Mihajlović objasnila: OVE mere zaštite ćemo morati da poštujemo u autobusima i vozovima!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

30.04.2020

08:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Od iduće nedelje počinje da funkcioniše međugradski i međumesni saobraćaj, a građani će biti u obavezi da poštuju sve mere bezbednosti koje podrazumevaju da u prevoz ne mogu ući ako nemaju maske i rukavice", izjavila je danas ministarka građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja Zorana Mihajlović.

RepublikaFoto: e-stock/D. MILENKOVIĆ
Foto: Ilustracija

Od ponedeljka, 4. maja, otvara se međugradski autobuski i železnički putnički saobraćaj, a od 8. maja kreće gradski saobraćaj u Beogradu i Nišu.

Mihajlovićeva je istakla da se mere u Srbiji postepeno relaksiraju, te da će u saobraćaju biti obavezno poštovanje svih mera bezbednosti.

Ona je za TV Prva rekla da će se u početku videti kolika će biti potreba za putovanjem i da će autobusi raditi u punom kapacitetu, a vozovi sa 30 odsto kapaciteta jer su takve procene za prvih nedelju dana.

- Važno je da građani znaju da ne mogu bez zaštite odnosno maski i rukavica ući u prevoz i biće tačno obeležena mesta gde se može sesti. Verujem da će građani poštovati mere i pokazati da su odgovorni prema sebi i drugima i da će svi voditi računa - rekla je Mihajlović.

Mihajlović je rekla da su sve mere koje su donošene donete uz savet i poštovanje preporuka epidemiologa.

RepublikaFoto: printscreen/TV Prva
Zorana Mihajlović

Istakla je da relaksacija mera ne znaci da smo pobedili virus već da je potreban oprez i dalje.

- Moramo da naučimo da živimo sa virusom, da se ponašamo odgovorno i na taj način sačuvamo i sebe i druge. Verujem u naše građane, dosta toga smo prošli u ova dva meseca i sve je do nas - ako budemo poštovali mere i smanjimo broj obolelih, neće biti novih karantina - rekla je ona.

Što se tiče avionskog saobraćaja, ona je kazala da aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu praktično nije bio zatvoren i da se pomagalo našim građanima da se vrate sa razlicictih destinacija, a takođe je pristizala i humanitarna pomoć.

- Mi smo spremni da počnemo sa letovima ali ne možemo sa time krenuti dok se ne dogovorimo sa Evropom, a preporuka Evrope je da se između 15. i 18. juna razgovara o redovnim linijama - rekla je ministarka.

Ona je dodala da će avionom moći da se putuje samo ako putnik ima test na koronu koji je negativan i star 72 sata.

Takođe je savetovala građanima da ne kupuju low cost karte jer nijedna kompanija za sada nema odobrenje za letove.

Upitana o gubicima aviokompanije“ Er Srbija“ ona je kazala da nacionalna aviokompanija nije jedina koja ima te probleme i da su u minusu sve aviokompanije u svetu.

- Gubici Er Srbije iznose preko 30 miliona evra i procene su da će sigurno da rastu, a nismo jedina aviokompanija koja ima te probleme i nema zemlje u svetu koja neće pomoći svoje aviokompanije. Zato je važno da napravimo efikasan i dobar program i ulažemo u uslove da Er Srbija moze da radi - poručila je ministarka Mihajlović.

Ona je navela da se pokazalo da je dobro to što imamo svoju aviokompaniju i da je ona uradila veliki deo posla društvene odgovornosti, a sada država treba da joj omogući uslove da komercijalno radi.

Ministarka je dodala da je Er Srbija u prethodnom periodu povećala broj destinacija i uvela preko 40 novih linija i time doprinela da prihodi od turizma rastu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading