Aleksandar Vučić otkriva planove za 'Expo 2027' - Saznajte šta sve obuhvata ovaj ambiciozni projekat!

Autor:

Vesti

20.02.2024

21:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Aleksandar Vučić o projektu "Expo 2027"

Aleksandar Vučić otkriva planove za 'Expo 2027' - Saznajte šta sve obuhvata ovaj ambiciozni projekat!

Foto: RTS/printscreen


Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, istakao je večeras u emisiji "Takovska 10" na Prvom programu RTS značaj projekta "Expo 2027" za dalji razvoj zemlje. Istakao je da ovaj projekat obuhvata mnogo više od samog sajma, predstavljajući najmoderniju inicijativu koja će obuhvatiti brojne infrastrukturne projekte.

Ekspo kao višedimenzionalni projekat

Vučić je naglasio da "Ekspo" nije samo sajam, već da će obuhvatiti izgradnju najmodernijih objekata i infrastrukture. Pored izložbe, projekat će obuhvatiti izgradnju pruge Beograd - Niš, sa ulaganjem od skoro 3 milijarde evra, kao i izgradnju pruge od aerodroma do Obrenovca preko Nacionalnog stadiona. Dodatno, projekat će obuhvatiti unapređenje aerodroma u Nišu, gde je zabeležen značajan porast broja putnika.

- Suština je sledeća. Ekspo nije samo Ekspo. Nije samo sajam, napravićemo najmoderniji. Mi pod Ekspom ne podrazumevamo izgradnju našeg severnog osmeha, to nema veze sa Ekspom. Nas će troškovi za Ekspo da izađu preko 2,5 milijarde, za izložbu. Sve ovo drugo što sam pričao pruga Beograd - Niš, skoro 3 milijarde, sve je to deo Ekspa. Deo Ekspa je i pruga od aerodroma do Obrenovca preko Ekspa i Nacionalnog stadiona, i aerodrom u Nišu gde sad mi moramo da intervenišemo i uradimo kanalizaciju, da bismo mogli dalje da ulažemo, jer recimo aerodrom u Nišu sa 27.000 putnika, došao je ove godine do 448.000 putnika. Naše kompanije dobro rade, sve je to Ekspo. U Ekspo nam ulaze i mamografi i magnetne rezonance i porodilišta, u ovom trenutku u Srbiji imamo 57 porodilišta. Radovi su u Vranju, Prokuplju, Leskovcu i Novom Pazaru. Svih 57 ćemo da ili uradimo nova ili rekonstruišemo. Završava se Višegradska. Kad pričamo već o tome hoću da nam majke, koje treba da nam donesu decu, da imaju najbolje moguće uslove - rekao je Vučić.



Značaj za zdravstveni sistem

Jedna od značajnih komponenti "Expo 2027" projekta je unapređenje zdravstvenog sistema. Vučić je istakao da će u okviru ovog projekta biti uloženo u mamografe, magnetne rezonance i porodilišta. Trenutno, u Srbiji postoji 57 porodilišta, a planirano je da sva budu obnovljena ili izgrađena, sa radovima u Vranju, Prokuplju, Leskovcu i Novom Pazaru.

Unapređenje uslova za majke

Predsednik Vučić naglasio je značaj unapređenja uslova za majke, ističući da je cilj da svako porodilište u zemlji pruža najbolje moguće uslove. U tom kontekstu, završetak radova na Višegradskoj takođe se smatra važnim korakom ka unapređenju zdravstvene infrastrukture.

Ukupno gledano, projekat "Expo 2027" obuhvata mnoge ključne inicijative koje će imati značajan uticaj na razvoj Srbije, unapređenje infrastrukture, zdravstvenog sistema i privlačenje investicija.

Uticaj na privredu

Kroz projekat "Expo 2027", planirano je unapređenje i podrška domaćim kompanijama, što će doprineti daljem razvoju privrede. Značajno povećanje broja putnika na aerodromu u Nišu predstavlja samo jedan od primera uspeha domaćih kompanija koje će biti podržane kroz ovaj projekat.

U zaključku, Aleksandar Vučić ističe da će projekat "Expo 2027" imati dalekosežne pozitivne efekte na različite sektore društva, te da će doprineti daljem napretku i modernizaciji Republike Srbije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (41)

Loading
Мiraš

20.02.2024 21:57

Ogromna su ulaganja u razvoj Srbije i EXPO, a sve je to narodu i državi potrebno kako bi se što više razvijali i još bolje i kvalitetnije živeli.

Lela

20.02.2024 21:58

Ozbiljan projekat Expo koji obecava

Nemanja

20.02.2024 21:59

Treba gradjanima Srbije biti stalno na umu da je ovaj čovek digao Srbiju iz blata i napravio jednu jaku i samostalnu državu, državu koja brzo ide putem napretka, putem Evrope

Sanja

20.02.2024 21:59

Srbija velikom brzinom napreduje. Vucic ne samo da daje obecanja on ih i ispuni.