OVE GODINE POČINJE IZGRADNJA AUTO-PUTA OD POŽEGE PREMA CRNOJ GORI: Ministar Vesić najavio proširenje deonica

Autor:

Vesti

28.01.2024

14:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vesić je takođe najavio raspisivanje tendera za izgradnju brze pruge između Beograda i Niša.

OVE GODINE POČINJE IZGRADNJA AUTO-PUTA OD POŽEGE PREMA CRNOJ GORI: Ministar Vesić najavio proširenje deonica

Foto: Tanjug/Koridori Srbije

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić, najavio je početak izgradnje auto-puta od Požege prema Crnoj Gori, što će omogućiti priključenje Užica i Čajetine na mrežu auto-puteva. Očekuje se da će tokom februara biti ugovorena izgradnja prvog dela auto-puta od Požege do Kotromana.

Vesić je takođe najavio raspisivanje tendera za izgradnju brze pruge između Beograda i Niša, čija će ukupna dužina biti 230 kilometara. Kada ta pruga bude završena, putovanje vozom između ova dva grada trajaće sto minuta.

Ministar je istakao da će se kasnije raditi brza pruga prema Severnoj Makedoniji i Bugarskoj, kao i podsetio da je u toku izgradnja brze pruge od Novog Sada do Subotice. Završeno je 74 odsto radova na toj pruzi, koja će biti duga 108 kilometara i koja će biti završena do kraja ove godine.

Vesić je izneo očekivanja da će Mađarska do 2026. godine završiti svoj deo brze pruge do Budimpešte, te da bi najkasnije početkom 2027. trebalo da bude puštena u saobraćaj pruga kojom će se od Beograda do Budimpešte stizati za nešto manje od tri sata.

Ministar Vesić je istakao da program razvoja Srbije do 2027. godine podrazumeva ambiciozne ciljeve, kao što su prosečna plata od 1.400 evra i prosečna penzija od 650 evra. Takođe, planira se da bruto društveni proizvod bude oko 92 milijarde evra, sa mogućnošću da dostigne i sto milijardi evra.

U skladu sa programom razvoja, planirana je izgradnja 487 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica, od čega će ove godine biti izgrađeno i pušteno u saobraćaj 166 kilometara. Vesić je naveo da će biti završeni Moravski koridor, Dunavski koridor i Fruškogorski koridor sa tunelom Iriški venac i tri mosta u Novom Sadu.


Takođe, podseća da će biti završeno i prvih 24 kilometara auto-puta Beograd-Zrenjanin-Novi Sad, odnosno deonica od Beograda do Kovačice, kao i 50 kilometara brze saobraćajnice “Smajli Vojvodine”, od Bačkog Brega do Kljajićeva i od Srbobrana do Vrbasa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
BreDragan

28.01.2024 15:00

Izgradnja puta Požega - Kotroman će omogućiti povezivanje Užica sa mrežom autoputeva, a ne nastavak autoputa prema Crnoj Gori kako je napisano.