VOLELO SE DVOJE MLADIH NE SPOJIŠE NI GODINU...Koalicija SRBIJA PROTIV NASILJA raspala se zbog izbora

Autor:

Vesti

21.04.2024

01:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uz Đilasa u ideji bojkota ostali samo Ponoš i Zelenović, s druge strane Aleksić, Lazović, Lutovac, Ćuta...

VOLELO SE DVOJE MLADIH  NE SPOJIŠE NI GODINU...Koalicija SRBIJA PROTIV NASILJA raspala se zbog izbora

Foto: ATA Images, Aleksandar Nalbantjan

Sednica Skupštine Srbije na kojoj će se raspravljati o izmenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima zakazana je za sutra u 11 časova, najavila je predsednica parlamenta Ana Brnabić. Ona je navela da je više od dve trećine poslanika, njih 184 od 250, podržalo takav predlog, koji će omogućiti da 2. juna budu održani izbori u Beogradu i još gotovo 70 lokalnih izbora.


Kako je precizirala Brnabićeva, podršku su dali svi poslanici vladajuće koalicije, kao i Narodni pokret Srbije, Novo lice Srbije, Zeleno-levi front, Ekološki ustanak, samostalni poslanici iz Pokreta slobodnih građana, kao i SDA i partija Šaipa Kamberija.


SAMO PRIVID


- Zaista želim da iskažem zahvalnost i zadovoljstvo zbog toga što smo postigli dogovor, što imamo ovako veliku podršku i što smo pokazali svim građanima, bez obzira za koga su glasili, ozbiljnost i odgovornost, da možemo da razgovaramo i da možemo da nađemo kompromis oko ciljeva koji znače stabilnost naše zemlje - naglasila je Brnabić.
Ovim je praktično ozvaničen raspad koalicije Srbija protiv nasilja, čiji je neformalni lider Dragan Đilas i dalje zagovornik neizlaska na izbore, odnosno bojkota (bar za sada). Uz njega su, osim njegovih saradnika iz Stranke slobode i pravde (Marinika Tepić, Borko Stefanović...), ostali Zdravko Ponoš (Srce) i deo Zajedno (Nebojša Zelenović i Biljana Stojković), s tim što se stranka Zajedno međusobno podelila, pa će neki i izaći na izbore.


Društvene mreže, posebno Tviter, prepune su komentara razočaranih opozicionara, koje je raskol unutar ove grupacije debelo razočarao. Ipak, većina njih bi morala da ima na umu da je jedinstvo svakako od početka bilo samo prividno i da mnogi unutar ovog korpusa, kako je Srpski telegraf više puta pisao, očima ne mogu da se vide.
Bilo kako bilo, kako ocenjuje marketinški stručnjak Nebojša Krstić, za opoziciju u Srbiji i celo društvo, ne samo za vlast, dobro je da se koalicija Srbija protiv nasilja raspadne, posebno zbog načina na koji je nastala odnosno, kako je rekao, zloupotrebom tragedije u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u maju prošle godine.


REPOZICIONIRANJE


Dodaje da smatra da taj definitivni razlaz treba da se desi što pre to bolje i da se zatim predstavnici, članovi ili simpatizeri repozicioniraju kako im je volja.
- Što pre nestane, kao takva, to bolje za Srbiju i za opoziciju. Neka se sada repozicioniraju kako god im volja, po nekoj ideologiji ako je imaju, po idejama ako ih imaju, po tome ko koliko mrzi Vučića... Kako god, samo nemojte da se organizujete po tome ko želi da zloupotrebi to što je neko dete ubilo decu u školi. Što pre nestane ta slika, to bolje za čitavo društvo - zaključio je Krstić.

 

184
POSLANIKA POTPISALA ZAHTEV DA SE IZMENI ZAKON I SPOJE IZBORI


 

Urnebes u Zajedno, jedni će da bojkotuju, drugi idu na izbore

Najurnebesnija situacija dogodila se u stranci Zajedno, kojom kopredsedavaju Nebojša Zelenović i Biljana Stojković. Njih dvoje se na sastanku opozicije u petak uveče izjasnilo za bojkot, pa su ostali u manjini (6:3) kada su se izjasnili svi članovi koalicije Srbija protiv nasilja, ali su posle sastanka saopštili da, kao i Đilasov SSP, definitivno neće na izbore.
Da ostavimo sad po strani to shvatanje demokratije, prema kojem, nakon glasanja, ako ostanete u manjini, prosto kažete: "Puj, pike, ne važi", pozabavimo se daljim cirkusom u Zajedno...
Oglasio se, naime, odmah potom beogradski odbor, koji vodi Đorđe Miketić (poznat, znate već po čemu više nego po političkom delovanju) i saopštio da oni izlaze na izbore. Onda je ponovo stiglo saopštenje Zajedno da je Miketić, u stvari, u petak uveče isključen iz stranke. A onda, kao šlag na torti, Miketić objavljuje da je njegov odbor napustio stranku.

 

Jovanović bliži bojkotu

Koalicija Novi DSS - POKS, čiji je lider Miloš Jovanović, zasad nije decidno iznela svoj stav. Ipak, prema prvim izjavama nakon spajanja svih preostalih lokalnih izbora sa beogradskim, delovalo je da su bliži bojkotu. Videćemo, naravno, koliko će čvrsti ostati u tom stavu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading