TAČI SE UZENTAO RUSA: Kosovo je evropsko pitanje

Autor: Tanjug

Vesti

21.12.2017

19:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je danas da "Kosovo nije Sirija" da bi se oko njega angažovali svi globalni akteri i da je "Kosovo evropsko pitanje".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Svašta napriča: Hašim Tači

On je tako na godišnjoj pres konferenciji prokomentarisao spremnost Rusije da učestvuje u procesu dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali je ponovio da je tražio "direktnije učešće SAD", prenosi Radio Slobodna Evropa.

Tači je naglasio potrebu da treća strana posreduje u dijalogu sa Beogradom, što sada čini EU, ističući podršku SAD u tom procesu.

- Ja sam tražio direktnije učešće SAD. U dijalogu koji traje pet godina posredovala je EU uz američku podršku - rekao je Tači.

On je rekao i da je Kosovo "suverena i nezavisna zemlja" koja odluke o "dobrosusedskim odnosima" donosi sama, a da je adresa "koja olakšava i vodi dijalog, Brisel, odnosno EU, kojoj teže da se učlane i Kosovo i Srbija".


Tači je rekao da veruje i da će Rusija nakon okončanja ovog procesa odigrati svoju ulogu tako što neće uložiti veto u Savetu bezbednosti na članstvo Kosova, navodi RSE.

On je ponovio da proces dijaloga ulazi u "konacnu fazu", a da to podrazumeva ili reciprocno priznanje između Beograda i Prištine ili okoncanje procesa sa pravom Kosova da se učlani u UN, prenosi RSE.

Taci je ponovio i da je Specijalni sud za ratne zlocine na Kosovu "istorijska nepravda", ali da je formiran radi ocuvanja partnerstva sa SAD-om, NATO-om i EU.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (32)

Loading
grucho

21.12.2017 20:05

Koliko se secam Amerikanci nisu u Evropi.

sasa

22.12.2017 07:44

@grucho - Boricemo se za KIM:Nema predaje

asid

21.12.2017 20:06

Rusi su evropski narod, ameri nisu!

misha

21.12.2017 20:14

Kosovo je globalni problem jer su na Kosovskoj teritoriji prekrsena brojna medjunarodna prava i zakoni.