MALI ODGOVORIO NIKEZIĆU: Đilasov potrčko ne može da prihvati da toliko ulažemo, a uspešno držimo i javni dug pod kontrolom

Autor:

Vesti

10.03.2024

12:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

I zato, Nikeziću, prestanite da obmanjujete i da lažete građane Srbije pričama o tzv. dužničkom ropstvu, poručio je Mali.

MALI ODGOVORIO NIKEZIĆU: Đilasov potrčko ne može da prihvati da toliko ulažemo, a uspešno držimo i javni dug pod kontrolom

Foto: Printscreen/Pink

Ministar finansija Siniša Mali odgovorio je potpredsedniku SSP Dušanu Nikeziću navodeći da "Đilasov potrčko ne može da prihvati da uprkos tome što više nego ikad ulažemo u kapitalne investicije, uspešno držimo i javni dug pod kontrolom".

"Posebno ga boli što smo dobili organizaciju specijalizovane izložbe Expo 2027, pa tako ne prođe dan da to ne pomene, teško se mireći sa činjenicom da je Srbija počela da pobeđuje u konkurenciji sa mnogo većim i moćnijim zemljama", napisao je ministar Mali na Fejsbuku i dodao:

"Dok se Dušan Nikezić bezuspešno šetao od jedne do druge institucije, do 2012. godine, Srbija je bila pobednik u konkurenciji najsiromašnijih zemalja, sa mizernim platama i penzijama, niskim stopama rasta, rekordnim deficitima i bez ikakve perspektive za bolji život građana. Danas se napredak Srbije vidi na svakom koraku, što Nikezića čini sve nervoznijim, pa se tako bavi lažima i manipulacijama, jer za drugo i ne zna.

I zato, Nikeziću, prestanite da obmanjujete i da lažete građane Srbije pričama o tzv. dužničkom ropstvu. Naš javni dug trenutno iznosi 48,5% BDP-a, a ako uzmemo u obzir i sredstva koja država ima na računu, neto dug je ispod 44%. Daleko smo ispod proseka evrozone, stabilni smo, imamo dovoljno novca da servisiramo sve svoje obaveze, i pametno upravljamo javnim dugom.

Ako smo u januaru otplatili 110 milijardi dinara, pa to upravo govori da uredno otplaćujemo naše obaveze i da dospeli dug uspešno servisiramo.

Da podsetimo, i u ovako teškim i izazovnim okolnostima, Republika Srbija je uspela da minimizira uticaj globalnog rasta kamatnih stopa. Prosečno poderisana kamatna stopa je uprkos ovako intezivnom rastu stopa na tržištu ostala na stabilnom nivou i niža je u odnosu na pojedine godine, kada je situacija na tržištu bila daleko povoljnija i iznosi oko 3,6%.

Javni dug je na adekvatan način strukturiran i što se tiče kreditora, gde postoji dobar balans između duga koji je ugovoren sa komercijalnim poveriocima i duga ugovorenog sa multilateralnim i bilateralnim poveriocima, kako bi se minimizirali troškovi i rizičnost portfolija.

U poređenju sa vremenom dok ste Vi bili na vlasti, Srbija danas nema probleme, naprotiv, tražnja i zaintresovanost investitora da ulažu u našu zemlju i tržište i podrže projekte je nikada veća. Znam, teško vam je da to prihvatite, otud i nervoza... Trebalo je da se manje bavite punjenjem sopstvenih džepova, a više boljim životom građana. To se zove izgubljena prilika".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (15)

Loading
Nataša

10.03.2024 13:12

opozicija samo zeli da dodje do vlasti i to je jedini cilj koji imaju i koji ce imati

Ena

10.03.2024 13:26

Nikezić nikako ne može da prihvati da Srbija sad ima najbrži privredni rast u regionu.

Ana

10.03.2024 13:50

Naravno da nemože da shvati, za to je potreban mozak.

Milica Milicic

10.03.2024 13:57

Srbija vodi uspešnu monetarnu politiku, odgovornom radim omogućena si ulaganja u različite projekte koji će takođe doneti dobit.