UVEK ĆU BITI NA STRANI PROGNANIH SRBA Vučić o KiM: Moramo da zaštitimo svoja ognjišta

Autor:

Vesti

20.02.2024

22:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Aktuelna situacija na Kosovu i Metohiji

UVEK ĆU BITI NA STRANI PROGNANIH SRBA Vučić o KiM: Moramo da zaštitimo svoja ognjišta

Foto: RTS/printscreen


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo je svoje viđenje trenutne situacije na Kosovu i Metohiji, istakavši važnost zaštite ognjišta i teritorijalnog integriteta u skladu sa Ustavom Republike Srbije. Vučić je naglasio da je imao konstruktivan razgovor sa Šarlom Mišelom, ističući važnost pregovora o pitanjima rasta i razvoja, ali i pitanju Kosova i Metohije, posebno ističući slučaj Banjske.

- Sa Šarlom Mišelom sam imao telefonski razgovor od 40 minuta. I otvoren je bio. Razgovaramo o svemu, vrlo koristan razgovor o Srbiji, agenda rasta, naravno i KiM, naravno i Banjska. Ja kažem "ja sam kriv", da se objašnjavam šta je kad bilo, jednostavno ne vredi. Uvek ću da budem na strani Srba koji su prognani, jesam ja za to kriv? Ja sam kriv. Znam ja ko traži čiju krivicu. Ne foliram se i ne pravim naivan, nema problema, udari tamo gde treba, bez obzira što ja volim to što su naši momci uradili. Nije bilo nikakvog nasilja, proterivali su ih sa njihovih ognjišta, ali šta da radite. Mislim da Evropa mora da sagleda svoje strateške interese i da ponudi nešto Srbiji. Ovo je jedna dobra šansa za nas, hoćemo li biti za 3 ili 4 godine član EU, nećemo, ali možemo li da dobijemo grin lajt, sve to možemo i to sve znači bolji životni standard u Srbiji, bolji život naših penzionera.

 

Evropska perspektiva Srbije

Komentarišući evropsku perspektivu Srbije, predsednik je istakao značaj strateških interesa Evrope i ponude koja bi mogla da bude od koristi Srbiji. Izrazio je uverenje da je ovo prilika za Srbiju da ostvari određene povlastice i unapredi životni standard svojih građana, posebno penzionera.

- Moramo da zaštitimo svoja ognjišta i svoju zemlju u skladu sa Ustavom Republike Srbije - naglasio je Vučić.



Reakcija na unilateralne poteze Aljbina Kurtija

Vučić je takođe komentarisao jednostrane poteze Aljbina Kurtija, ističući da je Srbija spremna da zaštiti svoje interese u skladu sa Ustavom. Osvrnuo se na nedavne razgovore u Briselu, naglašavajući da će Srbija ispunjavati ono što je u skladu sa Ustavom, ali da neće pristati na kršenje teritorijalnog integriteta Kosova.

- To je njihovo čedo. Kako god da su ljuti na njega, pomilovaće ga da "dete spava lepo u kolevci" - rekao je, govoreći o situaciji na KiM i Aljbinu Kurtiju.

- Njih šestoro je bilo prekoputa mene u Briselu. Rekao sam im "sve što smo rekli da ćemo da ispunimo, ne možemo da ispunimo ono što je suprotno Ustavu Srbije, što sam rekao i u Narodnoj Skupštini, nikada nikoga nismo lagali, a to je: ne možemo da ispunimo teritorijalni integritet Kosova, Ujedinjene Nacije članstvo i u agencijama institucijama i organizacijama UN".

- Rekao sam šta je ono što mi možemo da ispunimo, a šta ne možemo. Pri svemu tome, mi smo deo toga krenuli da ispunjavamo, Priština ništa nije ispunila, ni iz tog ni iz bilo kojeg drugog papira, i nikada neće - naglasio je Vučić.

- Kroz te rasprave koje mi vodimo ovde, problem je što mi sebi i svojoj zemlji nanosimo štetu i dajemo Kurtiju "municiju", i to je ono što sve vreme radimo, ali šta ću ja tu, kad je veća želja i potreba svakome da naudi Srbiji, pa makar donoseći nešto loše Srbiji da se makar malo našteti Aleksandar Vučić jer je to važniji cilj nego da se učini nešto dobro za našu zemlju - rekao je.


BONUS VIDEO

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (31)

Loading
Zlatko75

20.02.2024 22:41

Predsednik je uvek uz Srbe na Kosovu

Ćirićeva

20.02.2024 22:43

Narod na KiM prolazi kroz težak život tamo i moramo sve da učinimo da im pomognemo i sačuvamo našu teritoriju.

Ljilja

20.02.2024 22:44

Zaštitiće Vučić Srbe na KiM, jer je on jedini koji se za njih stvarno i bori.

Tinkerbell1

20.02.2024 22:44

Puna podrska predsedniku koji do poslednjeg momenta ne odustaje od Srba na KiM, i od naseg vekovnog ognjista!