ALEKSANDAR VUČIĆ NA SAJMU U MOSTARU: Verujem da zajednički možemo da živimo i napredujemo brže! (VIDEO)

Autor:

Vesti

16.04.2024

11:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vučić će na sajmu privrede posetiti i paviljon Srbije, gde će biti predstavljeno 26 naših kompanija iz različitih sektora.

ALEKSANDAR VUČIĆ NA SAJMU U MOSTARU: Verujem da zajednički možemo da živimo i napredujemo brže! (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je danas na otvaranje Sajma privrede u Mostaru, na kome nastupa i 26 kompanija iz Srbije.

Vučić se obraća na svečanom otvaranju sajma, a govoriće i predsednica Saveta ministara BIH Borjana Krišto, predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković, direktor Sajma Dalfina Bošnjak i gradonačelnik grada Mostara Mario Kordić.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

- Hvala vam na gostoprimstvu, hvala na toplom dočeku. Juče smo uradili važnu stvar, uspostavili redovnu liniju između Beograda i Mostara, siguran sam da će za godinu ili dve to biti najbolja i jednako važna linija. Nije nam prvi put da se ovde sretnemo, možemo da se družimo i razgovaramo o svim temama, a onda neretko gledamo ko će i kako koga za gušu, da evropljani ne vide, da nam glavni cilj bude da onaj drugi ne uspe, nadam se da ćemo to da promenimo. Imao sam kratak razgovor sa Plenkovićem. Neću da govorim o našim primedbama prema drugima, kojih ima mnogo ali hoću o onome što su primedbe na naš račun i da to popravljamo. Ako je istina da su napadnuti hrvatski novinari u Pančevu, naši nadležni će uraditi sve da to reše. Nadam se da ćemo imati više iskrenosti svi, jedni prema drugima. Verujem da zajednički možemo da živimo i napredujemo brže. Hoću da se zahvalim i svima koji su ovde bili domaćini, i Hrvatima i Bošnjacima i Srbima. Pozivam sve kompanije iz Srbije da sarađuju sa kompanijama iz BiH, iz Hrvatske... - rekao je Vučić.

Želimo da naša saradnja bude na još višem nivou nego što je danas. Hvala još jednom svima - rekao je predsednik Vučić za kraj.

Vučić će na sajmu privrede posetiti i paviljon Srbije, gde će biti predstavljeno 26 naših kompanija iz različitih sektora, koji predstavljaaju svoju ponudu sa ciljem da dogovore nove poslove i povećaju izvoz u region i šire.

Na Nacionalnom paviljonu Srbije na 25. Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru 26 srpskih kompanija iz različitih sektora od danas do 20. aprila predstaviće izvoznu ponudu sa ciljem da dogovore nove poslove i povećaju izvoz u region i šire, a paviljon će obići i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji će prisustvovati svečanom otvaranju sajma.

Srpske kompanije predstaviće se na Nacionalnom paviljonu koji je površine skoro 300 metara kvadratnih.

Republika

Foto: Tanjug printscreen

 

 

Učešće srpskih firmi na ovoj regionalnoj sajamskoj smotri organizuju Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije, a na sajmu u Mostaru izlažu: Damar konfit, Galeb metal, Žitopromet-Mlinpek, Destilerija Porečje, Eso tron, Agrodron, Resor, Grin magnetik, Gradina cink, Adonis, Eurocons group, Feman, Dps klas, Metal-fleks, Pink ćevabdžinice, Mladost Leskovac, Tehnomarket, Natural system, Hrana produkt, er srbija, Vinarija Aleksić, Friglo, Zadruga 100 žena, Mtm sirela, Jela Jagodina i Milšped.

Renomirani izlagači iz Srbije zapošljavaju više od 5.600 radnika, a u prethodnoj godini ukupno su izvezli robu i usluge u vrednosti većoj od 160 miliona evra.

