UDAR NA VUČIĆA SA PET STRANA! Pakleno leto za Srbiju uoči samita o Kosovu u Parizu

Autor:

Vesti

21.05.2019

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pritisci na Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića jačaće iz nedelje u nedelju, a kulminiraće u danima pred samit o zapadnom Balkanu u Parizu početkom jula, saznaje Srpski telegraf u diplomatskim krugovima.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel i Aleksandar Vučić

Suština ovog pritiska, koji se može razložiti na najmanje pet ključnih tačaka, kako objašnjavaju analitičari, svakako je pokušaj da Beograd omekša nepopustljiv stav koji je izneo nedavno u Berlinu, kada je Merkelovoj, Makronu i svim ostalim učesnicima skupa jasno poručeno da bez ukidanja taksi nema nastavka dijaloga.

Prema političkim analizama, pojedini zapadni centri pokušavaju na sve načine da nateraju Beograd da popusti. Tvrdoglavo ponašanje Ramuša Haradinaja po pitanju taksi, kažu naši sagovornici, u direktnoj je vezi sa delovanjem stranog faktora. Sredstva se neće birati, pritiskaće Srbe na Kosovu, u saradnji sa Albancima, pa se već mogu čuti i najave hapšenja Srba. Udariće i na Crkvu, u kojoj se već izdvojio deo vladika pod vođstvom Amfilohija, koji pokušavaju da uruše Vučića.

Očekuje se i otvaranje lokalnih afera, kao i udari na Vučićeve bliske saradnike, a poslednji u nizu poteza je neprestano insistiranje na unutrašnjim pitanjima koja Srbija, navodno, sporo rešava.
I sam predsednik Vučić nedavno je potvrdio da su pritisci po pitanju Kosova sve veći:

- Proglašen sam za izdajnika kada sam hteo da postignem kompromis, a danas ga niko i ne pominje. Danas jedino što traže od nas jeste da priznamo nezavisnost Kosova. Suština je da će pritisci biti da priznamo Kosovo. Pritisci će biti sve veći i žešći i tražiće punu nezavisnost na celovitoj teritoriji Kosova - upozorio je Vučić.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković za Srpski telegraf podrobno je uradio analizu ovih pritisaka.

- Svaki pritisak ima za cilj da se Vučić natera na političku kapitulaciju i da bezuslovni pristanak na nezavisnost Kosova - naglasio je Stanković.

Analiza Dejana Vuka Stankovića

1. Kosovo

Napadi i provokacije prema kosovskim Srbima sračunati sa ciljem da unesu visok stepen neizvesnosti i straha među lokalno srpsko stanovništvo ne bi li ono što brže i masovnije napustilo Kosovo.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Srbi sa Kosova

Strategija je jasna: "Kosovo bez ili sa što manje Srba, Srbija nema šta da traži i brani tamo."

2. Crkva

Crkva se koristi perfidno ne bi li se osporio patriotizam demokratski izabranog predsednika i oslikala navodna podela po pitanju Kosova.

RepublikaFoto: spc.rs
Srpska pravoslavna crkva

Dolaskom na Sabor SPC, Vučić je povukao jak kontraudarac i razobličio izmišljotinu da je SPC većinski protiv njega.

3. Napadi na najbliže saradnike

Napadi na Vučićeve saradnike su deo destabilizacije sistema vlasti s ciljem da se ruši rejting i unese panika na sve državne službenike na svim nivoima vlasti. Razume se da je i tu meta Vučić, a oni se koriste kao sredstvo u prljavoj kampanji.

4. Medijske slobode i vladavina prava

Narativ o medijskim slobodama, demokratiji, zgaženoj vladavini prava je rušenje evroreformskog potencijala vlasti i radikalno potkopavanje njenog političkog legitimiteta s ciljem izazivanja unutrašnje nestabilnosti u društvu i rušenja imidža Vučića kao političara koji ima evropsku orijentaciju.

5. Lokalne afere

Lokalne afere su napad na stranačku infrastrukturu i priprema negativne kampanje za lokalne izbore. Slučaj u Knjaževcu je prvi, ali zasigurno ne i poslednji.

RepublikaFoto: youtube.com/Insajder Video
Slučajevi Jutke (na slici) i Simonovića iz Grocke pokazuju da u SNS partijska knjižica nije garant opstanka na funkciji.

Reč je o dvostrukom procesu. S jedne strane, blatiti SNS kod građana, a s druge strane, urušavati iznutra stranku.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (32)

Loading
Crni65

21.05.2019 06:26

Teška vremena su i iza nas, teška i ispred nas. Narod je jedinstven i uz Predsednika Vučića kome veruje i za koga će da se bori za mir i dostojanstvo Srbije!

Ceca

21.05.2019 06:33

U teskoj smo situaciji zaista po pitanju KiM.

Kristina

21.05.2019 06:33

Mnogi jrecu na predsednika , ali se mrznja odbija od Srbije kao bumerang.

ivana

21.05.2019 06:47

Nema potrebe za panikom