SRBIMA SE OVO NEĆE SVIDETI: Rusi imaju novi plan za Kosovo!

Autor:

Vesti

18.03.2022

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Savet za međunarodne poslove (RIAC) predlaže da se prihvati faktičko stanje na terenu za Krim, Donbas i KiM.

SRBIMA SE OVO NEĆE SVIDETI: Rusi imaju novi plan za Kosovo!

Foto: Tanjug/AP

Čitava Evropa trpi ekonomske posledice rata u Ukrajini, međutim, Srbija bi mogla da ih ima i u slučaju njegovog okončanja!

Ruski savet za međunarodne poslove (RIAC) objavio je u februaru analitički tekst u kome navode plan sa četiri elementa za rešenje ukrajinske krize. Treća se direktno odnosi i na nas i u njoj se konstatuje da Kosovo nije deo Srbije niti će ikada to biti.

Da ovu analizu, odnosno, bolje rečeno, strategiju treba i te kako uzeti za ozbiljno jasno je iz činjenice da je RIAC savetodavno telo Kremlja, osnovano 2010. dekretom predsednika Rusije. Na čelu ove organizacije je Igor Ivanov, bivši šef diplomatije i siva eminencija Kremlja, a u bordu koji vodi RIAC je istaknuti član Dmitrij Peskov, Putinov portparol.

POLAZNA TAČKA

Analiza RIAC bavi se rešavanjem zamrznutih sukoba u svetu, i to onih u kojima postoji element separatizam, treba rešavati tako da se praktično prizna faktičko stanje na terenu.

- Tekući i zamrznuti sukobi na bivšem sovjetskom prostoru i na Balkanu, uključujući Krim, Kosovo i Donbas, svi uključuju separatizam neke vrste. Sve bi trebalo da bude rešeno na osnovu nekog oblika lokalne demokratije, odnosno polazna tačka je da se glasanjem utvrdi volja naroda u separatističkim regionima, nakon čega je potrebno postići niz tehničkih sporazuma da se regulišu pitanja koja bi nužno izrasla iz svakog mirnog otcepljenja teritorije od veće države - stoji u tekstu.

Republika

Foto: printscreen/TVPink

 

Miletić: Velike vode sopstveni interesi

Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije smatra da ovakav scenario nije daleko od pameti jer se veliki uvek rukovode sopstvenim interesima:

- Da se razumemo, to se samo nameće, budući da je Rusija i u vreme bombardovanja trgovala našim interesima. Ono što trenutno rade iz te grupe je pokušaj da se ukaže na identične situacije na KiM jer ništa lakše nego žrtvovati Srbiju. Ovakav način razmišljanja je nešto što sigurno cirkuliše u krugovima ruskih političkih elita na nekom nivou, ali ja imam utisak da SAD nikada ne bi na taj način postavila pitanje Ukrajine. Oni smatraju da je pitanje Kosova rešena stvar. U svakom slučaju, naivnosti nema.

Tačan oblik glasanja, pojašnjavaju dalje, mogao bi se prilagoditi specifičnim okolnostima svakog sukoba.

- U slučajevima i Krima i Kosova, najistaknutijih sukoba, redovno zakazani izbori mogli bi da posluže ovoj svrsi, uz uslov da bi za pobedu bila potrebna kvalifikovana većina biračkog tela da glasa za kandidate koji podržavaju separatizam. Jedini uslov bi bio da glasanje bude međunarodno posmatrano i potom potvrđeno kao slobodno i pošteno. Ovakvi glasovi bi nesumnjivo potvrdili ono što većina nepristrasnih posmatrača zna da su teške istine - da će Kosovo ostati nezavisno i da se Krim nikada neće vratiti Ukrajini - doslovno stoji u ovoj strategiji.

NEMA VETA

Više nego jasno, što bi se reklo. Albanci bi mogli da organizuju referendum, odnosno za to iskoriste izbore, i njihova lažna država dobila bi međunarodni legitimitet.

Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu kaže da uopšte ne sumnja da bi Rusija istrgovala našim nacionalnim interesima da bi zadovoljila svoje.

- Ja već dve govorim o tome da će Putin trampiti Kosovo za Krim. Da neće biti nikakvog ruskog veta u Savetu bezbednosti jer njemu nije to veto radi nas, nego radi trgovine na geopolitičkoj pozornici i to je, zapravo, bio ucenjivački kapacitet za određene ustupke koji će dovesti do ostvarivanja ruskih interesa. Onog trenutka kada je anektiran Krim već je bilo jasno da će Putin držati Krim i Kosovo kao spojene sudove - tvrdi Obradović.

Republika

Foto: tanjug/AP

 

Šta je RIAC

- neprofitni akademski i diplomatski trust mozgova osnovan predsedničkim dekretom 2010.

- osnivači su ministarstvo spoljnih poslova Rusije, ministarstvo prosvete i nauke, Ruska akademija nauka, Ruski savez industrijalaca i preduzetnika i ruska državna novinska agencija Interfaks

- neformalno prenosi i najavljuje stavove zvanične ruske politike

Članovi RIAC

Igor Ivanov, predsednik, bivši ministar spoljnih poslova Rusije, i dalje važi za sivu eminenciju Kremlja

Dmitrij Peskov, Putinov sekretar za štampu

Aleksej Meškov, ruski ambasador u Francuskoj, Monaku, bivši zamenik ministra inostranih poslova

Ivan Timofejev, programski direktor kluba Valdaj, kojeg podržava Kremlj

Pjotr Aven, predsednik Alfa banke, Putinov lični prijatelj

Fjodor Lukjanov, glavni i odgovorni urednik časopisa Rusija u globalnoj politici

Lažna država prikazana na mapi

Slučajno ili namerno, tek 26. februara, dva dana nakon početka rata u Ukrajini, prilikom obraćanja portparola ministarstva odbrane Rusije Igora Konašenkova, Kosovo je na mapi na zidu iza njegovih leđa prikazano kao da je nezavisna država. To se vidi na zvaničnim snimcima koje je ministarstvo odbrane Rusije prosledilo svetskim agencijama.

Foto: Republika

Naslovna strana Srpskog telegrafa

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (6)

Loading
nebojsa

18.03.2022 20:38

Kako poistovetiti Krim i Kosovo,pa |Kosovo je oduvek bilo nase, a Krim do 1952 Ruski.

Odgovori 27 7
Singidunum

18.03.2022 21:34

Opa bato, ta slučajna mapa mi se nimalo ne dopada.

Odgovori 29 3
pera

19.03.2022 16:35

Očigledno je da je ovaj lik tipičan primer petokolonaša.Koliko mu je još godina potrebno da govori, možda dok ne umre da se njegova predviđanja ostvare.

tito

19.03.2022 17:18

Gdje nalazite sve t e glupe vijesti,d aste pazljivije slusali Putina ne bi ovo iznosili..Drugo Krim i KiM s e ne mogu porediti tako d a ovo sto pisete i kojekakvi pametnjakovici i kavazi analiticari sto pricaju je cista glupost..