- Privredna komora Srbije i RAS, 15. put ove godine organizuju nastup privrednika na ovoj sajamskoj manifestaciji. Privrednu delegaciju Srbije činiće, osim predstavnika izlagača i predstavnici 40 malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, iz Rasinskog, Moravičkog i Raškog orkuga, koji će posetiti sajam i učestvovati na poslovnim susretima privrednika. Velika je vest da je i naš nacionalni avio prevoznik Er Srbija posle 33 godine obnovio direktnu liniju između Beograda i Mostara, koja će saobraćati tri puta nedeljno počevši od danas, 15. aprila 2024.godine - izjavio je ranije rukovodilac Centra za regionalnu saradnju PKS Aleksandar Radovanović.

Foto: Tanjug printscreen

 

 

Mostarski sajam privrede po broju izlagača i posetilaca, najznačajnija je i najveća sajamska izložba u Bosni i Hercegovini.

Sajam je po profilu opšti i na njemu se tradicionalno predstavljaju proizvodi iz metalske, građevinske, poljoprivredne i prehrambene, automobilske i drugih industrija, kao i sektor usluga, od bankarstva do turizma.

U okviru 25. međunarodnog sajma privrede u Mostaru biće održani Međunarodni poslovni susreti 17. i 18. aprila, na kojima uz podršku PKS i Evropske mreže preduzetništva (EEN), učestvuju privrednici iz Srbije.

Prema rečima Katarine Momčilović Matić, koordinatorke EEN Srbija, ovaj događaj je jedinstvena prilika za pronalaženje dobavljača, kupaca i poslovnih partnera, a očekuje se učešće velikog broja privrednika iz različitih sektora.

Zahvaljujući onlajn platformi koja se koristi za registraciju i zakazivanje sastanaka, učesnicima se pruža prilika da na brz i jednostavan način prošire mrežu poslovnih kontakata i unapred zakažu sastanke prema sopstvenim potrebama i interesima, što omogućava efikasnije povezivanje sa poslovnim partnerima.

Tokom trajanja sajma, održaće se i podsajamska manifestacija - Sajam turizma Mostar, koja će predstaviti i promovisati turističke potencijale i povezati ponude turističkih agencija.

Prema podacima PKS, u 2023. godini spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Bosne i Hercegovine vredela je 2,99 milijardi evra.

Izvoz robe iz Srbije dostigao je 1,96 milijardi evra, dok je suficit na srpskoj strani 954,2 miliona evra.

Najvažniji proizvodi koje je Srbija plasirala na tržište BiH u 2023. godini bili su: mineralna goriva, alkoholna i bezalkoholna pića, mašine i uređaji, plastika i proizvodi od plastike, delovi za drumska vozila, gvožđe i čelik, žitarice.

Gradonačenik Mario Kordić se potom obratio.

- Kad pomislimo da ne može bolje, ekipa iz organizacije nas uvek iznenadi. Ovogodišnji sajam slavi i 25 godina održavanja, a pored toga je poseban i što se dešava u trenutku kada je BiH dobila zeleno svetlo za saradnju - rekao je on.

Kako je rekao, ovogodišnji partner je Hrvatska, na čemu je i te kako zahvalan.

- Saradnja između BiH, Hrvatske i Mostaru šaljemo jasnu poruku da smo mi već u Evropskoj Uniji - rekao je on, a potom se zahvalio Aleksandru Vučiću na prisustvu.

- Želimo da preokrenemo trendove, i da Mostar i Hrvatska postanu bolje mesto za život - dodao je gradonačelnik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (18)

Loading
Tanja

16.04.2024 11:39

Važan događaj za privrednike u celom regionu.

ceca

16.04.2024 11:51

Vučićeva želja za većom saradnjom između kompanija iz Srbije, Bosne i Hercegovine, i Hrvatske otvara nove mogućnosti za ekonomski rast i razvoj celog regiona.

Stefan

16.04.2024 11:51

Samo zajedno možemo da unapredimo našu privredu

ceca

16.04.2024 11:52

Vučić naglašava potrebu za rešavanjem problema i izgradnjom poverenja među zemljama regiona, što će osnažiti političku stabilnost i prosperitet Balkana.