MICE IZ RAFALA SMRT ZA AGRESORE: Srbija planira kupovinu moćnih raketa vazduh-vazduh

Autor: M. J. - K. B.

Vesti

13.03.2023

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovi projektili mogu da pogode neprijateljski avion koji se nalazi iza letelice koja ispaljuje raketu.

MICE IZ RAFALA SMRT ZA AGRESORE: Srbija planira kupovinu moćnih raketa vazduh-vazduh

Foto: www.profimedia.rs

U naoružanju Vojske Srbije bi mogle da se nađu i francuske rakete MICA NG, koje poznavaoci ocenjuju kao fascinantno oružje.

Nabavka projektila za presretanje, borbu i samozaštitu (missile d'interception, de combat et d'auto-défense), kako glasi pun naziv ove rakete, bio bi logičan sled događaja pošto Srbija već duže vreme planira da nabavi francuske višenamenske borbene avione tipa rafal, a koji koriste baš ove projektile vazduh-vazduh.

Verzija za gađanje sa zemlje

Jedna od verzija ove rakete se može koristiti i kao projektil zemlja-vazduh kratkog dometa. Ispaljuje se iz lansera montiranog na kamionu ili s broda.

Testirana je u oktobru 2008, kada je uspešno izveo poslednje od 14 probnih ispaljenja, što znači da je spreman za masovnu proizvodnju. Dron je leteo nisko iznad mora, 12 kilometara daleko, ali ga je raketa, opremljena aktivnim radarskim tragačem, nanišanila i oborila.

ISPALI I ZABORAVI

Kako se reporter portala Tango siks uverio u kontaktu s proizvođačem, francuskom kompanijom MBDA, radi se o raketama koje imaju neverovatne performanse.

- Radi se o najkorišćenijoj raketi tog tipa, kratkog i srednjeg dometa na rafalima, čija cena po komadu iznosi oko milion dolara. U pitanju je samonavodeći projektil koji funkcioniše po principu "ispali i zaboravi", dometa do 60 kilometara i brzinom četiri puta većom od brzine zvuka - objavio je ovaj portal.

Ono što druge rakete nemaju jeste mogućnost gađanja mete koja se pojavljuje iza aviona, što je demonstrirano još u junu 2007. Cilj je uspešno uništen pomoću drugog aviona umreženog u sistem.

Inače, radi se o usavršenoj verziji rakete zemlja-vazduh MICA VL, kojom su opremljeni rafali i miraži i u Francuskoj i u inostranstvu. Duga je nešto više od tri metra i teška 112 kilograma. Moćni projektil prečnika 160 milimetara leti brzinom od 2.500 kilometara na čas i nosi bojevu glavu od 12 kila, uz domet do 60 kilometara.

Ljuban Karan, potpukovnik KOS u penziji, podseća da je kod aviona najbitniji domet radara i rakete, da prevlast dobija onaj ko prvi uoči onog drugog, onaj koji može pre da gađa.

MILIJARDE ZA AVIONE

Republika

Foto: youtube.com/TV Pink

Ljuban Karan

- Ako avion nije naoružan boljim raketama od protivnika ili bar ravnim, on je laka meta za protivničku avijaciju. Te rakete su bitne zato što naša lovačka avijacija tako zatvara eventualne prostore koje ne mogu da pokriju raketne jedinice, a uvek takvih prostora ima. Tako ne bi bilo prostora na našem nebu koje bi agresor mogao slobodno da koristi - ističe Karan.

Podsetimo, predsednik Aleksandar Vučić izjavio je nedavno na Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme IDEX 2023 u Abu Dabiju, da Srbija pregovara s Francuzima o kupovini rafala, kao i da bi to bilo najveće izdvajanje srpskog vojnog budžeta, koje bi iznosilo i do tri milijarde evra.

Na pitanje novinara da li bismo te avione mogli da platimo na rate rekao je da nije problem, ali da bi onda naš račun bio i tri puta veći, kao i da je plan da kupujemo najnovije i najmodernije mašine.

- Ali bi to onda bila velika snaga, moglo bi da se dejstvuje preventivno i bili bismo mnogo jači - rekao je Vučić.

"Mistral" kompletira francusku ponudu

Republika

Foto: www.profimedia.rs

 

Takođe, Srbija je od Francuza još 2019. kupila i protivvazdušne sisteme "Mistral", tačnije 11 jedinica tog oruđa s ukupno 50 raketa.

- Zainteresovani smo da kupimo i druge uređaje optoelektronske prirode. Srbija ima nešto novca i hoćemo da, kao vojnoneutralna zemlja, zaštitimo svoju teritoriju. A Francuska, kao saveznik i zemlja moderne tehnologije, može u tome da nam pomogne - rekao je tada predsednik.

"Mistral" može da se instalira na rečnu flotilu, kao i na lazaru i milošu. Obara letelice u niskom letu, a ima i mogućnost manevra za izbegavanje laserskog ometanja.

Činjenice

dužina 3,1 metar

masa 112 kilograma

prečnik 160 milimetara

brzina 2.500 km/čas

bojeva glava 12 kilograma

domet 60 kilometara

* druga generacija dizajnirana protiv nevidljivih ciljeva

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading