran. A sad je samo na Tviteru Karlsonov intervju s Putinom pogledalo već neverovatnih 196 miliona ljudi. Karlson je tako doneo mnogo novca Tviteru, ali je Ilon Mask to zaslužio. Milijarder je unapred obećao da će intervju s Putinom biti prikazan u celosti i bez cenzure, a svom silom svog uticaja i bogatstva suprotstavio se zahtevima u Americi da novinar bude uhapšen.


Ilon Mask možda zna više o Srbiji od Karlsona. On nikad nije skrivao divljenje prema Nikoli Tesli, po kojem je nazvao svoju kompaniju za proizvodnju električnih automobila, a zbog srpskog naučnika je strašno iznervirao Hrvate na Tviteru. Naime, u komentaru na vest o povećanoj prodaji njegovih automobila u Hrvatskoj, Mask je prokomentarisao da su oba roditelja Nikole Tesle bili Srbi, što je kod suseda izazvalo plimu ogorčenja.


DONIRAO MILION DOLARA


Takođe, pre 14 godina Mask je donirao milion dolara za Muzej Nikole Tesle na Long Ajlendu. Osnivač ga je pozvao na Tviteru da pomogne i Mask je u roku od tri sata odgovorio da će dati tu veliku sumu i izgraditi stanicu za punjenje električnih automobila ispred muzeja, a sve se desilo na Teslin 158. rođendan.


MASK IZNERVIRAO HRVATE NA TVITERU KOMENTAROM DA JE NIKOLA TESLA BIO SRBIN

Razgovor u srpskoj ambasadi o geopolitici

Foto: www.profimedia.rs

Ilon Mask dolazi u Srbiju?

 

Taker Karslon u karijeri je koristio svaku priliku da intervjuiše uticajne ljude koji su budili njegovo interesovanje. Tako se prošle godine u avgustu potrudio da poseti srpsku ambasadu u Budimpešti i razgovara s predsednikom Aleksandrom Vučićem.
- Razgovarao sam s jednim od najvećih novinara današnjice Takerom Karlsonom, čovekom širokog obrazovanja i jedinstvene novinarske smelosti. Svakako veliki izazov za mene, ali i izuzetna prilika za razmenu mišljenja o brojnim temama koje opterećuju geopolitičku agendu današnjice - naveo je Vučić o tom susretu.


Marinković: Očekujemo veoma značajnog gosta


Vladimir Marinković, osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva, kaže za Srpski telegraf da je susret uticajnog američkog novinara Karlsona s premijerkom Brnabić odlična vest za Srbiju.


- Karlson ima veliki uticaj na javno mnjenje u Americi i može mnogo da utiče na stvaranje još povoljnijeg narativa i imidža za našu zemlju, što nam je veoma potrebno, posebno u ovim trenucima kad je predsednik Vučić izložen ogromnim pritiscima i geopolitčkim izazovima. Takođe, Karlson je blizak Ilonu Masku i drugim vodećim liderima biznis-zajednice koji mogu da budu zainteresovani da investiraju u Srbiju. Ne bih se iznenadio da razgovor naše premijerke s Karlsonom rezultira dolaskom u Srbiju nekoga ko je veoma značajan u Americi - rekao je Marinković.


Vuković: Važna poruka za našu zemlju


Nenad Vuković, predsednik Društva lobista Srbije, kaže da se Karlson, bez obzira na otpore u glavnim medijima Zapada, etablirao kao čovek koji utiče na javno mnjenje na globalnom nivou.


- Njegova poruka je veoma značajna za Srbiju, naročito posle nastupa Aleksandra Vučića pred Savetom bezbednosti UN, koji predstavlja određeni uticaj na svetsku javnost, zato što su pozicija naše države i njena istina izuzetno specifični. Posebno je značajno da stavovi Srbije dopru u sve delove sveta, nemamo šta da krijemo - kaže Vuković.



Sanjar s bogatstvom od 232 milijarde dolara

Prema podacima Blumberga, Ilon Mask je drugi u svetu po bogatstvu s imovinom vrednom 232 milijarde evra. On je osnivač "Spejseksa", "Tesle", "Tvitera", ali i niza kompanija koje se bave veštačkom inteligencijom, kao što je "OpenAI", ili drugim visokim tehnologijama, pa je nedavno prvi put ugrađen čim u mozak čoveka da bi mu pomogao da savlada hendikep. Sam kaže da je njegova vizija da menja svet, što uključuje smanjenje globalnog zagrevanja kroz održivu proizvodnju i potrošnju energije i smanjenje rizika istrebljenja čovečanstva širenjem ljudske rase na druge planete, odnosno osnivanjem kolonije na Marsu.


Kad je 2002. osnovao kosmičku kompaniju svi su govorili da je sanjar, a 10 godina kasnije lansirao je prvu privatnu kosmičku letelicu koja se spojila sa svemirskom stanicom. Danas ima ugovor sa NASA vredan 1,6 milijardi dolara.
Međutim, preduzimljivi Ilon Mask svuda i u svemu traži šansu, pa je pre dve godine objavljeno da se "Tesla motors" obratio novosadskom proizvođaču mineralne vode "Minakva" sa zahtevom za saradnju koja bi uključila i kupovinu dela ove kompanije. To je tada potvrdila direktorka kompanije Sanja Bjelica. Ona je rekla da je interesovanje za saradnju iskazano pisanim putem, a da "Tesla motors" interesuje voda bogata jodom. Nije poznato šta je dalje bilo, ali Srbija, u kojoj IT i drugi visokotehnološki sektori rastu ogromnom brzinom, svakako ima još mogo šta da ponudi Masku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading